1 Mai, între nostalgii şi petreceri FOTO

default

Dimensiune font:

| 01-05-2015 12:32

Prima zi a lunii mai le oferă oamenilor încă un weekend prelungit * cei care îşi permit, fac planuri de călătorii, cei care nu, stau acasă * nostalgicii povestesc despre paradele din epoca anilor-lumină, când mai toţi oamenii petreceau la iarbă verde * tinerii fac planuri pentru litoral sau pentru chefurile din cluburi

În aceste zile, întrebarea de pe buzele tuturor este „Ce faci de 1 mai?”. Răspunsurile variază în funcţie de locul de muncă, portofel şi vârsta celor angrenaţi în dialog. La o primă vedere, cei mai câştigaţi sunt bugetarii, care au multe zile libere, dar nu toţi au bani de petreceri sau de călătorii. Angajaţii din sistemul privat nu prea vorbesc despre vacanţă, ci doar despre eventuale petreceri. O altă problemă rămâne vremea care este foarte schimbătoare în această perioadă, dar meteorologii anunţă că ploile se vor opri şi temperaturile vor creşte.


Amintiri din vremurile de altădată
Nostalgia sărbătorilor de 1 Mai muncitoresc petrecut la iarbă verde cu mici şi bere rece îi cuprinde pe mulţi vasluieni. Majoritatea celor care lucrează în mediul privat nu vor putea decât să se gândească la ce frumos a fost odată pentru că vor sărbători prin muncă. Ziua de 1 Mai îi trezeşte amintiri plăcute, dar şi mai puţin plăcute directorului Bibliotecii Judeţene „Nicolae Milescu Spătarul” din Vaslui, Gelu Bichineţ. Ca elev, trăia această zi cu plictisul fiecărui copil nevoit să stea cu orele în soare la serbări ce dădeau frumos în poze. Amintirile plăcute vin, însă, din perioada studenţiei. „Era un prilej de a ne strânge gaşca şi de a pleca spre diferite destinaţii turistice. N-am prins perioada de binefacere proletară cu mici, bere şi vin pelin, pentru că acestea erau pentru mulţumirea marxistă a maselor muncitoreşti şi ţărăneşti, în timp ce ceilalţi trebuiau să presteze”, spune Gelu Bichineţ.

Apoi pentru profesorul Gelu Bichineţ, ziua de 1 Mai, a redevenit la fel de tristă şi plictisitoare ca în copilărie. „Ca dascăl le ceream copiilor să facă exact ceea ce eu detestam ca elev, să participe la serbări interminabile, aşa că nu-mi amintesc cu plăcere de această perioadă”, a mai spus Gelu Bichineţ. În schimb, prefectul de Botoşani, Costică Macaleţi susţine că nu este nostalgic după vechea sărbătoare din regimul comunist. El spune că actuala sărbătoare este menită să aducă bucurie muncitorilor şi nu clasei conducătoare, aşa cum se întâmpla înainte de Revoluţie. „Ne scoteau la defilare, sărbătoream prin muncă. Dacă 1 Mai pica duminică, în mod sigur ne dădea liber, dacă era sâmbătă ne dădea sau nu ne dădea. Ieşeam după-amiază, mai pe seară la un grătar dacă aveam ce pune pe el”, a declarat prefectul Costică Macaleţi. Pentru ieşeanul Mihai Anghel, 1 Mai era o adevărată sărbătoare: „Ieşeam cu familiile la iarbă verde. Lucram la CFS (fostul combinat de fibre sintetice, falimentar acum – n.r.) şi eram mulţi colegi. Ne bucuram împreună de o zi liberă”.


Unde fac grătar băcăuanii
Autorităţile au anunţat interzicerea accesului publicului pe Insula de Agrement din Bacău deoarece lucrările care se fac au ajuns într-un stadiu periculos pentru trecători. Astfel, băcăuanii pot folosi grătarele special amenajate din Parcul Gherăieşti sau locurile din jurul municipiului Cea mai căutată zonă este cea de la Măgura. Cei care doresc să fie şi mai departe de oraş pot merge la Valea Budului pentru o zonă cu pădure şi iarbă verde. Ieşenii vor putea merge la Ciric sau în pădurea C. A.Rosetti.

Corneliu Iacobov şi Irina Jianu, scriitori după gratii

Grupaj realizat de Lucia HACMAN


În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 Mai drept Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autorităţile au convenit cu sindicatele ca această zi să fie liberă


Armindenii. Ziua pelinului
1 mai, ziua dedicată zeului vegetaţiei, protector al vitelor, cailor, holdelor, viilor şi livezilor, se numeşte Armindeni în popor. Numită şi Ziua pelinului sau Ziua beţivilor, 1 Mai semnifică, în tradiţia populară, începutul verii. Armindenii se serbează pentru odihna pământului, pentru ca acesta să dea roade bune şi, mai ales, pentru sănătatea vitelor. Mai există încă tradiţia petrecerilor la iarbă verde, a serbărilor câmpeneşti, stropite din belşug cu vin pelin. Considerat plantă miraculoasă, pelinul este purtat la pălărie, în sân, era pus pe mese şi în paturi pentru a alunga duhurile rele.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei