Harta zonelor „măturate” în caz de cutremur

default

Dimensiune font:

| 16-08-2016 05:45

Dacă un cutremur de gradul VIII s-ar produce la Iaşi pe timp de noapte, rezultatele ar fi catastrofale * cel mai recent plan de analiză realizat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului arată, în detaliu, zonele cele mai afectate de riscul seismic * din tot judeţul, municipiul Iaşi ar fi cel mai afectat în cazul unui seism de magnitudine ridicată, zonele cele mai afectate fiind Cantemir, Podul de Piatră, Podu Roş, Copou şi Campusul Tudor Vladimirescu * cât priveşte sediile de instituţii publice, pe lista neagră se numără atât Palatul Roznovanu, care adăposteşte Primăria, cât şi Casa Pătrată, unde funcţionează Prefectura şi Consiliul Judeţean


Un raport halucinant realizat recent de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi arată că 65% din populaţia judeţului este expusă celui mai înalt grad seismic specific regiunii. Aceasta este zona C, care cuprinde circa 45% din suprafaţa judeţului, respectiv municipiul Iaşi, precum şi partea de sud-est a judeţului. Potrivit documentului, zona C este încadrată în gradul seismic VIII, adică 8 grade pe scara Mercalli Modificată sau 6 grade pe scara Richter. „Judeţul Iaşi este situat în partea de nor-dest a zonei de seismicitate maximă a ţării (regiunea Vrancea), iar o eventuală mişcare seismică poate fi însoţită de apariţia unor fluidizări, tasări şi surpări ale terenului, mai ales datorită nivelului apelor subterane, ducând la amplificări în straturile de suprafaţă şi a valorilor acceleraţiilor seismice”, arată raportul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Din punct de vedere al parametrilor de calcul pentru construcţii, zonarea seismică încadrează judeţul în trei zone echivalente unei intensităţi seismice de gradul VII pentru jumătate de nord şi vest şi VIII pentru jumătatea de sud şi sud-est. Dacă zona C este cea de risc maxim pentru regiunea noastră, zona D (7 grade Mercalli şi 5-6 grade Richter) reprezintă 35% din suprafaţa judeţului, cu 20% din populaţie, respectiv zona oraşului Târgu Frumos, iar zona E (7 grade Mercalli şi 5-6 grade Richter) cuprinde 20% din suprafaţa judeţului, cu 15% din populaţie, respectiv zona oraşelor Hîrlău şi Paşcani. În prezent, municipiul Iaşi este dotat cu o staţie seismică cu rol de supraveghere şi înregistrare automată a oscilaţiilor.

 

Zone de risc maxim: Tudor Vladimirescu şi Copou

 

Specialiştii spun că judeţul Iaşi prezintă un grad ridicat de risc în caz de cutremur ca urmare a vulnerabilităţii unor clădiri, perioadelor de revenire a intensităţilor ridicate, respectiv 20 de ani pentru intensitatea I-VII, 50 de ani pentru I-VIII şi 200 de ani pentru I-IX. Datorită faptului că majoritatea clădirilor au fost construite înainte de anul 1977, când nu existau norme de protecţie antiseismică şi datorită uzurii produse la clădiri, zonele cele mai expuse efectelor sunt zona centrală a municipiului Iaşi, zona cuprinsă între Podu Roş şi Podul de Piatră (străzile D. Cantemir, N. Iorga, şos. Naţională şi Aleea Decebal), zona cuprinsă între gara Nicolina, bd. Primăveri, Splai Bahlui şi campusul universitar T. Vladimirescu, cartierul Tătăraşi (zona delimitată de strada V. Lupu şi strada Ciurchi), cartierul Copou (zona delimitată de strada M. Costăchescu, bd. Carol, strada Codrescu), zona centrală a municipiului Paşcani, cuprinsă între Primăria municipiului şi Spitalul Municipal, zona centrală a oraşului Târgu Frumos, cuprinsă între Primăria oraşului şi Staţia Târgu Frumos a Serviciului de Ambulanţă, zona centrală a oraşului Hîrlău, cuprinsă între Primăria oraşului şi Spitalul Orăşenesc. Riscul cel mai mare se prezintă în municipiul Iaşi (313.444 locuitori, 42% din populaţia judeţului), unde fenomenele de amplificare a undelor seismice este cauzată de straturile predispuse la lichefiere, existenţa pânzei freatice şi zonele cu nisip aflat sub presiune”, spun reprezentanţii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Iaşi.

 

Un seism pe timp de noapte ar produce 3.400 victime

 

În judeţul Iaşi sunt luate în evidenţă 48.406 construcţii vulnerabile la seism şi alte 193.626 puţin vulnerabile. În cazul un cutremur cu intensitate VIII, potrivit situaţiei distrugerilor probabile, în judeţul Iaşi se-ar înregistra avarii între 25-35%, distrugeri parţiale de până la 10% şi totale de 3%. Gradul de intensitate VIII produce avarii uşoare la structurile proiectate seismic, avarii considerabile la clădirile obişnuite, prăbuşirea structurilor de rezistenţă defectuos executate, dislocări ale zidăriei de umplutură, căderea coşurilor înalte şi distrugerea aproape completă a monumentelor.

Potrivit unei simulări, dacă un seism de grad ridicat ar avea loc pe timp de noapte în judeţul Iaşi, s-ar înregistra peste 3.400 victime, din care aproape 900 având nevoie de urgenţe absolute, 1.200 tratament ambulatoriu şi diferenţa, răniţi uşor. Aceeaşi simulare, pe timp de zi, arată că numărul victimelor s-ar rezuma la puţin peste 200.

 

Prefectura şi Primăria, vulnerabile

 

În ceea ce priveşte rezistenţa la seism a instituţiilor publice, pe lista neagră se află clădirea Instituţiei Prefectului Iaşi, construită în 1960, sediul Primăriei Municipiului Iaşi, construit înainte de 1830, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi şi sediul staţiilor Paşcani şi Târgu Frumos, Căminul de Pensionari din strada Codrescu nr.6, Centrul Militar zonal Iaşi, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Iaşi, Direcţia Finanţelor Publice Locale Iaşi, Spitalul Municipal Paşcani - Policlinica şi Secţia Boli contagioase, Compartimentul Primire Urgenţe Târgu Frumos, Spitalul Orăşenesc Hîrlău şi traversarea aeriană cu conducte de apă a râului Siret, construită în 1973 şi care deserveşte 275.000 persoane. 

 

* * *

În municipiul Iaşi sunt 63 blocuri aflate în clasa I de risc, cu 9.543 persoane, 69 blocuri de locuinţe în clasa a II-a de risc, cu 9.849 persoane, şi 67 blocuri de locuinţe în clasa a III-a de risc, cu 8.022 persoane

 

Iaşi sau Suceava – cine câştigă lupta din turism?


Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei