”Cerbii de la Oglinzi„
Dimensiune font:
Mai mulți gospodari din satul Răucești comuna Oglinzi au inventat în urmă cu câțiva ani o tradiție ce a fost respectată de atunci în fiecare an în ziua de Bobotează. Numită „Cerbii de la Oglinzi”, tradiția constă în organizarea unei petreceri în aer liber în ziua Botezului Domnului, la care participă în primul rând cei care de sărbători au urat și au colindat.
„Acum vreo zece ani o familie de tineri din comună, vâzând că an de an se tot pierd din tradiții s-a gândit să facă un obicei nou pentru satul nostru inspirat din obiceiul mersului cu capra bătrână. S-au adunat mai mulți și de atunci obiceiul la care i-au zis atunci cerbii de la Oglinzi se ține în fiecare an”, își amintește unul dintre participanți
Pentru acest ospăț oamenii din sat pregătesc în aer liber bucate tradiționale: berbeci la proțap, turte pe plită, cartofi pe jar, fripturi și ficat la grătar, sloi de oaie la ceaun.
„Am pus în ceaun doi cârlani, cu legume și condimente pentru gust. Carnea cu tot cu ciolane se fierbe 5-6 ore până se desprinde de pe oase și apoi se pun și legumele care trebuie să mai fierabă câteva ore. Și cu mămăliguță caldă e numai bun pe gerul ăsta”, a povestit tanti Ecaterina în timp ce amesteca bunătățile din ceaun
În ciuda gerului de afară oamenii au stat până seara târziu la petrecere, au mâncat, au cântat și au jucat pe zăpadă. Cu fiecare an aceasta petrecere a căpătat amploare, sătenii fiind hotărâți să respecte această tradiție specifică locului și pe viitor.
Alina FERENŢ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau