De ce se tem cel mai mult ieşenii care circulă cu avionul!

default

Dimensiune font:

| 16-07-2018 05:00

Polițiştii acționează permanent pentru asigurarea ordinii publice în zona aeroporturilor, siguranța călătorilor și pentru prevenirea faptelor antisociale * de la an la an, în aeroporturi se înregistrează creșteri majore ale fluxului de pasageri * recent a fost realizat un sondaj de opinie şi cu ajutorul călătorilor care pornesc sau ajung pe Aeroportul Internaţional Iaşi

La nivelul Poliției Române, prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, a fost realizat un studiu care măsoară gradul de siguranță resimțit de călători în zona aeroporturilor, descrie tipologia problemelor de siguranță publică din această zonă, identifică principalele motive de nesiguranță a călătorilor și principalele probleme cu care se confruntă călătorii, dar și gradul de cunoaștere a atribuțiilor poliției transporturi de către aceștia și a principalelor măsuri de autoprotecție.

Studiul, realizat de Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, reprezintă un important suport de cunoaştere a demersurilor preventive și specifice desfășurate de polițiști, necesare în zona aeroporturilor, pentru diminuarea numărului de fapte antisociale și menținerea unui nivel ridicat de siguranță.

Metodele și tehnicile de cercetare criminologică au constat în: analiza statistică a infracţiunilor sesizate în perioada 2016-2017 și primele patru luni ale anului 2018, realizarea unui sondaj de opinie în rândul călătorilor cu aeronave, desfășurat la nivelul principalelor aeroporturi din România și efectuarea unor interviuri individuale cu polițiști din cadrul Poliției Transporturi, în vederea descrierii problematicii specifice cu care se confruntă această structură.

Sondajul de opinie realizat în principalele aeroporturi din România (Iaşi, București - Otopeni şi Cluj) s-a bazat pe intervievarea a 359 de călători, întrebările fiind aplicate atât călătorilor români, cât și celor străini, prin intermediul chestionarelor traduse în limba engleză.

Grad ridicat de siguranţă

Atât datele statistice, cât și informațiile rezultate în urma chestionării pasagerilor au arătat un nivel ridicat de siguranță în zona aeroporturilor. Referitor la percepția asupra nivelului de siguranță sau teama de a fi victima unei fapte antisocialei (furt, înșelăciune, amenințare, tâlhărie etc.), cei mai mulți călători au declarat că le este doar în foarte mică sau mică măsură teamă că ar putea fi victima unor infracțiuni în zona aeroporturilor.

Există anumite zone și situații în care pasagerii se simt în nesiguranță: pe traseul spre aeroport, în mijloacele de transport în comun sau taxi, precum și în spațiile exterioare ale aeroportului (parcare, stații de mijloace de transport în comun). Astfel, aproximativ un sfert (27,8%) dintre călători declară că le este teamă (în foarte mare măsură sau în mare măsură) pe traseul până / de la aeroport, în taxi sau în mijloacele de transport în comun, iar o cincime (20,9%) în spațiile exterioare ale aeroportului. Comparativ cu cei români, un procent mai mic din călătorii străini declară că le este teamă să fie victime în zona aeroportului”, a precizat ieri Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Conform acesteia, chestionați asupra unor situații concrete de victimizare, călătorii au declarat că le este teamă să li se fure obiecte, acte din buzunare, din geantă, poșetă, borsetă (35,9%), din bagajele predate la cală (32%), să li se fure bagajul de la banda de ridicare bagaje (27%) , să fie agresați verbal de un alt călător (22,8%) sau să le fie furate lucruri din vehiculul din parcarea aeroportului (20,3%). În comparație, doar 11,4% dintre călători se tem că ar putea fi agresați fizic în aeroport.

În mod surprinzător, deși lăsarea bagajului nesupravegheat în interiorul aeroportului este interzisă în zona respectivă, o treime dintre călători declară că nu se teme să facă acest lucru, ceea ce denotă o slabă conștientizare a consecințelor pe care acest lucru le poate avea asupra siguranței publice a celorlalți călători.

Care sunt problemele

În ceea ce privește incidența raportată a faptelor antisociale, la nivelul aeroporturilor din România se înregistrează un nivel foarte scăzut de victimizare, după cum reiese din declarațiile călătorilor. Cele mai răspândite acte antisociale amintite de călători în zona aeroportului sunt legate de transportul în regim taxi, călătorii reclamând practicile de înșelăciune cu privire la prețul curselor.

Reacția celor care au declarat că au fost înșelați (sau au fost victime ale unei tentative) cu privire la prețul unei curse cu taxiul a constat cel mai adesea în aplanarea conflictului sau în resemnare și acceptarea acestei situații. Una dintre justificările oferite pentru această conduită a fost lipsa timpului necesar pentru a întreprinde alte măsuri, călătorii grăbindu-se să prindă avionul.

Alte fapte antisociale cu o incidență mai mare sunt agresiunile verbale între călători. (7,2% dintre aceștia declarând că au fost agresați verbal de un alt călător). La cote scăzute se află furturile din bagajele predate la cală sau furturile (sau tentativele) de furturi din buzunare, poșete ori genți.

În ce privește principalele tipuri de fapte antisociale comise în zona aeroportuară, rezultatele obținute în urma intervievării agenților de la Poliția Transporturi din aeroporturi converg spre a conchide că, fără a avea o dimensiune îngrijorătoare, în zona aeroportuară sunt întâlnite fapte de furt (din bagaje și de bagaje), însușirea bunului găsit, infracțiuni la regimul circulației, fapte de tulburare a ordinii publice și, ocazional, infracțiuni din sfera infracționalității cu violență, fără a se înregistra însă fapte de gravitate mare.

Pe fondul stresului, emoțiilor, oboselii cauzate de zborul pe distanțe mari, sau a aglomerației întâlnită în aceste spații apar spontan diverse stări conflictuale (între pasageri sau între pasageri și funcționarii din zona aeroportului). Totodată, din discuțiile purtate cu lucrătorii Poliției Transporturi a reieșit faptul că astfel de fapte nu sunt specifice doar aeroporturilor din România, ele fiind întâlnite și în aeroporturile din alte țări”, a adăugat Anca Vîjiac.

Multe dintre furturile din bagajul de cală sunt sesizate la destinație și astfel nu se poate stabili cu exactitate unde a avut loc exact furtul.

Rezultatele studiului au indicat un nivel redus de informare al pasagerilor cu privire la domeniile de competenţă ale poliţiştilor şi un grad scăzut de cunoaştere a atribuţiilor poliţiei în zona aeroportuară, călătorii incluzând, în sfera atribuțiilor poliției transporturi o serie de activități care, în realitate, țin de alte instituții.

Tendinţa este aceea de a atribui poliției şi lucrătorilor acesteia activităţi şi responsabilităţi suplimentare, cum ar fi verificarea zonei aeroportului în vederea descoperirii de materiale explozibile (76%), bombe etc., verificarea actelor de identitate după controlul de securitate (74%), să verifice dacă se introduc / scot în mod ilegale bunurile nedeclarate în țară / din țară (67%) ori controlul de securitate al pasagerilor (65%).

Se poate face foarte ușor confuzie între atribuțiile lucrătorilor de la Poliția de Frontieră, ale agenților de la Poliția Transporturi, Autoritatea Vamală, Jandarmerie sau SRI. Tendința călătorilor este aceea de a aborda polițiștii în uniformă pentru orice informație (modul în care se pot recupera bagajele care nu au sosit, actele / formalitățile necesare când doresc să plece din țară cu copii minori, obținerea de informații în situația când așteaptă pe cineva care nu a ieșit încă în zona publică a aeroportului, obținerea de informații referitoare la bunurile pierdute în avion, diverse informații legate de zboruri, întârzieri, informații legate de plata parcării, inclusiv de orientare în aeroport, cum să ajungă la o anumită poartă).

Printre cei intervievați se constată unele carențe în propria asigurare a siguranței călătoriei. Astfel, doar o treime dintre călători are întotdeauna grijă să aibă asupra lor detaliile ambasadei/ consulatului țării lor, în timp ce doar aproximativ două treimi au întotdeauna grijă să nu arate persoanelor necunoscute planurile lor de călătorie sau să nu fie urmăriți de alte persoane când schimbă bani în zona aeroportului.

Cele mai multe infracţiuni

O mai mare grijă manifestă călătorii pentru siguranța bagajelor, astfel 87,8% declară că au întotdeauna grijă să își recupereze bagajul de cală imediat ce apare pe bandă, iar 82,9% să nu lase bagajul nesupravegheat în interiorul aeroportului. La polul opus, există un segment important al călătorilor care nu au niciodată grijă să adopte unele măsuri minime de siguranță.

Aproximativ unul din zece călători a declarat că lăsarea bagajului nesupravegheat în interiorul aeroportului nu reprezintă niciodată o preocupare pentru el.

În 2017, în aeroporturile din țara noastră s-a înregistrat o creștere majoră a fluxului de pasageri, comparativ cu 2016 (cu 23,4%), iar față de 2013, o creștere cu 88%. Cu toate acestea, prin activitățile Poliției Române, în ultimii ani (2015-2017), numărul infracțiunilor sesizate în zona aeroporturilor au scăzut.

Cele mai multe infracțiuni înregistrate în zona aeroporturilor sunt de natură judiciară (58,9% în 2017). Majoritatea sunt fapte contra patrimoniului, furturile reprezentând aproape jumătate (47,6%, în 2017) din totalul infracțiunilor sesizate. Astfel, furturile de bagaje reprezintă 42,8% din totalul furturilor înregistrate în 2017, iar furturile din buzunare, poșete sau genți - 25%.

O altă infracțiune comisă în zona aeroporturilor este însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor, în special a bunurilor uitate în aeronave (telefoane, tablete, portofele etc.) sau a celor uitate de călători în taxiurile cu care s-au deplasat de la aeroport / la aeroport. Acestea au reprezentat 7,5% din totalul infracțiuni sesizate în 2017). Ciprian NEDELCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei