Biserică în centrul Vienei, după modelul lăcaşurilor din Bucovina EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 09-04-2017 12:38

În Diaspora, Biserica reprezintă punctul forte de păstrare a identităţii româneşti * acest bagaj spiritual este o adevărată comoară transferată din locurile natale în pământ străin ce trebuie păstrată şi transmisă generaţiilor viitoare * aşa a venit, firesc şi din suflet, dorinţa preotului Emanuel Nuţu, de la Parohia Sfânta Înviere“ şi „Sfântul Andrei“, din Viena, de a ridica un lăcaş de cult * părintele, bucovinean de origine, dintr-o familie de preoţi din Gura Humorului, şi-a dorit nu numai un loc de închinare, ci şi unul în care să se trăiască româneşte

Cea mai mare problemă cu care se confruntă preoţii din Diaspora este găsirea locului potrivit pentru oficierea Sfintei Liturghii şi a celorlalte slujbe. Bisericile proprii sunt foarte puţine, iar locurile de închinare sunt, cel mai adesea, primite de la alte confesiuni pentru câteva ore pe săptămână sau închiriate. Alteori diferite spaţii sunt transformate în biserici. Comunităţile depun un efort foarte mare ca să-şi organizeze un spaţiu de cult adecvat care să răspundă cerinţelor spirituale în primul rând, dar şi celor sociale sau educative.

„Trăim o realitate bine cunoscută a emigraţiei, deopotrivă tristă şi îmbucurătoare: numărul mare de români ortodocşi care au plecat din ţară şi care şi-au găsit un rost în lumea largă, dar care doresc să fie aproape de Biserica lui Hristos, acolo unde pot să se hrănească spiritual şi să simtă ceva din Acasă. Aceşti oameni au nevoie de asistenţă religioasă, iar Biserica le este aproape“, a spus părintele Emanuel Nuţu.

Biserică în centrul Vienei, pe locul vechii gări

Din anul 1906, în centrul Vienei, pe atunci chiar vizavi de Palatul Imperial Hofburg, românii au o capelă foarte frumoasă, renovată în anul 2012 şi pusă sub ocrotirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava (prăznuit în fiecare an în ziua de Sânziene, pe 24 iunie), ale cărui moaşte au fost păstrate aici în timpul Primului Război Mondial. Capela însă nu oferă un spaţiu generos pentru numărul mare al celor ce participă la Sfânta Liturghie duminicală şi, ca urmare, se oficiază slujba doar sâmbătă. Din anul 2002, în sectorul 11 al Vienei, românii au o biserică proprie, ridicată la iniţiativa preotului profesor Nicolae Dura, ctitorul spiritual al comunităţii pe care a adunat-o cu mult drag.

Între timp, şi acest lăcaş, proiectat de către arhitecţii Georg Baldass şi Mihaela Ionescu, pictat de Vasile Lefter şi sfinţit în anul 2009 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, a devenit neîncăpător. Astfel, s-a început căutarea unui nou loc pentru slujbe, iar în anul 2014, comunitatea a cumpărat clădirea unei Biserici Catolice aflate în sectorul 15, unde slujesc pr. prof. Ioan Moga şi pr. Viorel Ghera. „Am constatat că şi aşa bisericile sunt arhipline şi este nevoie de încă un spaţiu liturgic. Cu binecuvântarea şi sprijinul Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim (Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Germania, Austria şi Luxemburg şi Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord – n.r.) am început demersurile pentru a ridica un nou lăcaş”, a mai spus preotul Emanuel Nuţu. Căutările s-au intersectat în mod fericit cu o şansă uriaşă pe care numai Dumnezeu le-a scos-o în cale. Primăria Vienei a decis construirea, în sectorul 2 (unul central), a unui cartier pe pământul ce a aparţinut ÖBB - căile ferate austriece, locul vechii gări, unde ajungeau şi românii odinioară la Viena.

Aflând de veste, preotul Emanuel Nuţu a început o serie de întâlniri cu oficialităţile vieneze, cărora le-a prezentat dorinţa comunităţii de români de a avea un lăcaş de cult. Ajutat la început de un austriac convertit la ortodoxie, fost director în ÖBB, Joseph Klein, şi sprijinit de arhitecţii Georg Baldass şi Mihaela Ionescu, a reuşit să câştige încrederea persoanelor cu putere de decizie, care acum le sunt prieteni.

Primăria Vienei a pus la dispoziţie aproape 1000 de metri pătraţi, la un preţ simbolic şi a permis construcţia unei biserici după modelul celor de acasă. „Am simţit în tot acest timp multă deschidere şi ajutor din partea autorităţilor vieneze, cărora le suntem recunoscători. Împreună cu Părintele Mitropolit Serafim şi cu arhitecţii am ales ca viitoarea Biserică să fie o interpretare a mănăstirilor din Bucovina, regiune legată mult de Austria prin istoria ei. Am încercat să găsim o formă simplă, fermă dar şi domoală, care să amintească şi ceva din dulceaţa plaiurilor de acasă”, a mai spus preotul.

Piatra de temelie, pusă în anul Centenarului Marii Uniri

Lucrările vor începe în primăvara anului viitor şi au ca termen de finalizare 2019, urmând ca apoi să fie realizată pictura interioară şi exterioară. Evenimentul se va integra perfect în anul centenar al Marii Uniri (2018), proiectul fiind unul care-i va uni, din nou, pe români. „Ce carte de vizită mai bună ar fi pentru noi ca neam? Ca români, avem multe de arătat lumii aflate într-o criză spirituală profundă, iar prin această Biserică, pictată şi în exterior, care va fi cel mai înţelept ambasador al României, avem această şansă”, a mai spus preotul Emanuel Nuţu.

Peste doar o săptămână, alături de alţi slujitori ai lui Dumnezeu, îşi va aştepta enoriaşii în lăcaşul din Simmeringer Hauptstr 161, pentru care, la finalul slujbei de Înviere, s-au pregătit deja ouă roşii, cozonac şi un pahar cu vin pentru ce care vor fi prezenţi.

Maura ANGHEL

 

30.000- Acesta este numărul românilor care trăiesc în Viena.

 „Forma desăvârşită a bisericilor ştefaniene ne-a fost sursă de inspiraţie. Un arhetip rămâne întotdeauna contemporan. Precum «fără nici o trufie în faptele sale” (N. Iorga, Istoria românilor), tot aşa sunt şi sălaşurile înălţate Domnului de către Ştefan cel Mare şi Sfânt – mărturisitoare prin armonie, blândeţe, smerenie, şi demne prin lipsa de colosal, tainice – precum ortodoxia” - arhitect Mihaela Ionescu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei