„Un copil cu o stimă de sine ridicată nu are cum să devină victimă sau agresor”

1interviu iuliana sosu

Dimensiune font:

| 17-01-2023 15:08

 Definit ca un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilirebullying-ul a devenit deja un fenomen în școli. Am discutat despre acest lucru cu Iuliana Șoșu, promotorul unor programe de neuroștiință pentru elevi.

 

- Fenomenul de bullying este tot mai prezent în școli. Ce opinie aveți dvs, ca părinte?

- Bullyingul este de când lumea și pământul, doar că nu se chema așa. Și, de multe ori, era încadrat în normalitate. De câte ori nu am auzit și noi replici de genul lasă, mamă, că așa-i între copii, „Ei, dacă ești prost, așa-ți trebuie, „Decât să vii bătut, mai bine bate-i tu, așa te călești pentru viață?”. Noi puneam capul în pământ, ne adaptam cum puteam și răzbăteam. Sau nu. Adultul de azi este - într-o formă mai stilată - obedientul, războinicul, vedeta, măscăriciul, împăciuitorul sau invizibilul clasei. 

Butonul de activare este chiar propria istorie personală în care eram și eu poreclită „țăranca (chiar eram de la țară), mustăcioasa sau rusoaica. Am și povești în care m-am bătut și am luat bătaie. Butonul urlător (mult mai puternic decât cel de activare) îl reprezintă însă copiii mei. Pe mame mai ales, acest buton, odată apăsat, le transformă în dragoni care scot fum pe nas și flăcări pe gură. Iar dragoanca din mine a zis că prea multă treabă bună nu poate ieși din asta. Așa că am trecut la educare. 

Un copil cu o stimă de sine ridicată nu are cum să devină victimă sau agresor. Sau, dacă o face, nu se va regăsi acolo pentru mult timp. Ca părinte, asta este prioritatea mea: integritatea psihică, morală și fizică a copilului meu. Nu sunt acolo ca să-l apăr mereu și nici nu trebuie să fac asta. Însă îl pot dota cu toate instrumentele pe care știu, pot și vrea și el pentru a face față cu bine acestor provocări. 

Nivelul următor al procesului este influențarea contextului în care el își desfășoară o parte semnificativă a zilei: colegii de clasă - așa am ajuns cu neuroștiința în școală.

- Ce spun copiii referitor la acest fenomen? Îi recunosc existența sau o neagă?

- Copiii spun doar dacă au o relație semnificativă și de încredere cu un adult. Și vor prezenta lucrurile fix din poziția care îi va conferi lui siguranță.

Îmi cert copilul pentru că a luat nota 9 și a vărsat apă pe mileu? Atunci cu siguranță nu îmi va spune despre bullyingul de la școală.

Skinner vorbește despre cele 3 mari nevoi ale unui copil: competența (pot și sunt capabil), conectarea (sunt iubit, validat, văzut) și controlul (iau singur decizii pentru mine). Oricare din aceste nevoi nesatisfăcute dau naștere unor goluri care sunt umplute cu frici. Fricile duc și ele la o multitudine de complicații dintre care, dacă sărim peste procese ca să nu lungim foarte mult articolul, ajungem la agresivitate, anxietate, depresie, izolare, bullying, dependențe (tutun, droguri, automutilare) și suicid. 

Așa că, dacă vrem să aflăm ce se întâmplă cu copilul la școală și care este poziția lui necenzurată, va trebui să-i acordăm încredere, să-l ascultăm cu răbdare și lacăte nenumărate la gură și să-l asigurăm că-i suntem aproape orice s-ar întâmpla.

- Cunoasteți cazuri de bullying? Ce s-a întâmplat? Ce măsuri au fost luate?

- Cine spune că nu știe cazuri de bullying ori trăiește într-un chibuț yogin ori este autist social. Nu aș aduce în lumina reflectoarelor alte persoane ci m-aș opri la o experiență personală. Deși nu-mi mai aduc aminte bine toate detaliile, știu că mi-am făcut singură dreptate pentru că intervenția adulților, după ce am făcut un calcul scurt, ar fi fost și mai rea. Și anume: un băiat cu o condiție financiară mai precară din clasă, obișnuit să-și ia singur ce-i lipsește, mi-a luat ceva, nu mai rețin. Nici eu nu eram vreo divă, eram genul de copil care avea o singură pereche de blugi și două pulovere ca și garderobă, eram slabă ca un băț și mergeam mult pe jos până acasă. Evident, nu am avut susținători în demersul de recuperare, însă am avut mulți spectatori la circul în care eu îmi ceream obiectul, el își bătea joc de mine. Asta se întâmpla după ore, în drum spre casă. M-a împins, l-am împins, mi-am băgat mâna în părul lui, el mi-a spart buza, mi-am luat obiectul și am fugit. Aparent, a fost o victorie. Am spus acasă că m-am împiedicat, iar la școală nu am suflat nici o vorbă. Pe de o parte, mă bucuram că nu am dat satisfacție și nu m-am poziționat în victimă - asta pentru că mi-am recuperat ce era al meu. Pe de altă parte, dacă se răsufla ceva, el urma să fie pedepsit iar eu amenințată, din răzbunare. Așa că nu s-a luat nici o măsură. A rămas un fapt izolat, neștiut decât doar de cei prezenți care nici ei nu au spus nimic nimănui. Această întâmplare este una blândă pentru că nu au fost părți consistent vătămate și nici nu s-a mai repetat cu toate că ar fi avut multe șanse. De multe ori copiii îți reglează conturile între ei fără ca adulții să poată interveni. Pentru că, de cele mai multe ori, intervin prost. Prin amenințări și pedepse. Asta înfricoșează și îi determină pe agresori să fie mai perfizi data viitoare. Măsurile trebuie să arate altfel.

- Dacă ați fi decident, ce măsuri ați lua?

- În primul rând este de îngroșat cu markerul faptul că agresorii, fără excepție, sunt în primul rând victime ai altor agresori mai mari și mai puternici decât ei. Sunt niște copii nevăzuți, invalidați, pedepsiți, părăsiți, deseori abuzați în cele mai de nedescris forme. Un psihoterapeut cu experiență poate vedea, după tipul de bullying pe care îl practică, tipul de traumă care se ascunde în spatele bravurii agresorului. 

De cele mai multe ori măsurile sunt coercitive - cum spuneam mai sus, pedeapsă, amenințare, înfricoșare. Un agresor supus la așa ceva ce crezi că va face? Se va rușina și se va automotiva să-și depășească condiția, să devină mai bun? Povești. În primul rând este foarte probabil ca el să nu știe, să nu aibă modele mai bune. În al doilea rând, are 98% șanse să recidiveze. Sună înfricoșător!

Dacă nu este vorba despre o patologie, o afecțiune neurologică, copilul trebuie consiliat cu blândețe și fermitate. Răbdare și limite. Cu înțelegere și responsabilizare. A nu se confunda responsabilizarea cu pedeapsa. Copilul are, în cele mai multe cazuri, o saga familială căreia îi este loial și din care nu va ieși nici foarte repede, nici foarte ușor. Iar condiția pentru a face un salt atât de mare și miraculos este ca el să cunoască o alternativă acceptabilă, realistă și mai ales, atrăgătoare. Aici este deosebit de important rolul modelelor, al mentorilor, care pot fi un părinte, un cadru didactic, scandalagiul cu „merțan" din cartier sau chiar un personaj fictiv. 

Așadar, un prim pas înainte ar fi să ne punem în postura de mentor sau model pentru copiii cu care intrăm în contact - și asta cu cea mai mare responsabilitate din lume. Pentru că, vorba unui sketch umoristic, ei vor fi cei care ne vor lăsa o cănuță cu apă, în prag, la bătrânețe. 

A consemnat Maura ANGHEL 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Primarul Botoşaniului, trimis în judecată după ce ar fi dat unei candidate subiectele la un concurs pentru funcţia de consilier
08/05/2024 15:08

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a fost trimis in judecată, miercuri, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA pentru săvarşirea infracţiunii de folosire, in orice mod, direct sau ...

Student la Medicină, mort la un mare spital din Iași. A căzut de la etajul al treilea
08/05/2024 14:59

Un student la Medicină din Iasi, in varstă de 20 de ani, a căzut de la etajul al treilea al Spitalului „Sfantul Spiridon” din Iasi, unde era internat. Tanărul suferise o interventie chirurgical ...

Caz incredibil în Iași: Un preot a fugit cu amanta și cheile de la biserică. Enoriașii fac acuzații grave
08/05/2024 14:16

Telenovelă in Iasi unde un preot a fugit cu cheile de la biserică si cu presupusa amantă, după ce sătenii s-au plans de el. Caz incredibil in localitatea Hăbăsesti, judeţul Iaşi! Săteni nu mai au lin ...

 Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv și așteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iași, zeci de designeri, talk-uri și expoziții
08/05/2024 13:30

Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv si asteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iasi, zeci de designeri, talk-uri si expozitii  Irina Schrotter: „Ne-am intors să ne reconsolidăm pe ...

„O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”, expoziție la Palatul Culturii
08/05/2024 13:30

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Muzeul de Istorie a Moldovei - Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, in parteneriat cu Muzeul National Brukenthal Sibiu, organizează in peri ...

Comunele hi-tech din nordul Moldovei. Cum se dezvoltă unele localități făcând economie datorită sistemelor IT
08/05/2024 12:48

In judetul Botosani, cateva comune incep să se bazeze pe tehnologii industriale moderne pentru a dezvolta comunitătile, dar si pentru a face economie la buget. Printre altele, au iluminat stradal cu telegesti ...

Sinucidere înfiorătoare în Neamț. Un ieşean s-a aruncat de pe un pod în faţa unui tren care trecea în viteză
08/05/2024 11:59

In judeţul Neamţ, cateva cazuri de sinucidere petrecute in acest an au frapat prin modul in care victimele au ales să-şi pună capăt zilelor. In unele situaţii, motivul gestului extrem va rămane un miste ...

Joia Verde sau Paștile țigănești
08/05/2024 11:36

Joia Verde, numită si „Joia rea” in folclorul romanesc, este considerată o zi cu mare putere, ea aflandu-se la mijlocul Săptămanii Luminate. Credintele populare o descriu ca fiind o zi nefast ...

Casă distrusă de foc la Bacău
08/05/2024 11:21

O gospodărie din localitatea Sănduleni a fost distrusă de un incendiu care a izbucnit, miercuri dimineaţă, din cauza coşului de fum, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. L ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei