Cum arată o masă de Rusalii în Moldova EXCLUSIV
Dimensiune font:
În ultimii ani s-a impregnat ideea că Rusaliile înseamnă mai mult prilej de minivacanţă * pentru mulţi însă este un motiv de a merge la biserică şi de a sărbători tradiţional acest hram important dedicat întemeierii Bisericii Creştine * cine vrea să trăiască româneşte această sărbătoare poate pregăti o masă tradiţională, după slujba de la biserică
Pentru a găti tradiţional româneşte ai nevoie de produse autohtone, de reţete vechi, dar care ne bucură şi astăzi şi ne ajută să ne preţuim neamul din care facem parte. Mâncarea românească are un gust special, apreciere cu care sunt de acord şi străinii care ne calcă pragul.
Roxana Anuşcă Ţurcanu este proprietara unui restaurant din Botoşani. Spune că Rusaliile au o însemnătate aparte pentru ea, fiind este sărbătoarea la care îşi serbează onomastica.
„Fiecare poate mânca orice atât la această sărbătoare, cât şi la celelalte. Dar, este vorba despre o sărbătoare românească şi ca la fiecare hram, se găteşte şi se mănâncă româneşte. Eu cred că ar fi nimerit să cinstim această zi importantă din calendar cu un borş de găină de curte, cu sarmale făcute în oale de lut şi o friptură din carne fragedă de purceluş”, a spus Roxana Anuşcă Ţurcanu.
În Botoşani luciul de apă dulce este semnificativ, al doilea din ţară, şi ar merge de minune o saramură din crap de Prut, ori Novac de Hăneşti sau Costeşti, la care să se adauge şi legume puse pe gratar, proaspăt culese, ca să combinăm tradiţia cu modernul. După ce se coc legumele la grătar se pun într-o tavă alături de peşte, ardei iuţi, puţin rozmarin şi cimbru, câţiva căţei de usturoi, suc de roşii şi se dau la cuptor. La final, se răstoarnă o mămăligă şi totul este perfect!
Sărbuşcă, poale-n brâu şi rachiu
Pentru că în Moldova este greu să treci peste o sărbătoare fără vestitele plăcinte poale în brâu, la acestea se poate folosi cu încredere făina albă de Dumbrăveni (judeţul Suceava) şi brânza sărată de la oile Karakul de Botoşani. În umplutura de brânză musai se pun ouă de ţară, pentru un gust desăvârşit. O reţetă moldovenească de sezon este şi sărbuşca, apreciată de unii drept o minunăţie gastronomică, la care zerul de oaie este un ingredient obligatoriu. Toate aceste bucate tradiţionale trebuie să fie asociate şi cu un vin sau un rachiu pe măsură. Masa de Rusalii trebuie să aibă şi aceste licori tot din zona Moldovei pentru ca sărbătoarea să fie simţită cum trebuie. Moldovenii au la dispoziţie de la vinul de ţară, la cel industrial de la Cotnari sau Huşi, au rachiul de prună de Rădeni, care este cel puţin la fel de bun ca orice Pălincă din Ardeal. Important este ca la masă să se spună o rugăciune şi să fie împărţită cu oameni dragi.
Alina CALINIUC
Faţă de Paşte sau Crăciun, unde există bucatele tradiţionale nelipsite la masă, de Rusalii fiecare pune pe masă ce crede de cuviinţă, după bunul plac.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau