Bijuteriile arhitectonice ale Moldovei, scoase la vânzare

conac1-BC
conac-BT
1conacNT

Dimensiune font:

| 31-01-2023 08:10

 

 

* Palatul Știrbey din Dărmănești, Cazinoul din Slănic Moldova,  Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni sau Conacul Bogdan, monument istoric cu turn din comuna Gâdinţi sunt ofertate de către proprietari * sumele sunt piperate, ce-i drept, însă clădirile sunt impresionante * cele mai multe, trei la număr, sunt din județul Bacău  

Cinci dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est sunt scoase la vânzare de către proprietari. Lista este deschisă cu o celebră clădire - Cazinoul din Slănic Moldova (județul Bacău), primul construit în România în stil Art-Nouveau. Suma cerută este pe măsura frumuseții clădirii cu 18 camere - 1,9 milioane de euro. Construit de meșteri pietrari italieni după planurile arhitecților George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budești, cazinoul a fost dat în folosință în 1894, fiind astfel primul cazinou din România. I-au urmat cazinourile din Vatra Dornei (1898), Constanța (1910) și Sinaia (1912). El face parte din strategia regelui Carol I de a dezvolta stațiunile românești după modelul celor celebre în străinătate. Slănic Moldova a fost comparată în epocă cu mai cunoscutele Karlovy Vary și Vichy, izvoarele sale minerale fiind de altfel premiate la expoziții internaționale de la Paris, Frankfurt, Viena. Tot la Slănic Moldova poate fi achiziționată și Vila Rica, o emblemă pentru oraș. Clădirea, construită în stil medieval românesc, a fost, în 1944, cartierul general al lui Hans Friesnner, comandantul Grupului de Armate „Ucraina de Sud”, și a găzduit multe dialoguri cu mareșalul Ion Antonescu pe subiectul pătrunderii trupelor sovietice în linia frontului. Prețul de vânzare este 890.000 de euro.

Cei interesați să își achiziționeze o proprietate somptuoasă au la dispoziție o altă - Palatul Știrbey, din Dărmăneștii Bacăului. Clădirea cu 59 de camere a intrat în posesia familiei în urma căsătoriei prințului Alexandru Știrbey cu o descendentă a familiei Ghica. În anii 1863-1864, prințul a construit conacul de pe moșia Buftea, viața de familie desfășurându-se între mai multe reședințe – iarna la București, primăvara la Buftea, iar vara la rudele din Moldova, la moșiile Comănești și Dărmănești. Reședința a fost și gazda Reginei Maria în câteva rânduri, despre care spunea că Dărmănești este tot ceea ce mă așteptam. O casă frumos situată și o superbă grădină proiectată cu un perfect gust și concepție. Ea are ceva ce nu am mai văzut până acum și care este fantastic, ronduri de flori enorme, aproape ca niște câmpuri de vâsc de grădină, sute și sute de flori în grupuri imense, absolut superbe. Palatul a fost renovat de către proprietar și este considerat  o bijuterie unică a patrimoniului construit românesc. Cât despre preț, detaliile se pot afla doar contactând Romanian Sotheby’s International Realty (agenţie specializată în intermedierea proprietăţilor de lux), prin care a fost scos la vânzare. Vila Rica este o altă clădire din Bacău care și-ar putea schimba proprietarul

Prima casă de comerț a Botoșaniului, scoasă la vânzare

Pe listă este trecut și Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni, mărturie a uneia dintre cele mai vechi curți boierești ale Moldovei.

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni (județul Iași) este unul dintre castelele cele mai reprezentative ale Moldovei, reamenajat, la fel ca și palatul de la Dărmănești, după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budeşti. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, timp de doi ani, în castelul din Deleni au fost încartiruite trupe sovietice. După naţionalizare, clădirea a găzduit Căminul cultural din Deleni, devenind ulterior unitate medicală preventivă, destinaţie pe care o are şi azi. Prețul se poate afla doar contactând ofertantul.

Dacă vă place Botoșaniul, puteți cumpăra una dintre clădirile sale emblematice - Casa Ankele, ce poartă numele unei celebre familii de armeni. Atras de piaţa de desfacere în creștere în principatul românesc, Carol Ankele a venit în Botoșani unde a creat prima cameră de comerţ din localitate. Armeanul a fost primul importator de mașini din Moldova, iar la parterul casei a deschis singurul service-auto din regiune. Clădirea poate fi cumpărată cu 550.000 de euro. Tot la Botoșani, un antecontract a fost făcut pentru Conacul Alexandrescu din Guranda, construit în stil neoromânesc, pentru care se cer 300.000 de euro. Toate clădirile găzduiesc povești celebre și sunt o atracție turistică importantă, care ar putea aduce mari beneficii Moldovei.

Conacul din Gâdinţi, estimat la 350.000 de euro

Și Conacul Bogdan, monument istoric cu turn din comuna Gâdinţi, judeţul Neamţ, a fost scos la vânzare pentru suma de 350.000 de euro, anunţă Romanian Sotheby’s International. Corpul principal, monument istoric clasa B, reprezentativ pentru patrimoniul local, împreună cu cele zece anexe, se desfăşoară pe 1,75 hectare. Clădirea principala are o suprafaţă construită desfăşurată de 1.406 mp.

Conacul Bogdan a fost construit de boierii Dimitrie și Georgeta Bogdan, cei care au ridicat între 1806 – 1812 și Biserica „Sfîntul Dumitru”, în interiorul căreia se află înmormântați cei doi ctitori. Familia Bogdan se trăgea dintr-o veche familie boierească din Moldova, cunoscută din secolul al XVI-lea.

În conac a funcţionat câtiva ani Spitalul de bolnavi psihic. Moştenitorii conacului, după ce au intrat în posesia lui, l-au vândut unei persoane fizice române.

În mai 2010 conacul dădea impresia că este părăsit, parţial prăbuşit – atat cât se putea vedea din turnul clopotniţei şi peste zidul de incintă, destul de înalt, ce îl separă de biserica ortodoxă.

Astăzi, conacul poate deveni spațiu de evenimente, resendință privată, clinică sau centru de lux pentru seniori. Râul Siret este la 400m depărtare, primăria Gâdinți la 1,5 km iar municipiul Roman începe la 5 km depărtare.” – notează Romania Sotheby’s International Realty în descrierea conacului.Maura ANGHEL, Denisa PINTILIE

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Incident aviatic în Iași. O aeronavă de mici dimensiuni a aterizat de urgență pe o șosea de lângă Miroslava
23/05/2024 17:11

In cursul zilei de joi, 23 mai 2024, un incident aviatic care putea avea urmări grave a pus pe jar echipajele de salvare din Iasi. O aeronavă de mici dimensiuni a avut probleme in timpul zborului, iar pilotul ...

Orașul din România care va deveni un pol al învățământului profesional și dual. Ce avantaje au elevii
23/05/2024 16:50

Bacăul va deveni un centru al invătămantului dual din Moldova iar de pe băncile scolii si cu experienta acumulată intr-o meserie elevii se vor putea angaja mult mai usor. In Bacău se va construi un cam ...

Ce amendă a primit un român care a scos trei pui de pisică din portbagaj și i-a aruncat pe stradă
23/05/2024 16:06

Un bărbat din Suceava a fost amendat cu 3.000 de lei, după ce a abandonat trei pui de pisică pe stradă. Momentul a fost surpris in imagini, maşina şi ulterior proprietarul fiind identificaţi de poliţiş ...

Corupție pe lângă Justiție. Omul de afaceri, contrabandistul și „cumătrul” care „rezolvă” sentințe penale
23/05/2024 15:59

Un om de afaceri a rămas fără 15.000 de euro si a ajuns si la inchisoare pentru că a avut incredere intr-un contrabandist care i-a promis că „are o vorbă” cu o rudă care ar lucra in Justitie ca să p ...

Trei copii au ajuns la spital în comă alcoolică. Au băut rachiu până li s-a făcut rău. Doctor: „S-au mai trezit după perfuzii“
23/05/2024 15:50

Trei copii, fraţi gemeni in varstă de 7 ani şi un altul de 11 ani, au ajuns de urgenţă la spital in comă alcoolică. Copiii sunt din Harghita şi erau impreună cu părinţii in vizită la rude din Gura H ...

Cât de periculos este muntele de fosfogips radioactiv de la Bacău. Amenzile plătite de statul român
23/05/2024 15:24

Halda de fosfogips de la Bacău, rezultată din activitatea de procesare a minereurilor de fosfati pentru producerea de ingrăsăminte chimice, ar trebui să fie ecologizată pană in 2027. Nu mai putin de 75 ...

Tabără de creaţie la Vaslui,cu 100 de copii
23/05/2024 14:33

Peste 100 de elevi, profesori, mestesugari si artişti participă in acest weekend la o tabără de creaţie cu tradiţie in judeţul Vaslui, „Flori de mai”, a XII-a editie. Atelierele sunt diverse ...

Tot mai mulți străini din spaţiul extracomunitar muncesc în judeţul Vaslui
23/05/2024 13:45

Tot mai multi străini din spaţiul extracomunitar muncesc in judeţul Vaslui, arată datele Biroului local pentru Imigrări. Pană in urmă cu caţiva ani, majoritatea străinilor care veneau să lucreze in j ...

Zeci de localități au acces la Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă
23/05/2024 13:30

De astăzi, se emit acte de stare civilă in sistem integrat si in municipiile resedintă de judet din Neamt, Vaslui si Vrancea. Alte zeci de localităti au, de ieri, acces la Sistemul Informatic Integrat pent ...

Eveniment de prestigiu - a 60-a Reuniune Anuala a Oftalmologilor
23/05/2024 12:45

 Eveniment de prestigiu - a 60-a Reuniune Anuala a Oftalmologilor. Detalii pe www.rao-iasi.ro

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei