Campionii mondiali de la Geografie, premiați la ISJ
Dimensiune font:
Ieşenii din lotul naţional de Geografie au fost felicitaţi de cei de la Inspectoratul Şcolar Iaşi pentru că au dus România pe cea mai înaltă culme a podiumului în clasamentul pe naţiuni al Olimpiadei Internaţionale de Geografie. La competiţia care a avut loc în Indonezia, Daniel Nicolae Hanganu, de la Colegiul Naţional Iaşi, şi Tudor Sebastian Olariu, de la Colegiul „Costache Negruzzi” Iaşi au obţinut aur şi argint. Întreg lotul a fost coordonat de profesorii Cornelia Mihaela Fiscutean şi Dorin Fiscutean de la Colegiul Naţional Iaşi.
Pregătirea elevilor din lotul naţional de Geografie se face la Colegiul Naţional din Iaşi, unde predau soţii Mihaela Cornelia şi Dorin Fiscutean.
Competiţia din Indonezia a fost o provocare pentru elevi şi profesorii lor datorită poziţiei geografice a acestei ţări, dincolo de Ecuator, în emisfera sudică, unde este o climă complet diferită de a noastră. „Competiţia înseamnă şi un examen de anduranţă, nu doar de cunoştinţe, de competenţe, de atitudini. Toate probele sunt provocatoare. Anul acesta a fost una cu specific local, unde copiii au avut de identificat plante, de găsit soluţii pentru conservarea biodiversităţii", a spus Mihaela Cornelia Fiscutean.
Dorin Fiscutean a spus că în spatele unor astfel de performanţe e vorba de foarte, foarte multă muncă, iar selecţia celor care pleacă la competiţiile internaţionale este foarte strictă. „Suntem pe primele locuri pentru că aceşti copii sunt buni, iar noi facem o pregătire serioasă din toate punctele de vedere şi avem grijă de fiecare aspect. Ştiam de acasă că o să obţinem un rezultat bun. Primul loc în lume, nu aş fi spus. Competitorii sunt foarte buni şi pe noi ne-a dezavantajat fusul orar din Indonezia, pentru că în astfel de situaţii intervine oboseala. Am avut noroc că preşedintele din Indonezia a dorit să facă o olimpiadă măreaţă şi aşa a fost şi totul a decurs bine”, a spus Dorin Fiscutean.
Lotul de anul acesta a fost format din patru băieţi care şi-au dorit să facă performanţă. Doi dintre ei sunt ieşeni. Ceilalţi doi sunt din Focşani şi Bucureşti.
„Poate sună arogant, dar ne aşteptam să facem o figură foarte frumoasă”
Cei doi elevi ieşeni sunt foarte atraşi de Geografie şi uneori chiar rămân şi în pauză pentru a afla cât mai multe informaţii. „Îmi trebuie câteva zile să analizez tot ceea ce s-a întâmplat cu adevărat şi magnitudinea reuşitei noastre. Poate sună arogant, dar ne aşteptam să facem o figură foarte frumoasă. Nu ne aşteptam să fim chiar primul loc în lume, dar ştiam că suntem o echipă foarte bună, foarte bine pregătită, că în general România una dintre cele mai bune echipe din istoria competiţiei. Ştiam că nu avem de ce să ne temem că venim acasă cu mâna goală”, a spus Tudor Sebastian Olariu, elev de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, care a luat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Geografie din Indonezia.
Pentru Tudor pasiunea pentru Geografie a început încă de mic, când prin casă a găsit un Atlas Geografic al părinţilor săi. Pentru început l-au atras steagurile şi hărţile. În timp, această curiozitate a fost transformată în pasiune de către Mihaela Fiscutean. Cu ajutorul ei şi a soţului acestuia, în fiecare an România se clasează pe primele locuri în lume iar elevii ajung să facă performanţă indiferent de condiţii. „În Indonezia erau câteva lucruri care puteau fi rele, cum ar fi climă, diferenţa de fus orar, însă am avut o zi în plus înainte de probă. Proba scria a constat în şase subiecte şi accentul este mai puţin pus pe informaţii teoretice şi mai mult pus pe probleme care ar putea apărea. S-au combinat elemente de geografie, fizică, cu elemente de geografie umană. Proba practică a constat în două părţi, unde am mers pe teren, şi partea în sală era mai puţin teoretică decât creativă. Se cereau anumite probleme pentru care noi trebuia să le găsim soluţia. Ultima parte, multimedia a pus în dificultate pe toată lumea”, spune Tudor Sebastian Olariu, elev de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi” din Iaşi, care a luat medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Geografie din Indonezia.
Pentru al doilea an consecutiv Daniel Nicolae Hanganu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional din Iaşi obţinut medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Geografie. Pentru marea majoritate a timpului, pentru Daniel geografia este un hobby. Aşa a fost încă de la început. „Aş putea spune că Geografia a fost mai mult pasiunea vieţii mele, decât ambiţia vieţii mele. Sper ca în carieră să reuşesc să combin Informatica cu Geografia. Mi-aş dori să am oportunitatea să lucrez în cadrul Sistemelor Naţionale Geografice, adică în domeniul sateliţilor, un domeniu care nu e dezvoltat în România. Ţinând cont de performanţa de anul trecut speram să iau medalia de aur. Şi atunci am luat această medalie. M-a bucurat mult să o primesc. Cea mai dificilă probă mi s-a părut a fi proba multimedia. Întrebările au fost grele. Acolo au fost cele mai multe probleme. Proba practică a fost şi ea destul de dificilă. A necesitat noţiuni de geologie, dar a trebuit să stăm şi mult timp în soare, climatul nefiind chiar prietenos. A fost o competiţie de anduranţă. După 6 ore de stat în teren a trebuit să revenim în sală să scriem, să fim creativi, să răspundem la întrebări cu soluţii şi proiecte. Proba scrisă a fost nivelul standard pentru o olimpiadă internaţională, dar nu mi-a pus probleme aşa de mari", a spus Daniel Nicolae Hanganu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau