Cinci motive pentru a petrece Paştele în Bucovina

default

Dimensiune font:

| 19-04-2014 05:45

Mulţi români se îndreaptă spre lăcaşurile de cult din nordul ţării, în acest weekend * ziarul Evenimentul vă prezintă cele mai importante cinci motive pentru a alege să petreceţi Învierea Domnului în „Ţinutul Mănăstirilor” 

Sărbătorile pascale sunt un moment foarte aşteptat de mulţi dintre noi. Pregătirile încep cu 40 de zile înainte, odată cu intrarea în Postul Mare. Avem grijă şi de trup, şi de suflet, şi de casă. Dereticăm, ne îngrijim de noi, de cei dragi, apoi aşteptăm Noaptea Învierii, un simbol al renaşterii pentru fiecare dintre noi. Unii aleg să petreacă Paştele acasă sau chiar în străinătate. Alţii se îndreaptă către lăcaşurile de cult din nordul ţării, unde găsesc liniştea în care îşi pot asculta sufletul. Fiecare are motivele lui pentru care petrece sărbătorile pascale într-un anumit loc, dar poate ar fi bine să afle şi de ce, măcar o dată în viaţă, ar trebui să ajungă în Bucovina de Înviere.
Motivele pentru care să alegeţi Bucovina
1. Mănăstirile.
Opt lăcaşuri de cult construite în urmă cu sute de ani şi pictate într-un mod extraordinar au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Este vorba despre mănăstirile Voroneţ, Humor, Moldoviţa, Suceviţa, Pătrăuţi, Arbore şi Sfântul Ioan din Suceava. În noaptea de Înviere, porţile lăcaşurilor de cult care fac parte din zestrea Lumii şi care au fost ctitorite de Ştefan cel Mare, Petru Rareş, Luca Arbore, Logofătul Toader Bubuiag, Bogdan al III-lea, fiul lui Ştefan cel Mare şi domnitorul Petru Şchiopul sunt deschise pentru credincioşii ortodocşi. Pe lângă mănăstirile de pe lista UNESCO, în Bucovina mai sunt şi alte locaşuri de cult încărcate de istorie şi de-a dreptul spectaculoase ca arhitectură şi pictură: Putna şi Dragomirna.
2. Salina Cacica. Credincioşii, şi ortodocşi şi catolici, pot participa la slujba de Înviere care va fi oficiată în inima pământului. Slujba va începe la miezul nopţii, după cum ne-a spus Corneliu Zup, directorul salinei. În incinta salinei există două Capele: una de rit ortodox şi cealaltă catolică. Slujba de Paşte va fi oficiată la Capela romano-catolică „Sf. Varvara”, care se află la o adâncime de 21 de metri, de către un preot ortodox. „Acolo s-au făcut slujbe comune”, ne-a spus Corneliu Zup.
3. În Bucovina, Lumina Sfântă este adusă direct de la Ierusalim. Autorităţile locale sprijină acţiunea, care a devenit tradiţie. „Lumina Sfântă de la Ierusalim aduce mare bucurie în societatea grav încercată din punct de vedere moral”, ne-a spus preotul Cătălin Axinte. Faţă de anii anteriori, acum drumul Luminii va fi mai lung pentru că Aeroportul „Ştefan cel Mare” este în curs de modernizare. Delegaţia Patriarhiei Române care va aduce Lumina Sfântă se va opri la Bucureşti. Din Capitală, Lumina va ajunge pe Aeroportul din Bacău, de unde va fi preluată de preoţi şi va fi adusă la Suceava cu o maşină. Autoturismul va avea antemergători din rândul poliţiştilor. Lumina Sfântă va ajunge la Biserica „Sf. Ilie” din Fălticeni de unde va fi împărţită preoţilor, care o vor duce în toate locaşurile de cult din judeţ.
4. Tradiţiile de Paşte din Bucovina sunt de poveste. Pregătirile pentru marea sărbătoare pascală încep în Săptămâna Mare. Credincioşii care au postit, s-au spovedit şi s-au împărtăşit pregătesc bucate după reţete moştenite de la bunici. În general, gospodinele pregătesc pentru coşul de Paşte cozonaci. Excepţie face zona Câmpulung Moldovenesc, unde credincioşii gătesc „babe” în oale de lut. Interpreta de muzică populară Nicoleta Hafiuc ne-am explicat că „babele” se gătesc la fel ca cozonacii, numai că nu în tavă obişnuită, ci într-o oală din lut. Ouăle de Paşte sunt adevărate opere de artă, pictate de meşteri talentaţi. În trecut, în zilele de Paşte, tinerii satelor se adunau în curtea bisericilor, trăgeau clopotele, băteau toaca şi ciocneau ouă roşii. Tradiţia se menţine şi în ziua de astăzi în satele din zona de munte a judeţului. La Vama, în prima zi de Paşte, copiii merg după ouă din casă în casă, aşa cum au mers cu colindul. Le dau bineţe vecinilor şi primesc în schimb ouă roşii.
5. Peisajele mirifice, dar şi ospitalitatea oamenilor locului transformă Bucovina în locul ideal pentru petrecerea sărbătorilor Pascale. Turiştii care ajung în zona de munte, ar face bine să nu ocolească satul Ciocăneşti care este, după cum spun ţăranii Sucevei, odaia cea curată sau casa cea mare a Bucovinei. Ciocăneşti este un muzeu în aer liber. Casele sunt construite după o arhitectură specială şi sunt zugrăvite cu forme geometrice, tradiţionale. În 2014, Ciocăneşti a fost desemnat satul Cultural al României.
Oana ŞLEMCO


„La Vama există şi un muzeu al Ouălor încondeiate, care poate fi vizitat de Paşte” -- Aurelia Badale, preşedintele Asociaţiei de Turism Vama-Bucovina
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei