FOTO / VIDEO EXCLUSIV: Jupuiţi de medicul de familie

default

Dimensiune font:

| 19-06-2015 05:45

Locuitorii dintr-o comună ieşeană sunt taxaţi de medicul de familie pentru activarea cardului de sănătate. Fără card, sătenii sunt lăsaţi să moară. Este vorba despre medicul de familie Magdalena Ibănescu, din localitatea Heleşteni. Pentru această taxă, ea riscă acum rezilierea contractului cu CJAS

 Un medic de familie dintr-o localitate din Iaşi îşi bate joc la propriu de pacienţi. Este vorba de dr. Magdalena Ibănescu, medic de familie în comuna Heleşteni. Aceasta percepe câte o taxă de 10 lei pentru activarea cardului de sănătate, asta în condiţiile în care această practică este ilegală, activarea fiind gratuită. Mai mult, sătui să scoată bani din buzunar pentru orice, mulţi dintre localnici s-au înscris la alţi medici de familie, din comuna Ruginoasa. Alţii însă, bătrâni şi neajutoraţi, nu au putut face pasul acesta din cauza distanţei mari dintre Heleşteni şi Ruginoasa şi au rămas în continuare la acest medic. Doctorul Ibănescu este în comună încă de pe vremea comunismului. De precizat că, din cei 2.626 de locuitori, din cele patru sate, pe lista dr. Ibănescu figurează 2.080 de pacienţi, iar pe mulţi dintre ei nici nu-i cunoaşte, deoarece nu i-au trecut pragul cabinetului niciodată. „O cunosc destul de bine pe dna dr. Ibănescu. Niciodată nu a existat o colaborare între Primărie şi dumneaei. Dânsa este navetistă, iar reclamaţii din partea localnicilor înscrişi la dânsa primesc foarte multe. Doamna doctor a avut spaţiu în dispensarul comunei. Ea a venit înainte de Revoluţie. Cât a stat în spaţiu nu a plătit impozit, nu a plătit nicio taxă. Dumneaei a candidat şi la funcţia de primar, prin 2000. Avea şi o proprietate privată, o crâşmă, în care acum funcţionează cabinetul dânsei. Nu a investit deloc în clădirea pe care a concesionat-o, primită cu titlu gratuit de la primărie”, a declarat Constantin Hîra, primarul comunei Heleşteni.

Potrivit primarului, foarte mulţi pacienţi sunt înscrişi la medicul din Ruginoasa. „Am trimis sesizările primite din partea localnicilor la adresa dumneaei către autorităţile competente, dar de fiecare dat am primit răspuns că nu este de competenţa lor. Mai nou, am primit reclamaţii precum că, atunci când pacienţii merg să-şi activeze cardurile de sănătate, i-a taxat cu câte zece lei de persoană. Eu nu sunt şi nici nu am fost înscris la dumneaei. Când pacienţii au venit la mine, au venit şi cu chitanţele din ziua activării cardurilor, pe care scria taxă eliberare documente. Alţii, nici chitanţa nu au primit-o. Doar bătrânii au mai rămas la doamna doctor, deoarece ei nu se pot deplasa până la Ruginoasa. Şi Poliţia a avut conflicte cu doamna doctor, deoarece refuza să meargă pentru a constata decesele. Doamna doctor taxează pacienţii pentru orice. Dânsa are un comportament mai dificil”, a completat primarul din Heleşteni.
Jupuiţi de bani
Pacienţii, marea majoritate în vârstă şi cu pensii de mizerie, se plâng de faptul că medicul îi taxează pentru absolut orice, inclusiv pentru activarea cardului. „I-am dat banii pe care mi i-a cerut să-mi activeze cardul. Eu nu am ştiut până ce mi-a spus fata, care-i directoare la CEC Roman. Eu nu am mai fost până ieri (miercuri, 17 iunie, n.r.) la doctor pentru că nu am avut nevoie, dar, făcând curat în casă, am făcut tensiune. Cum am ajuns la cabinet cu plicul sigilat în care aveam cardul de sănătate, mi-a cerut 10 lei ca să-l activeze. La toată lumea pe care o cunosc a cerut banii aceştia pentru activarea cardului. După ce am plătit, mi-a dat o reţetă, dar cu plată, pentru că nu aveam cuponul de pensie la mine. Eu m-am împrumutat ieri ca să-i dau banii aceştia”, a declarat Anica Murariu, săteancă din Heleşteni.
Lăsată să moară
Mai grav este în cazul persoanelor care nu au primit cardul sau l-au pierdut. Deşi suferă de boli grave, aceştia sunt lăsaţi să moară de dr. Ibănescu. „Eu am diabet, iar fără card nu-mi dă medicamente. Am două luni de când nu vrea să-mi dea. Sunt vai de capul meu. În ceea ce priveşte acea taxă de 10 lei eu, îi dădeam şi două, numai să-mi dea tratamentul, dar nu mi-a venit cardul. E aşa de afurisită... ! M-am rugat de dumneaei să-mi dea tratamentul, dar nu vrea. O doare undeva de mine”, a exclamat Aurica Murariu, o pacientă lăsată să moară de medicul de familie.
Ce spune medicul
Contactată de reporterii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, medicul Magdalena Ibănescu susţine că toate aceste taxe percepute sunt legale, deoarece nu sunt decontate de CJAS. „Serviciile la cerere se taxează. Toate serviciile care nu sunt decontate de Casa de Asigurări sunt servicii la cerere. Aceste servicii pot fi medicale, pot fi nemedicale. Deci, toate serviciile nemedicale, în general, sunt contra cost. Suntem Cabinete Medicale Individuale (CMI) şi suntem cumva privaţi, chiar dacă suntem în contract cu statul şi avem acest drept, care scrie în Legea 95-2006”, a declarat dr. Magdalena Ibănescu, medic primar în medicina de familie din localitatea ieşeană Heleşteni.
Riscă rezilierea contractului cu CJAS
Reprezentanţii CJAS Iaşi susţin că perceperea acestei taxe pentru activarea cardului de sănătate este ilegală. Pentru aceasta, dr. Magdalena Ibănescu riscă rezilierea contractului cu Casa de Asigurări. „Încasarea unor sume de bani pentru activarea cardului este total împotriva clauzelor contractuale şi ilegală. Aşa cum este prevăzut în contractul cadru la litera Z: obligaţia furnizorilor de servicii medicale este să nu încaseze sume de bani pentru serviciile medicale din pachetul de servicii medicale decontate şi pentru actele administrative, inclusiv cele necesare acordării serviciilor medicale pentru care nu este stabilită o reglementare în acest sens. Cu alte cuvinte, medicii nu au voie să încaseze sume de bani nici pentru acele acte administrative acordării serviciilor medicale. Noi vom declanşa un control tematic la acest furnizor de servicii medicale şi dacă se vor confirma cele declarate de dumneavoastră, medicul de familie riscă rezilierea contractului. Controlul va fi extins şi la alţi furnizorii de servicii medicale”, a precizat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi. De altfel, acesta chiar încurajează asiguraţii să sesizeze astfel de situaţii. „Asiguraţii trebuie să semnaleze situaţia în care medicii de familie percep sume de bani pentru activarea cardului sau pentru acordarea altor servicii medicale. Din cauza unor astfel de situaţii, CJAS a militat pentru existenţa mai multor medici în comune, cel puţin acolo unde există doar un singur medic, pentru ca asiguraţii să aibă o alternativă şi o şansă de a nu deveni captivi şi indiferent de situaţie să fie nevoiţi să se adreseze unui singur medic. Cu cât sunt mai mulţi medici în comună, cu atât serviciile medicale sunt mai bune”, a completat şeful CJAS Iaşi.
În schimb, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Iaşi îi contrazice pe şefii CJAS şi susţine că în contractul cadru nu este stipulat faptul că medicul nu are voie să perceapă o taxă pentru activarea cardului. „Contractul cadru nu interzice faptul că medicul nu are voie să perceapă o taxă pentru activarea cardului de sănătate. Astfel, ce nu este interzis este permis şi rămâne la aprecierea medicului dacă percepe sau nu taxă. În plus, activarea cardului nu este un serviciu decontat de CJAS”, a precizat dr. Anca Deleanu, preşedintele Societăţii Medicilor de Familie Iaşi. 

 

***
„Am primit reclamaţii că, atunci când pacienţii merg să-şi activeze cardurile de sănătate, dânsa i-a taxat cu câte zece lei de persoană” - Constantin Hîra, primarul comunei Heleşteni

***
„Eu m-am împrumutat ieri ca să-i dau banii aceştia”, a declarat Anica Murariu, pacientă

***
„Serviciile la cerere se taxează. Toate serviciile care nu sunt decontate de Casa de Asigurări sunt servicii la cerere” - dr. Magdalena Ibănescu, medic de familie

***
„Medicul de familie riscă rezilierea contractului” – ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS Iaşi

Caz similar la Neamţ
La Neamţ, cardul de sănătate a stârnit un alt scandal. De parcă refuzul din partea unor feţe bisericeşti nu ar fi fost de ajuns, acum un medic cere bani pentru activarea acestui instrument. Este vorba despre medicul Andrei Vădeanu, din comuna Negreşti, care nu ţine cont de ce spune legea. El cere 10 lei pentru activarea cardului, lucru total ilegal.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei