Corecţie de 16 milioane de lei la Primăria Botoşani

default

Dimensiune font:

| 13-12-2014 06:00

Măsura, aplicată pentru proiectul de modernizare a CET, dinamitează bugetul local * decizia Ministerului Mediului va pune municipalitatea în imposibilitatea de a face investiţii aproape doi ani

 Proiectul modernizării CET (actuala Modern Calor) a început în mandatul fostului primar Cătălin Flutur. Lucrările au costat foarte mult, iar sistemul de termoficare a devenit unul dintre cele mai performante din ţară. Şi totuşi, sunt probleme. „Domnul Cătălin Flutur trebuie să iasă şi să dea explicaţii în primul rând în faţa botoşănenilor, să explice cum a fost posibil să se facă un proiect care să afecteze bugetul Primăriei cu asemenea sumă. Voi merge la Bucureşti să discut despre această problemă, să vedem ce mai putem face pentru că nu avem cum să plătim aceşti bani. Încercăm să recuperăm banii de la cei care se fac vinovaţi şi să dezamorsăm aceste mine lăsate de administraţia Flutur”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc. Controalele au scos la iveală nereguli de procedură la licitaţii.
Verificări DLAF
Pe lângă această corecţie, şi inspectorii Departamentului pentru Lupta Antifraudă fac verificări cu privire la modul în care s-au cheltuit banii din proiectul de modernizare al CET Botoşani. Echipa DLAF a cerut atât de la Primăria Botoşani, cât şi de la Modern Calor, cu privire la licitaţiile prin care s-au stabilit firmele care au modernizat CET, componenţa comisiilor de analiză a ofertelor depuse, dar şi situaţii e conflict de interes între unii reprezentanţi ai companiei de termoficare şi unele firme care au câştigat licitaţiile. De asemenea, în 2013 s-au făcut mai multe plângeri, nesoluţionate încă, referitoare la valorificarea fierului vechi rezultat din urma lucrărilor de demolare de la vechiul CET.
Proiectul de modernizare a centralei electro-termice administrate de Modern Calor SA, companie a Consiliului Local, a avut o valoare de peste 40 milioane euro, a fost început în timpul administraţiei Flutur şi finalizat şi recepţionat în timpul administraţiei Portariuc. Fostul edil-şef Cătălin Flutur nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzaţiilor primarului Portariuc.
Alina CALINIUC

Pe lângă schimbarea sistemului principal de distribuţie, proiectul a prevăzut şi înlocuirea sursei de producere a energiei termice şi electrice în cogenerare, ceea ce face din această unitate una dintre cele mai moderne surse din ţară.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

lulu

Dec 26, 2014

bre marcico! normal ca sunt aerian ca asa vrea statul sa fiu. normele europene tocmai asta prevad istalatii pe orizontala cu contorizare individuala, unde ai mai vazut in lumea larga asemenea anomalii tehnice sa plimbi apa fiarta prin zeci de km de conducte cu pierderi imense suportate de beneficiari dar si de nebeneficiarii acestui sistem din a caror taxe si impozite se suporta subventii mai mari decat platesc beneficiarii caldura, e ridicol si prostesc dar la noi se poate orice, ce stat din europa mai plateste asemenea subventii? in ce stat din europa o firma oarecare impune prin niste ordonante "nelegale" sa i se plateasca niste presupuse servicii de cetateni care nu au solicitat şi nu au încheiat un contract pentru serviciile firmei. da maricico! viitorul este a centralelor de apartament, scara, bloc sau cel mult cartier, motivele sunt mai mult decat avantajoase, pierderi zero sau neglijabile in cazul celor de cartier, costuri de intretinere si de consum foarte mici, independenta totala fată de astfel de firme ca mc-ul, in caz de avarie se limiteaza foarte mult numarul celor ce au de suferit. după cum vezi mc-ul tau nici macar cu cogenerarea nu face multi pureci, cantitatea de energie livrata e extrem de mică si nu rezolva decat ambitiile unor atehnici. si ca să te fac să plangi in hohote am sa-ti dau o veste foarte neplacută pentru tine. in cel mult 2-3 ani se v-a trece pe centrale electrice ce vor fi alimentate independent de reteaua publica, asa ca poti sa faci pipi pe cogenerarea ta, oi fi eu prost si neinformat da nu cum credeti voi cei care traiti din smechereala "fraierului".

lulu

Dec 26, 2014

bre marcico! normal că sunt aerian că aşa vrea statul să fiu. normele europene tocmai asta prevăd istalaţii pe orizontală cu contorizare individuală, unde ai mai vazut în lumea larga asemenea anomalii tehnice să plimbi apa fiarta prin zeci de km de conducte cu pierderi imense suportate de beneficiari dar si de nebeneficiarii acestui sistem din a caror taxe si impozite se suporta subventii mai mari decat platesc beneficiarii căldura, e ridicol şi prostesc dar la noi se poate orice, ce stat din europa mai plateşte asemenea subventii? în ce stat din europa o firma oarecare impune prin nişte ordonanţe nelegale sa i se plăteasca niste presupuse servicii unor cetateni care nu au solicitat şi nu au încheiat un contract pentru serviciile firmei. da maricico viitorul este a centralelor de apartament, sacară, bloc sau cel mult cartier, motivele sunt mai mult decât avantajoase, pierderi zero sau neglijabile în cazul celor de cartier, costuri de întretinere si de consum foarte mici, independentă totală fată de astfel de firme ca mc-ul, în caz de avarie se limitează foarte mult numărul celor ce au de suferit. după cum vezi mc-ul tău nici măcar cu cogenerarea nu face mulţi pureci, cantitatea de energie livrată e extrem de mică şi nu rezolvă decât ambiţiile unor atehnici. şi ca să te fac să plângi în hohote am să-ţi dau o veste foarte neplăcută pentru tine. în cel mult 2-3 ani se v-a trece pe centrale electrice ce vor fi alimnentate independent de reteaua publică, aşa că poţi să faci pipi pe cogenerarea ta, oi fi eu prost şi neinformat da nu cum credeţi voi cei care trăiţi din smechereala "fraierului".

maria

Dec 15, 2014

sa ne lamurim asupra problemei de la modern calor: 1) corectiile se produc, de regula, ca urmare a auditarii cheltuielilor in raport de reglementarile programului care, uneori, contin si dispozitii aiuristice. umflaturile din facturi provenite din fentarea dispozitiilor legale aferente achizitiilor publice nu se numesc ,,corectii", ci actiuni de fraudare a banilor publici. din articol am dedus ca datorita licitatiilor nu au fost recunoscute cheltuieli in valoare de 16 milioane lei. ca urmare, avem de-a face cu o frauda, nu cu o corectie. cu privire la comentariu: esti complet aerian si absolut nu ai tangenta cu problemele reale ale romaniei. unde ai vazut tu ca statul sa-ti faca centrale de scara pe un domeniu privat? in al doilea rind, se vede ca nu cunosti nimic din realitatea multor tari europene si dai cu stingul in dreptul prosteste. in orasele unde au existat centrale mari s-a procedat exact ca la botosani; s-a aplicat aceeasi tehnologie ( cogenerare)cu bune rezultate. daca esti neinstruit, stai cuminte!

lulu

Dec 13, 2014

ce o fi modern la plimbatul apei fierte prin mai mult de 40 de km de conducte nu am inteles, toate tarile civilizate merg pe centrale de scara, bloc sau cel mult de cartier. sa ingropi conducte cu diametrul de aproape 100 cm pe asemenea lungimi nu am mai vazut decat in urss

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei