Adevărul din spatele distrugerii RAFO Oneşti

default

Dimensiune font:

| 05-04-2016 06:00

Angajaţii societăţii RAFO Oneşti au primit, săptămâna trecută, lovitura de graţie * acţionarul majoritar Iacov Goldovsky i-a anunţat că va declanşa procedura falimentului * decizia va fi transmisă şi membrilor Adunării Generale a Acţionarilor, care va avea loc pe 20 aprilie * în timp ce salariaţii aşteaptă cu inima la gură vreo veste care le-ar putea îmbunătăţi viaţa, oamenii care au făcut posibil acest dezastru îşi văd liniştiţi de afacerile * potrivit unei anchete RISE Project, responsabil ar fi Benjamin Steinmetz, unul dintre cei mai puternici afacerişti din lume * ţepele trase de el au dus la colapsul rafinăriei din Oneşti * povestea are legătură cu dosarul Panama, în care sunt implicaţi oameni politici, şefi de state, afacerişti cu nume sonore, vedete internaţionale 

În urmă cu trei săptămâni, procurorii români au emis un mandat de arestare pe numele magnatului israelian Benjamin Steinmetz. Stabilit în Elveţia, el este acuzat alături de alţi asociaţi de afaceri şi de prinţul Paul de România, într-un dosar cu retrocedări ilegale de terenuri. Omul de afaceri este cunoscut în România şi pentru implicarea în scandalul Roşia Montană, printr-una dintre companiile sale, BSG Resources (BSGR). RISE Project a descoperit documente care arată că firma a jucat un rol important în afacerile ţesute în jurul rafinăriilor RAFO Oneşti şi Dărmăneşti, a căror distrugere a lăsat pe drumuri mii de oameni.
La Oneşti mai sunt aproape 400 de angajaţi, aflaţi în grevă, iar de opt ani nu s-a mai făcut niciun fel de producţie. La Dărmăneşti praful s-a aşternut demult pe rafinăria care odată scotea cel mai bun cocs acicular de petrol din Europa, folosit în producerea de electrozi. La început erau vreo 1.200 de oameni la rafinărie. „Sfârşitul întreprinderii a fost anunţat încă din ‘92. Atunci au venit cei de la compania Bechtel să facă un studiu în petro-chimia românească şi au decretat că «rafinăriile mici n-au viitor, nu vă faceţi iluzii»”, îşi aminteşte Ovidiu Ţuştiu, unul dintre foştii ingineri ai rafinăriei, citat de RISE Project.

Cum se dau ţepe internaţionale
Semnele dezastrului au apărut la Dărmăneşti şi la RAFO la începutul anului 2000, când a demarat privatizarea celor două companii petrochimice. Rafinăriile au trecut prin mâinile multor proprietari, ascunşi în spatele unor firme de tip offshore din Marea Britanie, Portugalia, Insulele Virgine Britanice, Delaware sau Cipru. Primul stăpân al RAFO a fost Corneliu Iacobov, fost politician PSD, aflat după gratii pentru nenorocirile produse rafinăriei. El a fost condamnat să plătească 19 milioane de lei către RAFO însă nu este clar dacă rafinăria a recuperat această sumă. Au urmat ca patroni Marian Iancu, fostul proprietar al echipei de fotbal Poli Timişoara, şi Ovidiu Tender, controversat om de afaceri, legat şi el de afacerea Roşia Montană, la fel ca Benjamin Steinmetz. Şi Iancu şi Tender sunt acum la puşcărie pentru devalizarea rafinăriei din Oneşti, cea mai mare din Moldova.
Iancu a folosit pentru a prelua RAFO inclusiv o firmă înfiinţată de Vasile Frank Timiş, iniţiatorul proiectului Roşia Montană. Iancu a vândut, la mijlocul anilor 2000, pe când era în arestul Poliţiei Capitalei, majoritatea acţiunilor RAFO către un consorţiu de firme reprezentate de Uri Bider, un misterios investitor israelian din Ucraina. El era interfaţa unui grup de firme cu acţionari ascunşi care a condus RAFO în următorii ani. În noiembrie 2003, BSG Resources, firma lui Steinmetz, a activat o corporaţie în Cipru numită Raglam Overseas Ltd şi i-a dat lui Uri Bider împuternicire pentru finalizarea unei afaceri în Ucraina. Raglam a devenit acţionar la RAFO, iar Uri Bider a negociat afacerile rafinăriei oneştene cu reprezentanţi ai statului român. Tot Uri Bider şi Raglam au jucat un rol important şi la rafinăria Dărmăneşti pe care Raglam a preluat-o prin intermediul firmei Expanet Trading SRL, la care deţinea tot capitalul social.
„M-am întâlnit prima oară cu Bider când era Iancu arestat, parcă în 14 februarie 2005… El era şi reprezentantul lui Michael Cherney. Când am plecat, prin noiembrie 2006 am lăsat peste 31 de milioane de dolari în conturile RAFO. Nu ştiu exact ce s-a întâmplat însă nu au mai vrut să investească. M-au pus să iau nişte echipamente vechi, practic fier vechi din Ucraina, nişte echipament pentru rafinare între care şi coloane de distilare şi nu am vrut”, a declarat, pentru RISE Project, Marin Anton, managerul general al RAFO la mijlocul anilor 2000, acum deputat UNPR. Michael Cherney este un controversat om de afaceri născut în 1952 în Uzbekistan, în fosta Uniune Sovietică. Cât despre Steinmetz, actualul deputat ne-a spus că l-a întâlnit de vreo două ori, dar că nu a ştiut că a fost implicat la RAFO.

Intră în scenă Iacov Goldovsky
Şmenurile nu s-au oprit la Uri Bider. O altă structură de firme obscură şi complicată a preluat rafinăria şi a început demersurile pentru vânzarea instalaţiilor la fier vechi, dar nu înainte de a gaja acţiunile RAFO pentru mai mult de 100 de milioane de euro.
Noua schemă de proprietate îl avea în centru pe rusul Iacov Goldovsky, a cărui companie din Viena, Petrochemical Holding, a amanetat acţiunile RAFO la una dintre cele mai mari bănci ruseşti, VTB, dirijată direct de oamenii Kremlinului şi supusă sancţiunilor internaţionale. Practic, Goldovsky a împrumutat bani în Rusia ca să-şi extindă afacerile la el acasă, garantând cu bunurile RAFO plata datoriei de peste 150 de milioane de euro. Operaţiunea a avut loc în 2011 şi a fost punctul culminant în distrugerea rafinăriei.
Între timp, oamenii îşi aşteaptă bruma de salarii restante. „Măsura anunţată este una paralizantă. Bănuiam că se poate lua o astfel de măsură, dar acum este realitate. Prin urmare, cred că nu mai are rost să ne mai ducem nicăieri pentru a mai cauta soluţii de redresare”, a spus Ion Marian, liderul Sindicatului „Rafinorul”. Angajaţii se vor înscrie la masa credală şi îşi vor solicita drepturile restante, dar mai mult nu pot face.

Citeşte şi: Protest la RAFO Oneşti

Dan CONSTANTINESCU

Matrapazlâcurile au ieşit la iveală în urma unor scurgeri masive de documente din mai multe zone offshore, care au expus secretele financiare ale unor lideri mondiali, corporaţii internaţionale şi afacerişti controversaţi ale căror activităţi au ruinat viaţa a sute de milioane de oameni. International Consortium of Investigative Journalists şi publicaţia germană Süddeutsche Zeitung (care a primit informaţiile de la o sursă anonimă) au cooperat cu jurnalişti din peste 100 de organizaţii media din întreaga lume. RISE Project este partenerul pentru România al proiectului de investigaţie global PanamaPapers.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei