Gheorghe Ştefurac, primarul comunei Holboca:„Ar fi o aberaţie să se scoată tramvaiul spre Dancu”

default

Dimensiune font:

| 16-05-2017 05:35

 În cadrul unui interviu realizat de cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei, edilul comunei Holboca a pus pe hârtie proiectele pentru care aşteaptă aprobare săptămâna aceasta în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, de ce a ratat "la mustaţă" amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă, cum a reuşit să asfalteze aproape toată comuna şi secretul rezolvării problemei asistaţilor social


 

- Domnule primar, săptămâna aceasta aflăm investiţiile aprobate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Care sunt proiectele depuse de comuna Holboca pentru finanţare în cadrul acestui program şi când încep lucrările?

 

 - Prin PNDL avem depuse şapte proiecte pentru care aşteptăm din clipă în clipă să ne vină răspunsul. Avem aici depus un proiect de reţea de canalizare de 20 de kilometri în comuna Holboca. Apoi avem un proiect pentru o grădiniţă cu program prelungit în satul Holboca, pentru că aici avem doar una cu program normal, am mai depus un proiect pentru o creşă în cartierul Dancu, copiii de la un an la trei ani stăteau mai mult acasă cu părinţi. Avem două proiecte de drumuri, unul comunal în Valea Lungă şi unul sătesc în satele Orzeni, Rusenii Vechi şi Rusenii Noi, poduri şi podeţe, iluminat public şi am depus un proiect pentru un teren de fotbal dar ni s-a comunicat că nu are prioritate, deci e posibil să nu se întâmple. Cu excepţia drumului de la Valea Lungă, toate drumurile comunale sunt asfaltate. Dacă primim finanţare îl facem anul acesta, doar că aici este o altă problemă. Din acest drum, doi kilometri se află e teritoriul administrativ al nostru iar restul aparţine municipiului Iaşi. Chiar vineri am avut recepţie pe un drum de 4,5 kilometri lucrat de Conest, de care suntem suntem foarte mulţumiţi.

Grădiniţa din Holboca, aflată pe lista obiectivelor reabilitate

 

 

- Ce lucrări aprobate aveţi în procedura de licitaţii şi lucrări?

 

- Avem un contract pentru un drum de exploataţie agricolă cu o lungime de aproximativ cinci kilometri şi pentru care suntem la faza de licitaţie. Sperăm ca până la sfârşitul lunii să avem firma câştigătoare şi să dăm drumul la lucrare. Drumul se află în spatele satului Dancu şi ajunge la Holboca. Acum discutăm de ceea ce avem semnat cu Ministerul Dezvoltării. Al doilea proiect ar fi grădiniţa din satul Dancu. Am semnat contractul iar data de 26 mai este ultima zi de depunerea a ofertelor şi apoi să facem licitaţia. În zona aceea sunt 120 de copii care îşi desfăşoară acum activitatea la parterul unui bloc din cartierul Dancu. Acolo a fost o farmacie care a părăsit spaţiul. E mai bine pentru că înainte de asta, copiii învăţau prin nişte apartamente. Grădiniţa va fi cu program prelungit.

 

- În ce proporţie este acoperită problema iluminatului public, alimentării cu gaz, apă şi canalizare în comuna Holboca?

 

- Cu iluminatul public avem acoperit aproximativ 70% din comună, au mai rămas câteva străzi pe care le-am prins acum pentru finanţare. La gaz am prins acum o extindere în satele Cristeşti, Rusenii Vechi, Rusenii Noi şi Orzeni. Avem corespondenţă cu DelGaz şi ni s-a comunicat acum că trebuie să vină experţi de la ei să vadă dacă este fezabilă lucrarea. Asta cu toate că nu ma ajută cu nimic, pentru că am prins de la bugetul local să facem extinderea pe banii noştri, dar procedura este foarte greoaie. Ni se spune că staţia de presiune care o avem acum în Dancu nu face faţă, şi va trebui să alocăm 100.000 de euro pentru una nouă. Noi facem pentru că cer oamenii. În ceea ce priveşte alimentarea cu apă, nu există sat care să nu aibă alimentare cu apă. Mai sunt totuşi câteva străzi neacoperite la Orzeni, unde conducta este băgată dar trebuie să continuăm lucrările. Cu încă 10 kilometri de conductă de apă cred că am acapara în proporţie de 95% din comună. Săptămâna trecută am avut discuţii cu ApaVital pentru că o să mai trebuiască un bazin cu apă în Orzeni, unde nu este destulă presiune.

 

- Pe lângă drumurile asfaltate, alte două lucrări finalizate recent sunt sala de sport şi piaţa din Dancu

  

- Avem în jur de 650 de elevi şi chiar era o necesitate această sală. E un proiect de aproape 1 milion de euro, are 140 de locuri şi se pot organiza concursuri de baschet şi volei. Dimineaţa aici îşi fac elevii ora de sport. E foarte avantajos pentru că încălzirea se face pe gaz, spre deosebire de Erbiceni, unde e pe centrală cu lemne. Pentru piaţa nouă noi nu percepem nicio taxă vânzătorilor. Era rău tare înainte, îşi ţineau marfa pe jos. Acum au venit vânzători de la Golăeşti, şi vor să mărim programul de deschidere a pieţei, dar să vedem dacă are şi eficienţă.

 

 

- Primele discuţii referitoare la Spitalul Regional de Urgenţă indicau faptul că acesta ar fi urmat să se construiască la Holboca. Ce s-a întâmplat?

 

- Noi le-am dat atunci 12 hectare cu titlu gratuit, exact cum pleci din Dancu pe partea stângă. Se întâmpla prin perioada 2007-2008 când noi am fost primii care ne-am oferit. S-au făcut studii de prefezabilitate. Aşa s-ar fi dezvoltat şi zona asta. Nu cred că a fost vorba de culoarea politică, interesele probabil au fost la un alt nivel. Din păcate infrastructura care ne leagă de Iaşi are de suferit. Să vă arăt adrese peste adrese pentru drumul ăsta de la Doi Băieţi. Nu mai cred nimic până nu se apucă de lucru. Este drumul municipiului dar majoritatea sunt supăraţi pe noi. De la rond tramvai până la Ungheni e drum judeţean. Oamenii iese în stradă şi pe bună dreptate. M-am săturat eu câte adrese şi deplasări am făcut.

 

- Ce proiecte aţi concretizat prin Asociaţia Zona Metropolitană?

 

- Asta dacă am avut vreodată, pentru că înafară de plata cotizaţiei, nu se întâmplă mai nimic. Era o perioadă în care era domnul Gheorghe Nichita şi Cristian Adomniţei iar o oră asistam la la o ceartă între cei doi. Unul venea cu nişte proiecte, celălalt îl contrazicea, şi tot aşa. Se termina cu nimic concret, să vedem că noi ca membri în Zona Metropolitană avem un proiect finalizat. Se vorbeşte de planul de dezvoltare, previziuni şi cam atât, rămânem la faza de proiectare. Cele mai multe proiecte au mers către municipiul Iaşi şi Consiliul Judeţean. Este adevărat că ei plătesc cele mai mari cotizaţii.

 

- Prin Zona Metropolitană s-a discutat mult de transportul intrajudeţean. Care este starea acestui serviciu în comuna Holboca?

 

- Ar fi o aberaţie să se scoată tramvaiele. Avem 16.000 de locuitori iar mulţi fac naveta. Acum iei tramvaiul de la Dancu şi te duci direct la Gară. În alte condiţii, dacă ar scoate tramvaiul ar trebui luat autobuz de la Holboca la Dancu, de la Dancu la Doi Băieti, de acolo altul şi ar fi destul de greu. Cu transportul stăm bine, însă primim sesizări de la locuitorii din satul Holboca cu privire la preţul biletului, care ar fi prea mare. Tariful este de trei lei pe bilet, de la Holboca la Dancu. Noi am discutat cu patronul, dar noi nu prea avem ce face pentru că ei au contract cu Consiliul Judeţean, singura instituţie care poate lua măsuri. Există însă facilităţi pentru elevi, de exemplu.

 

- Una din problemele recent discutate în spaţiul public este cea a fondului funciar. În ce stadiu vă aflaţi?

 

- Sigur, cele mai multe petiţii la nivelul primăriei vin pe probleme de agricultură. Chiar recent am înfiinţat un Grup de Acţiune Locală cu Tomeşti şi aşteptăm să intre banii în cont, aproximativ 500 mii de euro. Vrem astfel să înfiinţăm un serviciu de gospodărie comunală. Pe fond funciar, cred că mai durează câţiva ani până terminăm.

 

- O altă problemă este la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Dancu, acolo unde au existat disensiuni între sindicatul angajaţilor şi conducere..

 

- Într-adevăr aici este o problemă mare. Oamenii au stat aproape 20 de ani, au fost acţionari şi au dat redevenţă în fiecare an. Acum conducerea staţiunii au trecut terenul din domeniul privat în domeniu public şi îi trimite pe oameni pe drumuri, pe la Agenţia Domeniilor Statului ori pe la primărie. Săptămâna viitoare o să mergem la domnul prefect să discutăm din nou această problemă. Staţiunea are activitate, este singura societate din zonă rămasă care îşi desfăşoară activitatea chiar intens.

 

- Câte persoane aveţi încadrate la ajutorul social?

 

- Acum zece ani noi am dat o hotărâre de consiliu local prin care am eliminat acest ajutor pentru că noi avem o mare problemă în găsirea forţei de muncă. Tinerii care sunt buni de muncă pleacă în străinătate. Pot să vă spun că nu mai avem asistaţi social în comună pentru că oamenii sunt condiţionaţi astfel să lucreze. Sunt totuşi vreo şase-şapte care au handicap şi chiar nu pot munci, astfel că primesc acest sprijin financiar.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei