CFR se pregătește de grevă: „Suntem într-o situaţie de urgenţă, ca la război!”

1proteste

Dimensiune font:

| 19-12-2021 23:29

* sindicaliştii de la CFR sunt pe picior de grevă și au lansat un apel către guvernanţi să respecte şi să pună în aplicare actele normative privind Statutul personalului feroviar * „La noi e salariul minim. Un angajat are, în funcţie de vechime, 2.000-2.500 de lei, în condiţii grele de muncă, în mizerie, în frig. Nici conducerea, nici inginerul, nici muncitorul specialist nu au salariile corespunzătoare”, spune un lider sindical

Tot ei vorbesc despre ultima ordonanţă de urgenţă privind măsurile fiscal bugetare care ar urma să intre în vigoare odată cu prima lună a anului 2022. Ori, prin acest ultim proiect OUG sunt prorogate unele termene şi acte normative ce vizează intrareare în vigoare a Statutului abia din ianuarie 2023, deşi acest lucru trebuia să se întâmple deja din 2020.  

Cei care lucrează în sectorul feroviar vor fi prezenţi la locul de muncă. Indiferent dacă sunt la serviciu în timpul programului sau vin din timpul lor liber, de la ora 8,00 dimineaţa ei vor aştepta până la ora 10,00 răspunsul ministrului Grindeanu pentru a şti dacă declanşează acţiuni de protest sau nu. Trebuie să faci proteste pentru a face un contract de reparat locomotive în România. Când vine cineva la conducerea Ministerului mereu trebuie să ne prezentăm, să spunem ce facem, ce lucrăm. Aşteptăm un răspuns de la Minister privind punctele de vedere dar şi punerea în aplicare a legii prind Statutul personalului feroviar. Legea a trecut de Parlament, a fost promulgată, a apărut în Monitorul Oficial, au apărut normele de aplicare dar nu a fost aplicată din cauza pandemiei. Bun, am înţeles că e pandemie, că e Covid, salariaţii au acceptat şi treaba asta. Numai că după atâta timp de amânare aflăm că şi la anul va fi  din nou amânată punerea în aplicare a Statutului şi că  va intra în vigoare abia din 2023, pentru că legea a fost prorogată din nou. Ne-a ajuns cuţitul la os. Salariaţii nu mai rezistă. Ori îl dai, ori nu, ori îl anulezi de tot”, a spus Iulian Borş, liderul sindicatului din cadrul Societăţii Comerciale de Reparaţii Locomotive.

Decât să iei salariul minim aici, mai bine te duci la măturat strada”

Ceferiştii sunt nemulţumiţi şi de lipsa de finanţare pentru refacerea infrastructurii feroviare şi modernizarea parcului de locomotive şi vagoane. „Locomotivele sunt vechi de când e calea ferată. Sunt de prin anii 60-70... Doar li se mai face câte o reparaţie capitală dar nu prea se investesc bani nici în reparaţiile curente pe care le facem noi de zi cu zi. Luăm o piesă de pe o locomotivă să o punem pe alta. O locomotivă de poate defecta din cauza unei anumite chestiuni, noi luăm piesele de pe ea şi le punem pe alta sau altele. Suntem ca într-o situaţie de urgenţă, ca la război. Doar atunci se procedează aşa. În mod normal se cumpără piese de schimb noi, consumabile. Trenurile întârzie pentru că locomotiva din faţă se defectează foarte uşor. Am înţeles că e trecut ceva în Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă privind finanţarea unor lucrări de indrastructură. Să vedem ce se va face până la urmă”, spune liderul sindical. 

Deşi la SCRL se fac lucrări cu risc mare angajaţii sunt incluşi la categoria de muncă fără risc, contrar muncii prestate în condiţii grele, indiferent de vreme şi alte intemperii. Astfel, salarizarea celor de la CFR este puţin peste salariul minim pe economie, angajaţii trăind practic la limita subzistenţei. În plus, asupra lor planează pericolul pierderii locurilor de muncă. Lucrăm pe locomotive din anii 60-70, în condiţii grele de muncă, pe salarii puţin mai mari de salariul minim.  Oamenii sunt terminaţi, uzaţi. Măcar să fie plătiţi, să se mai facă ceva cu salarizarea. Mulţi angajaţi au plecat. În câteva zile au plecat mulţi dintre cei nou angajaţi. Sunt oameni care din pasiune ar lucra la CFR, dar când se lovesc de condiţiile de muncă şi plată pleacă. Pleacă, pentru că, decât să iei salariul minim aici, mai bine te duci la măturat strada. Ai salariul mai mare. În mod normal ar trebui să avem salariul de minim de 4.000 de lei, practic luăm salarii mult mai mici. La noi e salariul minim. Un angajat are, în funcţie de vechime, 2.000-2.500 de lei, în condiţii grele de muncă, în mizerie, în frig. Nici conducerea, nici inginerul, nici muncitorul specialist nu au salariile corespunzătoare”, spune liderul sindical.

Nemulţumiri şi nemulţumiţi sunt şi în Educaţie

Sindicaliştii de la USLIP Iaşi au plecat la Bucureşti pentru a picheta Guvernul alături de colegii lor din toată ţara. Guvernul României a scuipat Petiția cu cele 167.000 de semnături prin care se cerea respectarea Legii 153/2017! Se oferă doar 4% cu data de 1 ianuarie 2022! S-au făcut două prorogări ale legii menționate în anul 2020. Promisiunile și cuvântul Guvernanților nu mai reprezintă nimic în România. Este dificil de explicat oricui din învățământ că după o inflație de 17% în anii 2019, 2020 și 2021 se vor acorda între 50 și 100 de lei ca majorare. Angajații din educație au cele mai mici salarii din zona bugetară. Și-au riscat viața în lupta cu pandemia pentru a face învățământ cu prezență fizică. Unii nu mai sunt printre noi. Este redundant să mai spun că salariile sunt între 2.000 și 4.000 lei! De 10 ani articolul 8 din legea educației ce prevede acordarea a 6% din PIB se tot prorogă. Școlile nu au mai primit material didactic din 2007. Mai avem aproximativ 1.000 de unități care nu au apă curentă și toalete! Mesajul oficial al Guvernului este că România are o creștere economică record de 7% în 2021. Cu toate acestea nu sunt bani pentru respectarea obligațiilor legale și morale. Aici am ajuns”, spune Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi.

Sindicalistul nu ştie cât de departe vor merge cei din Educaţie cu protestele. Cert este că ei fac apel la unitate până când drepturile salariale vor fi obţinute. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Şi-a tăiat şi fiul o dată cu porcul. Atât animalul, cât şi adolescentul au murit în chinuri
01/05/2024 09:01

Gigel Manta din Ivăneşti, Vaslui a rămas văduv imediat după pandemie. Are doi copii, dar de grija fiicei a scăpat, ea a devenit majoră şi s-a mutat la iubitul ei. Astfel, in casă, doar el şi cu băiat ...

Trimis în judecată, după ce a furat zece ciocolate
01/05/2024 08:45

Mult prea pofticios din fire, indrăgostit de dulciuri, ieşeanul Dănuţ L. nu s-a putut abţine şi s-a dus să fure din supermarket. Pentru simplul motiv că, la acel moment, n-avea bani. A inşfăcat de la ...

Tot mai mulți comercianți pun în pericol viaţa şi sănătatea ieșenilor
01/05/2024 08:30

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Iaşi spun că printre cele mai numeroase abateri este utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită la carnaţi, carne de mici, băuturi răcorit ...

Proiectele de infrastructură din regiunea Moldovei bat pasul pe loc!
01/05/2024 08:28

Calmul desăvarsit pare să fi pus stăpanire pe majoritatea proiectele de infrastructură rutieră din Moldova, printre cauzele care au condus la această situatie numărandu-se intocmirea greoaie a documentat ...

Programul unităţilor medicale şi al farmaciilor, în zilele de Paşte
01/05/2024 08:15

  Avand in vedere zilele libere stabilite pentru următoarea perioadă, Direcţia de Sănătate Publică a transmis programul privind continuitatea serviciilor medicale la nivelul judetului Iasi. Spitale ...

Restart pentru Autostrada Braşov-Bacău!
01/05/2024 08:10

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, marţi, caştigătorul pentru contractul necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău, respect ...

Din cauza încăpăţânării de a conduce fără permis, un ieşean a ajuns după gratii
01/05/2024 08:07

Luni, 29 aprilie, judecătorul de cameră preliminară a dispus inceperea procesului impotriva lui Andrei G., un sătean originar din judeţul Constanţa, dar care s-a stabilit de cinci ani in Răducăneni. Şi ...

Opt ani de procese pentru câteva grame de cannabis şi condamnări cu suspendare
01/05/2024 08:06

Alex Mihai B., un tanăr stomatolog, s-a apucat de traficul cu stupefiante in noiembrie 2015 şi a rezistat pe piaţă pană in martie 2016, comercializand cateva grame de cannabis. A fost prins in fapt după c ...

IPJ Iași scoate la stradă peste 200 de polițiști
01/05/2024 08:04

  Peste 200 de politisti ieseni vor actiona pentru mentinerea ordinii si sigurantei publice, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internationale a Muncii, Zilei Nationale a Tineretului si Sărbătorilor Pascale ...

  1 Mai, ecourile solidarității muncitorești
01/05/2024 07:58

  În fiecare primăvară, odată cu venirea lunii mai, oamenii din intreaga lume sărbătoresc munca si solidaritatea, Această sărbătoare are rădăcini adanci, imbinand traditii istorice si aspi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei