Cireşarii din Comarna FOTO

default

Dimensiune font:

| 22-06-2015 15:30

În comuna Comarna din judeţul Iaşi, peste 100 de tone de cireşe se strică în livezi deoarece nu există piaţă de producţie * preţul pe kilogram a ajuns la un prag derizoriu, de un leu * exporturile s-au sistat din cauza faptului că marile pieţe de desfacere din afara ţării se confruntă cu o producţie internă ce depăşeşte consumul * producătorii ieşeni susţin că, în lipsa unei pieţe de desfacere şi a unor depozite de fructe şi legume, vor folosi cireşele la ţuică sau vor fi lăsate ca hrană pentru grauri

În comuna Comarna, oamenii au oprit culesul cireşelor şi aşteaptă să se elibereze piaţa, poate – poate vor reuşi să obţină un preţ mai bun pentru marfă sau îşi vor putea vinde marfa fără imixtiunea speculanţilor. Viceprimarul comunei, Constantin Grădinaru, proprietar la rândul său a unei livezi de cireşi, susţine că în acest an, piaţa externă a fost sistată din cauza supraporducţiei înregistrate în acele ţări către care se îndrepta o parte din cireşele de Comarna. Peste această situaţie, nici măcar la nivel local sau judeţean nu se întrevede vreo posibilitate de asociere pron care şi-ar putea valorifica producţia.

Chiar şi un producător de dulceţuri sau compoturi ar fi bine venit, pentru a-i da icreşele. Sunt ceva colaborări, dar anul acesta, fiind producţie maximă în toate zonele, a fost mai greu deoarece firmele şi-au făcut plafonul de achiziţii şi au sistat orice cumpărare. În anii precedenţi am avut export cu Rusia, dar anul acesta nu a mai venit nimeni şi nu am avut nimic la export, cu excepţia Italiei, dar foarte puţin faţă de ceilalţi ani”, a spus Constantin Grădinaru.

100 de tone de cireşe se vor strica în copaci

În anul 2015, soiurile de cireşe de Comarna, „coada scurtă” şi „10 mai”, după data la care acestea sunt bune de cules, nu mai au căutare. De la 5 lei, preţul cu care au fost scoase cireşele pe piaţă în acest an, acum s-a ajuns la preţul de un leu pe kilogram şi lumea este nemulţumită că nu poate obţine un preţ mai bun. Paradoxul facă că în acest an, la Comarna, Dumnezeu chiar a pus în traistă, de producătorii nu pot să valorifice câtă producţie le-a dat Dumnezeu. Aşa se face că oamenii aşteaptă o minune care să le aducă o linie de desfacere, astfel încît să ajungă undeva munca lor, spre consum, numai să nu se strice în copaci.

Producţia anul acesta a fost una foarte bună, foarte ridicată, dar la noi, livezile sunt în declin din cauza faptului că sute de hectare de livezi nu au trecut prin procesul de reconversie, nu s-au înlocuit copacii. Dacă după 1990 făceam şi o mie de tone de cireşe pe an, acum a scăzut producţia la 300- 400 de tone, din care există posibilitatea ca 100 de tone de rod să rămână pe pomi din cauza lipsei pieţei de desfacere”, a spus producătorul ieşean. Din cauza acestei situaţii, oamenii reuşesc azi să trăiască în comuniune chiar cu dăunătorii şi prădătorii livezilor, cu graurii cărora oamenii nu le mai strică cuiburile pentru că, de, sunt cireşe pentru toată lumea. „Exceptând această situaţie punctuală ce ţine de sistarea pieţei externe, cred că vânzările ar merge foarte bine dacă şi cetăţeanul ar pune calitatea I în ladă. Mergând către piaţă cu marfă de calitate, întăreşti piaţa, întăreşti vânzările. Nu vor mai fi vânzări foarte mari în centrele comerciale. Ce se vede pe piaţă ca preţuri mari, la această situaţie se ajunge din cauza faptului că cetăţenul dă cu un preţ, cireaşa se mişcă prin 2-3 mâini până la tarabă şi ajunge la consumator cu un preţ şi de 7 ori mai mare. Un depozit en-gros, o fabrică de dulceţuri sau compoturi, ar merge pentru a putea să ne ducem fructele peste hotare. Atragerea de fonduri europene este un pas foarte mare şi trebuie întreprinzătorul să se gândească ca la ceva de durată, dar dacă noi lucrăm pe preţuri mici, efectiv nu reuşeşti să te gândeşti că poţi să faci şi industrie. Dacă ar fi câştig, poate că s-ar fi făcut şi o asociere cu producători, dar nici asocierile nu funcţionează”, a spus viceprimarul. .

Mafia pieţelor din Iaşi omoară un brand al judeţului

La Comarna, din cele 4700 de hectare de pământ câte are comuna, 20% e cultivat cu livezi de cireşi şi vişini. Vestitele cireşe de Comarna au fost însămânţate în pământul roditor dintre pădurile seculare ale comunei în anul 1968, sub supravegherea unui mare specialist, decedat între timp, inginerul Mircea Chiorpec. „Tot mai bine era la colectiv. Aveai normă şi nu te fura nimeni. Tot ce se culegea se ducea la magazie iar apoi lua drumul aprozarelor din Iaşi. Apoi, veneau tiruri întregi ca să încarce cireşe de la Comarna, pentru export”, ne spune moş Mihai Zmeu, pe care soţia, Valentina, îl dezmiardă bând cu „omul ei” şi nu scapă nici un moment să ni-l aducă în discuţie. „A fost şef de echipă, aici la colectiv, la livadă, până la Revoluţie. Se ocupa de cât se strângea, de cum se prezentau utilajele, de foile de pontaj care ajungeau la socotitor, sau economist cu i s-a mai spune”, îşi prezintă tuşa Valentina, „marfa” pe care o ţine pe stoc de mai bine de 4 decenii. Trecuţi de 70 de ani, soţii Zmeu, cu buzunarele pline de pastile, dar încărcaţi de energia pe care le-o dă pământul, îşi cultivă singuri cele câteva zeci de hectare de livezi de cireşi şi vişini.

Vin bişniţari de ăştia şi dau un leu pe kilă. Ce fac eu cu un leu kila? Tremur de muncă şi cu pastile şi urc aşa în copaci. Pastele beau câte 10 pe zi. Dacă nu mai este nimeni din alte părţi, cum veneau odată, singura soluţie a rămas piaţa, dar şi acolo e o mafie, aşa că le punem la ţuică, da şi băutura aia trebuie să aibă dulceaţă, da de unde zahăr? Mai vin şi mistreţii şi dau cu râtul după ce ai semănat şi scot seminţele şi tre să pui altele...Cât dai pe ziua de muncă că vin şi eu, poate aşa îs mai câştigată?”, îl întreabă femeie, în glumă pe vicele Grădinaru. La rândul său, ginerele femeii arată cu mâna către copacii plini de rod şi suduie la adresa mafioţilor din pieţele ieşene.

La piaţă, şeful pieţei ia apărarea speculanţilor că „nu e bine dom le să vă băgăm pe voi la tarabe pentru că ei, (n.r. speculanţii), sunt aici tot timpul anului şi plătesc”. Ei, decât să fim bătaia de joc a speculanţilor şi a celor de la Direcţia Pieţe, ne-am luat marfa, am venit cu cireşele acasă şi le-am pus la ţuică. Cireaşa rămâne pe copac la banii ăştia.. Anul ăsta am investit vreo 6 mii de lei şi am scos numai 4 mii de lei”, a spus acesta. În supermarketuri, un kilogram de cireşe, inferioare celor de Comarna, costă 8 lei, în pieţele din Capitală ajunge la 12 lei iar în vest, respectiv în pieţele din Timişoara, un kilogram de cireşe ajunge şi la 20 de lei. La Comarna, un kilogram din cele mai aromate cireşe ale ţării se vinde cu un leu kilogramul. „Ce dă Domnu, tot e bun. Păcat că ţara asta e bogată, da e mulţi hoţi în ea. ”, concluzionează amar, Valentina Zmeu. Nelu PĂUNESCU


În supermarketuri, un kilogram de cireşe, inferioare celor de Comarna, costă 8 lei, în pieţele din Capitală ajunge la 12 lei iar în vest, respectiv în pieţele din Timişoara, un kilogram de cireşe ajunge şi la 20 de lei. La Comarna, un kilogram din cele mai aromate cireşe ale ţării se vinde cu un leu kilogramul

 


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:51

BANCUL ZILEI

05:43

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei