Paștele Catolic, un simbol etern al speranței și al iubirii universale

paste

Dimensiune font:

| 31-03-2024 16:58

Într-o lume în care schimbările sociale, politice și tehnologice sunt la ordinea zilei, tradițiile religioase continuă să ofere un far de lumină și stabilizare pentru milioane de oameni din întreaga lume.

În acest context, Paștele Catolic rămâne un moment profund important pentru credincioși, reprezentând nu doar o celebrare a învierii lui Isus Hristos, ci și o ocazie de reflecție, comuniune și speranță pentru viitor.
Din Paris până în Rio de Janeiro, credincioșii catolici adună rugăciunile lor într-un cor global de solidaritate și iubire fraternă. În vreme ce Bisericile se adaptează la noile realități ale distanțării sociale, credincioșii se reunesc virtual sau în grupuri restrânse, sub cerul liber, pentru a împărtăși încrederea într-un viitor luminos. Este un spectacol impresionant al unității în diversitate, în care granițele naționale și diferențele culturale se estompează în fața credinței comune.
Emoții și reînnoire spirituală
Pentru mulți credincioși, Paștele nu este doar o sărbătoare religioasă, ci și un prilej de introspecție profundă și reînnoire spirituală. În mijlocul ritualurilor tradiționale, inimile credincioșilor se deschid în fața măreției și a misterului învierii lui Isus Hristos. Este un moment de aducere aminte a sacrificiului său divin și de angajament ferm în fața provocărilor ce încă ne așteaptă. Înălțându-și rugăciunile către cer, credincioșii se hrănesc din izvorul nesecat al speranței și iubirii divine. „Mormântul lui Isus a fost închis cu o piatră mare; şi tot aşa şi astăzi pietre grele, prea grele închid speranţele omenirii: piatra războiului, piatra crizelor umanitare, piatra încălcărilor drepturilor umane, piatra traficului de persoane umane şi încă altele. Şi noi, ca femeile discipole ale lui Isus, ne întrebăm unul pe altul: Cine ne va rostogoli aceste pietre?.
Şi iată descoperirea din dimineaţa de Paşte: piatra, acea piatră aşa de mare, a fost deja rostogolită. Uimirea femeilor este uimirea noastră: mormântul lui Isus este deschis şi este gol! De aici începe totul. Prin acel mormânt gol trece calea nouă, aceea pe care niciunul dintre noi, ci numai Dumnezeu a putut s-o deschidă: calea vieţii în mijlocul morţii, calea păcii în mijlocul războiului, calea reconcilierii în mijlocul urii, calea fraternităţii în mijlocul duşmăniei.
Fraţilor şi surorilor, Isus Cristos a înviat şi numai el este capabil să rostogolească pietrele care închid drumul către viaţă. Mai mult, el însuşi, cel viu, este calea: calea vieţii, a păcii, a reconcilierii, a fraternităţii. El ne deschide trecerea omeneşte imposibilă, pentru că numai el ia asupra sa păcatul lumii şi iartă păcatele noastre. Şi fără iertarea lui Dumnezeu acea piatră nu se dă la o parte. Fără iertarea păcatelor nu se iese din închideri, din prejudecăţi, din suspiciunile reciproce, din prezumţiile care mereu ne iartă pe noi înşine şi îi acuză pe ceilalţi. numai Cristos Înviat, dăruindu-ne iertarea păcatelor, deschide calea pentru o lume reînnoită.
Numai el ne deschide porţile vieţii, acele porţi pe care încontinuu le închidem cu războaiele care se răspândesc în lume. Astăzi ne îndreptăm privirea înainte de toate spre Cetatea Sfântă a Ierusalimului, martoră a misterului pătimirii, morţii şi învierii lui Isus şi spre toate comunităţile creştine din Ţara Sfântă”,
a spus Papa Francisc la slujba de Înviere.

Un semn de pace
„Pace vouă!”, acestea sunt primele cuvinte pe care Isus le-a adresat ucenicilor după învierea sa din morţi. Nu este vorba despre un simplu salut sau de o urare obişnuită, ci mai degrabă de o promisiune, un dar şi o misiune încredinţate de Isus ucenicilor şi, prin ei, Bisericii sale. Sunt cuvinte care exprimă atât de bine esenţa solemnităţii Învierii Domnului - Isus a venit pe pământ, a pătimit, a fost răstignit şi a înviat pentru ca noi să ne putem bucura de pacea sa purtătoare de viaţă, încredere şi speranţă. „Aceasta este urarea pe care doresc să v-o adresez cu bucurie şi acum, cu ocazia sărbătorilor pascale: darul păcii pe care Cristos l-a revărsat asupra ucenicilor după învierea sa din morţi să încălzească inimile noastre, pentru ca tristeţea, neîncrederea şi răutatea să facă loc bucuriei, speranţei şi iubirii! Lumina învierii lui Cristos să lumineze zonele întunecate ale vieţii noastre şi ale lumii în care trăim şi să ne dea forţa şi energia de care avem nevoie pentru a merge înainte cu un nou elan, conştienţi că Domnul e viu şi nu ne abandonează niciodată
. Nu putem decât să reflectăm asupra puterii incredibile a credinței de a uni și de a vindeca în mijlocul provocărilor cotidiene. În lumina luminii divină, credincioșii catolici găsesc forța de a traversa cele mai întunecate nopți și de a îmbrățișa cu încredere un nou răsărit. Astfel, în mijlocul tulburării și a incertitudinii, Paștele Catolic strălucește ca un simbol etern al speranței și al iubirii universale”, a spus și PS Iosif Păuleț, Erhiepiscopul Diezecei Romano-Catolice de Iași.

 

 Peste un milion și jumătate de credincioși din România sărbătoresc Paștele Catolic. Anul acesta Paştele ortodox va fi la peste o lună distanţă, pe 5 mai.

Clara DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Credincioșii ortodocși sărbătoresc prima zi de Paști
05/05/2024 09:33

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici şi neo-protestanţi sunt astăzi in prima zi de Paşti, cea mai mare sărbătoare a creştinismului. Credincioşii au primit la miezul nopţii, in faţa bisericilor, lu ...

Tradiții neștiute de Paște: Ce înseamnă Paștele Cailor și cu ce aliment se făceau vrăji în vremuri străvechi!
05/05/2024 09:07

Ciocnitul ouălor se face după reguli care diferă de la o zonă la alta, dar intotdeauna regulile se respectă de Pasti. Pe de altă parte, Iepuraşul de Paşte este un simbol păgan, emblemă a fertilităţi ...

Arhiepiscopul Tomisului a adus Lumina Sfântă de pe mare: Am venit pe mare, cum a venit Sfântul Apostol Andrei
05/05/2024 06:33

Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfinţitul Teodosie, a adus Lumina Sfantă de pe mare şi a afirmat că a ales acest mod deoarece şi Sfantul Apostol Andrei a făcut acelaşi lucru. ”Incepe sărbătoarea ...

La Paşte nu trebuie să ne urăm unii celorlalţi 'Sărbători fericite' - explicațiile bisericii
05/05/2024 06:19

Un episcop ortodox le-a explicat credinciosilor săi de ce nu se urează „Sărbători fericite!” de Invierea Domnului. Preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului, a vorbit despre „păcatul” pe care-l ...

Învierea Domnului, cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii: ce trebuie să facem azi, conform tradițiilor străvechi
05/05/2024 06:11

Sărbătorile pascale pentru credincioşii ortodocşi incep duminică şi se desfăşoară pe durata a trei zile. Ceremonii pascale au loc la Ierusalim şi peste tot in lume unde trăiesc comunităţi creştine ...

Controversă Mândruță-Dan Negru despre Lumina Sfântă: „Le dai oamenilor știri care le plac, indiferent dacă sunt adevărate sau nu?”
05/05/2024 05:12

Lucian Mandrută incinge spiritele pe Facebook, criticand jurnalistii care relatează despre aducerea „luminii sfinte” de la Ierusalim pentru faptul că nu verifică informatia. Pe langă cei care i-au dat ...

Patriarhul Daniel, cuvânt de învăţătură: 'Iisus Hristos cel Răstignit şi Înviat este totdeauna prezent în Biserica Sa'
05/05/2024 04:36

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a afirmat, duminică, in cuvantul de invăţătură rostit la Slujba Invierii de la Catedrala Patriarhală, că Iisus Hristos cel Răstignit şi Inviat este totdeau ...

HOROSCOPUL ZILEI
05/05/2024 04:00

Berbec Esti asaltat de multe cunostinte, rude sau prieteni Taur Atragi persoane care doresc să te asculte Gemeni Amicii iti vor sanctiona orice vorbă sau gest Rac Alege-ti cuvintele cu grijă si vorbes ...

 Lumina Sfântă a ajuns în România! Avionul care a decolat din Israel a aterizat la București, o tradiție inaugurată de Patriarhul Daniel în 2009
04/05/2024 19:19

Sfanta lumina a fost adusa de laIerusalim in aceasta seara de Superiorul Asezamintelor Partiarhiei Romane la Locurile Sfinte,parintele arhimandrit Teofil Anastasoaie Ea a fost oferită delegaţilor eparhiilor ...

De ce se vopsesc ouăle de Paști în Joia Mare
04/05/2024 19:04

In Joia Mare sau Joia Neagră femeile obisnuiesc să vopsească ouăle pentru Pasti. Se spune in traditia populară că pentru cele care nu au terminat de tors, Joimărita veghează ca roata nu isi oprească da ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei