Iașul respiră prin Sfânta Cuvioasă Parascheva

1pelerinaj1

Dimensiune font:

| 09-10-2023 06:54

 Iaşul a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a-i primi, ca în fiecare an, pe credincioşii veniţi în pelerinaj de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Sfânta care, de secole, ocroteşte întreaga Moldova dar şi pe cei aflaţi în necaz.

Anul acesta, alături de sfintele moaşte ale Ocrotitoarei Moldovei vor fi aduse anul acesta spre închinare, de la Catedrala Mitropolitană din Arkalochori (Creta, Grecia), şi sfintele moaşte ale Sfântului Andrei Criteanul. O motivaţie importantă pentru alegerea acestui Sfânt supranumit „exarhul cântăreţilor bisericeşti” a fost conferită de faptul că 2023 este declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept „anul comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti (psalţi)”.

Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva a început sâmbătă dimineaţă, de la ora 6.00, cu  citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva. La ceremonia relogioasă au asistat sute de credincioşi, Catedrala fiind neîncăpătoare. Cu telefoanele în mâini, din dorinţa de a înregistra aceste clipe unice, mulţi s-au înghesuit spre racla Sfintei, până când din mulţime s-a auzit strigând „Nu vă împingeţi!”.

Ulterior, racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din Catedrala Mitropolitană în cadrul tradiţionalei procesiuni şi depusă în baldachinul special amenajat. Aici va rămâne până duminică, 15 octombrie.

Aşa cum este tradiţia bisericească, pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată, începând cu ora 9.30, pe un podium amplasat la limita cu Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Altarului Catedralei Mitropolitane. Pentru cei care nu vor reuşi să fie prezenţi în preajma zonei amenajate, anunţăm că slujba va putea fi urmărită şi de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni amplasate de Primăria Municipiului Iaşi în mai multe locaţii. 

Iaşul, polul credincioşilor din ţară şi străinătate

Ca în fiecare an, credincioşi din toată ţara au venit şi continuă să vin în număr tot mai mare la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Zilele acestea Iaşul este centrul credinţei şi cel mai mare centru de pelerinaj din întreaga ţară. Fie soare, ploaie sau vânt, mii de credincioşi stau şi câte 10 ore la rândul de peste doi kilometri din dorinţa de a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. Zilnic, sute de autocare din toată ţara blochează malurile Bahluiului în aşteptare pelerinilor care îşi aşteaptă în tăcere şi smerenie rândul spre balachinul cu moaştele Cuvioasei.

Unii dintre ei sunt veniţi din judeţele din Sudul ţării. Alţii, din Capitală. Primul pelerin însă este o femeie din judeţul Vrancea, o bătrânde de 71 de ani. Ea a plecat de acasă de vineri dimineaţa, de la ora 4, la 5,30 a avut tren spre Iaşi. La ora 10 deja stătea cuminte pe un scaun lipit de gardul Mitropoliei. În tren s-a întâlnit cu o femeie din Adjud, care avea acelaşi drum, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, şi aceeaşi dorinţă de a aşteapta momentul în care racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană şi depusă în baldachinul din Curtea Mitropoliei. „Vin mai devreme pentru că după aia ne e greu. Trebuie să stăm în picioare mai  mult timp, nu putem ieşi din rând pentru că ne pierdem locul. Aşa e mai bine pentru că nu stau doar aici. Mai merg în biserică, mă mai duc pe la magazine, mai văd oraşul. În caz că se lasă frigul peste noapte mi-am adus şi haine groase şi pături, spune Maria Popa.

În total, bătrâna a făcut 30 de ore dus-întors pentru bucuria de a se închina la Cuvioasă. Nu a fost singura. Alături de ea s-a aflat şi doamna Tina, o femeie de 67 de ani, din Adjud. Am venit cu busuioc, cu flori. Am adus şi de mâncare şi de  îmbrăcat, în caz că se schimbă vremea şi se lasă frigul. Aşa venim în fiecare an ca să ne uşurăm sufletele de păcate, de greutăţile noastre, mergem la Prea Cuvioasa Parascheva, o atingem, ne închinăm şi plecăm acasă uşurate, pentru că Sfânta ne dă putere, ne întăreşte şi uşurează sufltetele. Ne bucurăm de această clipă şi ne rugăm nu doar pentru noi şi copiii noştri sau familiile noastre. Ne rugăm pentru toată lumea, să aibă toată lumea bine şi să le fie bine tuturor, să aibă sănătate, să fie pace în lume, spune doamna Tina.

Ieri, în a doua zi de pelerinaj, credincioşii au venit în număr la fel de mare chiar dacă mercurul din termometre a scăzut până la 10 grade Celsius. În ciuda ploii şi a frigului, credincioşii au continuat să stea la rând, însă în număr mult mai mic decât în ziua precedentă. Mulţi dintre ei au venit cu autocarul, în excursii organizate de preoţii parohi special pentru această sărbătoare creştină. „Venim de la Bucureşti pentru că Sfânta ne ajută foarte mult, ne dă sănătate. Ne rugăm şi pentru cei care nu pot să ajungă aici. Ne simţim foarte bine ori de câte ori venim aici. Dacă ne-am duce în Israel nu ne-am simţi la fel de bine ca aici,la Cuvioasă. E semn că e un loc Sfânt. Prin intermediul Cuvioasei noi ne apropiem mai mult sufleteşte  unii de alţii, ne ajutăm unii pe alţii atunci când cineva are nevoie. De exemplu, azi îţi dau eu matale. Mâine, dacă nu am, poate mă ajuţi matale. Am învăţat lecţia asta de ajutor, să ne apropiem foarte mult. Noi suntem venite cu un autocar de 50 de persoane. De aici mergem la mănăstirea Cetăţuia, face părintele o dezlegare şi apoi mergem la Bujoreni, şi apoi mergem către casă, la Bucureşti. O parte dintre noi am fost şi ne-am închinat de-aseară. Alţii au intrat acum, a spus Cristina Neagu, din Bucureşti.

Lângă ea e Daniela, o bucureşteancă care vine din anii 90 la Cuvioasa Parascheva. „Am fost şi acum o săptămână la Cuvioasă. Vin des la ea pentru că e făcătoare de minuni. De fiecare dată mă simt bine când ajung aici. De bine ce am ajuns acasă, m-a sunat prietena mea, doamna Cristina, să îmi spună că se face pelerinaj la Cuvioasă. Nu am mai stat pe gânduri şi am venit, spune Daniela Popescu.        

Ele sunt doar câteva dintre cei circa 45.000 de pelerini care au ajuns până acum să se închine la racla Prea Sfintei Cuvioase Parascheva.     

350.000 de pelerini vor invada Iaşul

Autorităţile se aşteaptă ca în aceste zile la Iaşi să ajungă peste 350.000 de persoane. De aceea s-au luat măsuri de suplimentare a forţelor de ordine. Poliţişti, jandarmi, îmbrăcaţi atât în uniformă, cât şi în civil străbatestrăzile din Iaşi, pentru ca pelerinii să nu întâmpine probleme.

Pentru a evita aglomeraţia şi producerea de busculare, a fost amplasat un culoar unic pentru accesul celor care vor să se închine la racla Sfintei Parascheva.

Responsabili de ordinea publică în timpul pelerinajului sunt cei de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău. Estimările acestora arată că numărul pelerinilor va creşte simţitor în zilele de 13 şi 14 octombrie, adică de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva. Atunci se extimează că în culoarul de acces spre racla Cuvioasei vor fi circa 60.000 de persoane, ceea ce va genera un şir de câţiva kilometri şi un timp de aşteptare între 16 şi 20 de ore.

Traseul culoarului unic destinat pelerinilor este de la Catedrala Mitropolitană-Strada Arhitect GM Cantacuzino-Strada Iordache Lozonchi – str Cloşca – str Petru Movilă – str Uzinei – str Morilor – str Alexandru Ipsilanti Vodă – str Sf Andrei – str Iancu Bacalu – bdul Regele Ferdinand I al României.  Laura RADU, Maura ANGHEL, Lucian STATE

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Iubita nu l-a vrut după gratii. Judecătorii au decis că da
30/04/2024 08:57

S.L. e cetăţean al Republicii Moldova, locuieşte intr-un sat din raionul Ungheni şi a avut, pană in ianuarie 2022, o relaţie de concubinaj cu ieşeanca M.N. S-au certat, el s-a imbătat teribil de trei or ...

Spitalul „Parhon”, Centru de Excelență în Hipertensiune
30/04/2024 08:30

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este prima unitate medicală din Iasi si cea de-a doua din tară care indeplineste criteriile pentru a deveni Centru de Excelentă in Hipertensiune, asa cum au fost ...

„Școala modulară” de la Colegiul Pedagogic va fi realizată în patru luni!
30/04/2024 08:15

* primarul Mihai Chirica a semnat luni, 29 aprilie, contractul privind amenajarea platformei modulare in care urmează să-si desfăsoare activitatea elevii si cadrele didactice de la Colegiul Pedagogic „ ...

La Iaşi, şomajul creşte încet, dar sigur
30/04/2024 08:15

  Conform datelor furnizate de AJOFM, rata şomajului la nivelul judeţului Iaşi a ajuns la 3,41%, cu 0,25 puncte procentuale mai mare decat la sfarşitul lunii februarie. E vorba de numărul oficial, ad ...

Calitatea aerului la Iași, de la „bună” la „acceptabilă”
30/04/2024 08:00

* autoritătile locale afirmă că mentinerea la un nivel relativ constant al gradului de poluare din municipiu se datorează măsurilor luate in ultimii ani, care au vizat modernizarea sistemului centralizat d ...

În domeniul umanist, la Iași se atinge excelența
30/04/2024 07:53

Elevii ieşeni au dominat şi podiumul de la Suceava, unde a fost organizată editia din acest an scolar a Olimpiadei de Limba si literatura romană – liceu. Lotul iesean a reconfirmat că, in domeniul ...

Calitatea aerului la Iași, de la „bună” la „acceptabilă”
30/04/2024 07:52

În perioada 26 – 28 aprilie, in judetul Iasi, indicele general de calitate a aerului corespunzător poluantilor monitorizati a oscilat de la „bun” la „acceptabil”, se arată ...

Parteneriate care salvează vieți sau cum să fii un catalizator pentru schimbare în comunitate
30/04/2024 07:30

9 ore. Atat a stat pe masa de operatie Ana, fiica Roxanei Ciuhulescu. Vorbim de o interventie chirurgicală pe coloană care i-a redat nu doar bucuria de a face din nou balet ori demnitatea de a merge pe strad ...

La Iași a demarat „Operațiunea MOV”!
30/04/2024 07:00

* echipe mixte formate din inspectori de specialitate din cadrul institutiilor deconcentrate efectuează in această perioadă verificări cu privire la legalitatea comercializării produselor specifice de Past ...

A fost reluat programul de dezinsecție
30/04/2024 06:35

Primăria a reluat in această săptămană programul de dezinsectie, larvicidare si tratamente impotriva căpuselor pe domeniul public al municipiului Iasi. Astfel, in cursul serii de luni, 29 aprilie, echipe ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei