99 rachete antigrindină lansate în week-end! Am inventat ploaia artificială, dar ne ucide seceta!

1antigrindina
1antigrindina1

Dimensiune font:

| 03-05-2020 23:28

 

 

* iniţial, fermierii au protestat, dar acum sunt foarte mulţumiţi de eficienţa „tirului„ * dacă în municipiul grindina a lovit din plin, în schimb mediul rural a fost ferit de un asemenea fenomen * chiar dacă grindina a fost „înlăturată” în mod artificial, seceta continuă să facă ravagii * ciudat este faptul că, deși deține tehnologia pentru a crea ploaie în mod artificial, România nu face nimic pentru a „îndulci” măcar efectele secetei * asta deși avem, de 6 ani, o Autoritate Națională pentru Creșterea Precipitațiilor (ANCP), cu 75 de salariați * „Pentru a provoca ploaia ar costa doar 15 euro la hectar”

 

Grupurile de combatere de la Cotnari şi Huşi, din cadrul Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor au lucrat la turaţie maximă în minivacanţa de 1 mai. În plus, cei de la Centrul Zonal Iaşi au trebuit să facă faţă unui veritabil asalt din partea fermierilor, care s-au opus vehement lansării de rachete. A trebuit multă diplomaţie şi un apel la 112 ca lucrurile să nu degenereze.

Între timp, cultivatorii şi-au reconsiderat total atitudinea, fiind extrem de mulţumiţi de eficienţa „bombardamentului”.

Conform datelor puse la dispoziţie de către domnul Dan Axinte, directorul Centrului, campania antigrindină a început joi, 30 aprilie. În acea zi, cei de la Grupul Huşi au lansat 25 rachete L (lungi) şi o rachetă S (scurtă). Vineri, 1 mai, a intrat în pâine şi Grupul Cotnari, de aici fiind lansate 7 rachete L, iar de la Huşi alte 16. Pe 2 mai au „spart norii” 13 rachete L şi 3 rachete S de la Cotnari şi 34 rachete L de la Huşi.

Până duminică, la ora 16.00, nicio lansare, dar totul la Centrul Zonal Iaşi totul este pregătit pentru a feri culturile de ravagiile grindinei.

 

Explicaţia faptului că, în timp ce zona rurală a fost ferită de ploaia cu gheaţă, iar municipiul a resimţit din plin fenomenul e foarte simplă. Din motive de securitate, aici nu se execută trageri cu rachete antigrindină.

 

Pentru a provoca ploaia ar costa doar 15 euro la hectar”

Chiar dacă grindina a fost „înlăturată” în mod artificial, seceta continuă să facă ravagii.

 

Ciudat este faptul că, deși deține tehnologia pentru a crea ploaie în mod artificial, România nu face nimic pentru a „îndulci” măcar efectele secetei. Chiar și în condițiile în care în țara noastră funcționează, de 6 ani, Autoritatea Națională pentru Creșterea Precipitațiilor (ANCP), un mastodont cu 75 de salariați plătiți de la bugetul de stat, nimeni nu a reușit să aducă nici măcar o picătură de ploaie peste câmpurile patriei.

Iar asta din două motive: nu sunt bani suficienți la buget, iar, pe de altă parte, nici nu s-a ajuns la un acord cu statele vecine, car nu ne dau acordul (obligatoriu în aceste condiții), temătoare ca nu cumva să le lăsăm fără precipitații.

De fapt, cei de la Autoritatea pentru Creșterea Precipitațiilor spun că au adus, experimental, ploaia, în mod artificial, în Dobrogea, în urmă cu mai bine de un an, pe o suprafață de 10 kilometri pătrați, provocând precipitații mărite de la 100 de mililitri de apă la 10 litri de apă pe metru pătrat. „Pentru a provoca ploaia ar costa doar 15 euro la hectar”, a spus Gheorghe Căunei Florescu, președintele ANPC. Singura condiție ce se impune pentru a declanșa ploaia este ca pe cer să existe nori! „Am făcut deja primele experimente pentru stimularea precipitațiilor prin rachete de tipul celor antigrindină, dar cu altă încărcătură specifică, și realizarea unor echipamente pentru aviație, iar acum urmează să trecem la testarea efectivă. Practic, prin însămânțarea norilor respectivi cu iodură de argint, se obține o creștere a cantității de precipitații cu 5% până la 15%. După cum s-a observat, se întâmplă de multe ori vara să existe o densitate foarte mare de nori și nu se întâmplă nimic. Acum, în momentul în care apar acești nori, cu ajutorul avioanelor, vom împrăștia substanțele în nori, pe suprafețe foarte mari, creându-se centre de condensare suplimentară care să determine apariția ploii. Dacă zona de nori este mai redusă ca suprafață, vom putea utiliza rachetele. Având în vedere că acțiunea se va defășura pe suprafețe foarte mari, va trebui să colaborăm și să cooperăm cu țările vecine”, spunea, anul trecut, Dinu Constantinescu, directorul Electromecanica Ploieşti, operatorul sistemului naţional antigrindină și de stimulare a precipitațiilor. Iar de atunci, seceta ne-a tot afectat!

 

Însămânțarea de nori, practicată în 25 de state ale lumii

Fenomenul ploii artificiale a fost descoperit, pentru prima dată, de către Ştefania Mărăcineanu (1882 – 1944), unul dintre marii fizicieni ai Romaniei. Aceasta a reuşit să descopere procedeul cu ajutorul unor săruri radioactive şi să stabilească legătura între cutremure şi precipitaţii. Experimentul a avut loc în vara secetoasă a anului 1931, în Bărăgan. Pentru realizarea lui a primit sprijinul profesorilor Dimitrie Bungeţianu şi N. Vasilescu-Karpen, iar cel care a pilotat avionul din care s-au lansat sărurile radioactive a fost pilotul-prinţ Constantin „Bâzu” Cantacuzino, devenit mai târziu o legendă a aviaţiei române în cel de-al Doilea Război Mondial.  Experienţa a fost un succes, Mărăcineanu fiind apoi însărcinată de guvernul francez să experimenteze „ploaia artificială” şi în Algeria, colonia franceză Africa. După 1945, cercetările în acest domeniu au continuat mai ales în SUA, dar şi în alte ţări, substanţele folosite pentru injectarea norilor fiind numeroase, printre ele numărându-se iodura de argint sau zăpada carbonică.
Aproximativ 25 de țări din întreaga lume practică însămânțarea de nori, precum Statele Unite, unde se caută ploaie în zonele de secetă, dimensiunea grindinei și cantitatea de ceață pe aeroporturi sunt reduse, Australia, Rusia, Argentina, Chile, Venezuela și China, care au fost în fruntea modificării climatului din 1987 și care în martie anul trecut au anunțat construirea unui sistem care să includă camere de combustie cu iodură de argint pe întregul platou tibetan, aproximativ 1, 6 kilometri pătrați. Această metodă nu ar fi valabilă fără prezența în acea zonă a vânturilor musonice din Asia de Sud, care au impact împotriva munților și generează actualizări care ajută componentele să ajungă în nori.
Marcel FLUERARU, Daniel BACIU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:26

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Accident violent pe DN 24, între Vaslui și Iași. O motocicletă și un autoturism au luat foc după ce s-au ciocnit: trei persoane au murit
19/05/2024 19:53

Accidentul s-a produs duminică după-amiază, pe DN24, intr-o curbă periculoasă, pe drumul dintre Vaslui si Iasi, pe raza teritorială a comunei Codăesti, au anuntat reprezentantii Inspectoratului pentru Si ...

Bani şi vehicule și aproape şase tone de motorină, ridicate de poliţiştii din Suceava după 25 de percheziţii
19/05/2024 17:13

Aproape şase tone de motorină, bani şi vehicule au fost ridicate de poliţiştii din Suceava după ce au fost făcute 25 de percheziţii domiciliare. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului ...

„Încrederea joacă un rol important în orice afacere te implici”
19/05/2024 16:44

 În era contemporană, caracterizată de o competitivitate accentuată si de o piată globalizată, afacerile de servicii pentru clienti (customer services) au devenit un pilon esential pentru succes ...

„Fiți egoiste cu voi. Puneți-vă pe primul loc”
19/05/2024 16:18

„Împreună ne este mai bine” a fost unul din mesajele primei conferinte a Clubului Inner Wheel Iasi si care a reunit aproximativ 200 de doamne in spatiul generos al Hotelului Traian. Înt ...

Ciolacu, la Iași: „Ştiţi că eu am mai vândut şi Ardealul!”
19/05/2024 09:14

Marcel Ciolacu a venit la Iaşi cu răspunsul pregătit pentru eventualitatea in care va fi intrebat de ziarişti despre gafa făcută cu Buzăul şi Moldova. Mai mult dec\t atat, şi-a cerut incă o dată scuz ...

Operaţie inedită de reconstrucţie mamară, realizată la Iași de medici români şi americani
19/05/2024 08:06

Specialistii de peste Ocean au intrat in sala de operatie impreună cu medicii din Iasi. Interventia de reconstructie a sanilor a durat mai bine de zece ore si a fost un real succes, transmit reprezentantii Ins ...

S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei