Atunci când încrederea se pierde – costurile incompetenței medicale

1x -editorial

Dimensiune font:

| 28-08-2023 06:53

 

În fiecare zi, pacienții din întreaga lume își încredințează viețile în mâinile medicilor și asistenților medicali, așteptându-se ca ei să le ofere cea mai bună îngrijire posibilă. Însă ce se întâmplă când cei care ar trebui să vindece devin, involuntar sau din neglijență, cauza suferinței?

De nenumărate ori, am auzit povești despre victimele sistemului sanitar – oameni care s-au prezentat în fața unui medic cu speranța de a primi ajutor și s-au trezit având complicații mai grave sau chiar plătind cu viața pentru o greșeală medicală. Aceste tragedii nu sunt simple incidente izolate; ele sunt simptomele unei boli care afectează sistemul nostru sanitar, iar cazul Alexandrei, tânăra de la Botoșani care a murit în chinuri, este un exemplu

Imaginea unei gravide care își pierde viața din cauza unei neglijențe este pur și simplu insuportabilă. În spatele acestei tragedii stă nu doar pierderea unei vieți tinere, ci și distrugerea unei familii, care își va aminti pentru totdeauna de momentul în care un spital, considerat un loc sigur, a devenit scena unui coșmar și locul unei execuții.

Așa ajungem la unul dintre cele mai mari paradoxuri ale vremurilor noastre: frica de spitale. Locuri care ar trebui să fie bastioane ale speranței și alinării, devin adesea surse de anxietate și neîncredere. Nimeni nu ar trebui să se simtă nesigur într-un spital. Nimeni nu ar trebui să se întrebe dacă va ieși mai rău decât a intrat.

Incompetența medicală nu are scuză. Cu toate că este clar că oricine poate face o greșeală, atunci când este vorba de vieți omenești, miza este prea mare pentru a tolera erori. Sistemele de sănătate din întreaga lume trebuie să pună accent pe formarea continuă a medicilor și pe implementarea unor protocoale stricte care să minimizeze riscul de greșeli.

Totuși, problema nu este doar la nivel individual, ci și global. Sistemele de sănătate sunt adesea subfinanțate, personalul este suprasolicitat și resursele sunt insuficiente. Aceste condiții pot crea un mediu propice pentru greșeli și neglijență.

Este vital ca societatea să își asume responsabilitatea de a proteja pacienții. Acest lucru presupune nu doar sancționarea medicilor incompetenți, ci și reformarea sistemelor de sănătate pentru a asigura că fiecare pacient primește îngrijirea de care are nevoie, fără a se teme de potențialele riscuri. Din păcate, nu am văzut deloc să fie luate măsuri. Nu s-a mai auzit nimic despre doctorița șpăgară de la Suceava, care jumulea bolnacii de cancer, nici despre medicul cardiolog de la Iași care monta aparate prelevate de la morți, nici despre cei de la Urziceni care au lăsat o gravidă să nască în stradă. Mai rău ca în Evul Mediu! Auzim de demiterea managerilor, dar despre doctorii vinovați, nimic!

Pentru fiecare victimă a sistemului sanitar, există o familie îndurerată și o comunitate traumatizată. Aceasta nu este doar o problemă medicală, ci una socială. Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a cere mai mult de la sistemul nostru sanitar și de a lupta pentru un viitor în care nimeni nu trebuie să se teamă atunci când pășește într-un spital.

Victimele acestui sistem sanitar defectuos nu sunt statistici sau numere pe un raport. Sunt mame, soții, copii, prieteni. Sunt gravidele care, în loc să primească cele mai bune îngrijiri, sfârșesc prin a-și pierde viața datorită unor intervenții eronate sau a unei lipse acute de interes din partea medicului. Sunt copii care rămân orfani, fiind privați de dragostea și prezența mamei lor pentru totdeauna.

Frica de spitale nu este o fobie ilogică sau o invenție a celor slabi de înger. Pentru prea mulți, este o temere înrădăcinată în experiențe traumatizante, în povestiri despre spitale unde se cere șpagă pentru un tratament adecvat sau despre personal medical nepăsător. Cum să ai încredere într-un sistem care, în loc să îți salveze viața, poate să ți-o ia?

Nepăsarea și corupția sunt rănile sângerânde ale acestui sistem. O șpagă dată la timp, un buzunar umplut discret, pot fi diferența dintre viață și moarte. Și când viața unui om ajunge să fie evaluată în bani, valorile umanității noastre sunt grav compromise.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  Serviciul de termoficare, concesionat pentru următorii 10 ani!
29/04/2024 07:30

Întruniti in sedintă ordinară, consilierii locali au aprobat, vineri, concesionarea serviciului public de termoficare, impreună cu regulamentul si caietul de sarcini pentru scoaterea la licitatie. Potr ...

Contrabandiștii au scăpat cu fuga, abandonând aproape 35.000 de pachete de țigări
29/04/2024 07:30

Politistii de frontieră din cadrul SPF Izvoarele Sucevei au descoperit abandonate, pe un drum forestier din localitatea Lupcina, 34.750 pachete de ţigări de provenienţă extracomunitară, in valoare de 406. ...

Evadare la Suceava. Un interlop periculos a fost dat în consemn la frontieră
29/04/2024 07:29

Cunoscut in lumea interlopă sub numele de Tonici, Mihai Pinzari fusese eliberat din arestul preventive joi, 25 aprilie, si trimis in arest la domiciliu, conform hotărarii magistratilor. Vineri dimineat ...

Inflație de specialiști în listele electorale
29/04/2024 07:27

Partidele politice s-au pozat in fata Biroului Electoral, cu ce au găsit mai bun prin bătătură, să vadă si electoratul cat de seriosi le sunt candidatii. Unii au mizat pe vechea gardă, altii au pus. Mai ...

Se caută bani pentru lărgirea unui drum important din oraș
29/04/2024 07:21

Printre prioritătile Consiliului Judetean vis-a-vis de infrastructura rutieră se numără lărgirea unui important drum care leagă partea de sud a municipiului cu soseaua de centură, precum si asigurarea un ...

CJ Iași sprijină financiar aducțiunile de gaz din 52 de comune
29/04/2024 07:20

Consiliul Judetean a repartizat către primăriile din judet peste 20 de milioane de lei din fondul total pe care il are la dispozitie in urma aplicării cotei de 6% la impozitul pe venit estimat a fi incasat l ...

Hoţ de buzunare, o meserie eşuată
29/04/2024 07:19

Candva, in anii ’70-’80, hoţii de buzunare insemnau ceva in economia locală. Mai ale cei ce „pensetau” in mijloacele de transport in comun. La un singur traseu, să zicem Copou – ...

Primăria așteaptă oferte pentru lucrările de reamenajare a parcului Ciurchi
29/04/2024 07:18

Primăria Municipiului Iasi asteaptă oferte pentru proiectarea si executia lucrărilor de amenajare a Parcului Ciurchi, termenul limită de depunere a ofertelor de către firmele sau asocierile de firme intere ...

Proiectul trenului metropolitan prinde contur
29/04/2024 07:18

La sediul Primăriei Municipiului Iasi (PMI) a avut loc, la sfarsitul săptămanii trecute, lansarea oficială a proiectul privind infiintarea trenului metropolitan, investitie care urmează să fie implementat ...

  Ludovic Orban: „O juntă militară a ocupat PNL”
29/04/2024 07:17

Preşedintele Partidului Forţa Dreptei (FD), Ludovic Orban, a declarat, sambătă, la Timişoara, că la Bucureşti, „o juntă militară a ocupat PNL, alungand liberalismul din PNL”. Ludovic Orba ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei