Centura ocolitoare a Bacăului va face legătura cu Coridorul 4

default

Dimensiune font:

| 27-04-2017 07:00

Delegația Comisiei Europene condusă de Carsten Rasmussen, comisar-şef al Direcției Generale pentru Politică Regională și Urbană, a venit la Bacău * discuțiile, la care au participat Sorin Brașoveanu, șeful CJ, reprezentanți ai Primăriei, ai Asociației de Dezvoltare Locală și ai Agenției de Dezvoltare Nord-Est au fost punctuale și s-au axat pe proiectele strategice ale județului

În cadrul discuţiilor au fost prezentate stadiul lucrărilor, punctele forte, dar și obstacolele întâmpinate în implementarea proiectelor aduse în discuție. Astfel, la Șoseaua de centură a Bacăului, proiect finanțat prin Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM), a fost reziliat contractul cu firma constructoare din cauza incapacității acesteia de a termina lucrările. Reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au precizat că, în perioada următoare, va fi realizată o nouă licitație. În paralel, se regândește soluția tehnică, până la sfârșitul anului este programată parcurgerea întregii proceduri de licitație și atribuire a contractului, urmând ca, în ianuarie 2018, să fie semnat contractul cu noul constructor și, în cel mai scurt timp, acesta să primească și ordinul de începere a lucrărilor.

Perioada programată pentru execuție este de doi ani, iar un aspect extrem de important e că centura ocolitoare va putea face legătura cu Coridorul 4, care leagă sudul (Focșani, Buzău, Ploiești) de nordul țării (Suceava, Siret). Centura ocolitoare va permite și accesul spre vestul țării, spre Brașov.

Aș vrea să accentuez că, la această oră, tot județul Bacău – și, în primul rând, municipiul - este sufocat efectiv de traficul de zi cu zi. Ca perspectivă, această conexiune între Regiunea de Nord-Est și vestul țării este mai mult decât necesară, dacă avem în vedere că Regiunea e o zonă de graniță a UE. E foarte important să știm ce avem de făcut de aici încolo, care este foaia de parcurs, care sunt pașii de urmat și în cât timp. Să sperăm că lucrurile vor intra într-un făgaș normal, iar, la începutul anului viitor, să avem desemnat constructorul, care să se apuce serios de treabă”, a subliniat Sorin Brașoveanu, președintele CJ Bacău.

Probleme cu sistemul de management al deşeurilor

Un alt proiect de importanță majoră pentru județ care a fost discutat cu reprezentanții Comisiei Europene este derularea Proiectului „Sistem integrat de management al deșeurilor solide în județul Bacău”. Din păcate, chiar dacă proiectul e finalizat sub toate aspectele (activități, finanțare) nu este operațional la această oră, din cauza contestației depuse la Curtea Supremă de Justiție de către unul dintre operatorii de instalații. Faptul că instalațiile și stațiile nu funcționează de peste doi anie are un puternic impact negativ. Pe de o parte, operatorul trebuie să transporte toate deșeurile colectate direct la depozitul de deșeuri din Bacău, ce are un grad de umplere de peste 90%, la o distanță de peste 80 km, costurile pentru populație fiind mai mari decât cele preconizate. Pe de altă parte, CJ Bacău plătește anual peste 50.000 de euro doar pentru costurile de asigurare a pazei și electricitate. Ca să nu mai vorbim despre faptul că, acum, nu se cunosc cu exactitate costurile necesare repornirii acestor utilaje.

Ca soluție temporară, CJ a propus înființarea pe o perioadă determinată a unui serviciu public cu personal, buget anual și strategie de investiții, care va trebui să obțină licența de la ANRSC și care ar gestiona operaționalizarea proiectului până ce procedura de licitație va fi finalizată și contractul va fi semnat.

Nu putem sta să așteptăm la nesfârșit până când se va debloca în Justiție această situație, deoarece instalațiile și celulele de depozitare, nefiind folosite și întreținute, se degradează, iar CJ va trebui să achite costurile pentru reparații și întreținere odată ce instalațiile vor fi preluate de operator. Am propus această soluție atât Ministerului Mediului şi Ministerului Fondurilor Europene, cât și Comisiei Europene. Avem nevoie de un răspuns scris, legal, pentru că, așa cum este contractul de finanțare, noi nu putem avea operatori pentru deșeuri decât în urma unei licitații”, a precizat Brașoveanu.

Prezent la discuții, Cătălin Gheran, director general în Ministerul Fondurilor Europene, a menţionat că, în Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, a punctat exact pașii ce trebuie urmați pentru dezvoltarea sistemului. „E foarte important să începem să operăm cu acest sistem așa cum a fost gândit, pentru a putea să vedem unde sunt slăbiciunile. Știu că sunt discuții pe acest subiect, dar, la momentul actual, prioritatea noastră e să-l punem la treabă și, ulterior, o să-i puteți constata eficiența. În principiu, mă bucur să constat că, la nivel județean și local, există deschidere pentru finanțările noastre și vă aștept cu noi proiecte”, a declarat Cătălin Gheran.

Soluţii pentru reţeaua de apă

Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Bacău este un proiect fazat, prima etapă urmând a se finaliza la sfârșitul acestui an. Investițiile actuale, realizate prin POIM, s-au concentrat în special pe stații de epurare în zonele urbane și mai puțin pe extindere / reabilitare rețele de apă. Acestea vor fi reabilitate pe programul aferent perioadei 2014-2020, când numărul de localități cuprinse în proiect ajunge la 40 (plecând de la şase, câte sunt acum pe POIM 2007-2013). La faza de masterplan, valoarea investițiilor se ridică la 172 de milioane de euro, iar depunerea aplicației pentru faza a doua de finanțare se va face la începutul anului 2018.

La rândul său, oficialul european s-a declarat încântat de gradul de implicare al autorităților județene. „Sunt proiecte ambițioase, cu număr mare de beneficiari și, în pofida obstacolelor apărute trebuie găsite soluții și mers înainte. Trebuie să avem o abordare deschisă, în care vedem exact ce își dorește România, și să-i oferim sprijinul nostru”, a apreciat Carsten Rasmussen, conducătorul delegației Comisiei Europene, la finalul întrevederii.

După discuțiile purtate la CJ, delegația și reprezentanții administrației publice s-au deplasat în județ pentru a vizita o serie de obiective finanțate din fonduri europene, precum „Modernizarea și amenajarea Parcului Băi în Municipiul Moinești”, „Modernizarea ambulatoriului integrat al Spitalului Municipal de Urgență Moinești” și „Reabilitarea rețelelor de străzi urbane, trotuare și iluminat public în orașul Comănești, județul Bacău”. Florin CRĂCIUN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei