Iaşul va avea încă 900 hectare de spaţii verzi

default

Dimensiune font:

| 19-04-2018 05:45

În noul PUG s-a propus o creştere imediată cu 10% a suprafeţei împădurite * o suprafaţă de 35% din intravilan va fi rezervată spaţiilor verzi, indiferent dacă este vorba de instituţii de stat sau de mediul privat * vom avea alte 900 hectare de spaţii verzi, care se vor adăuga celor 1.000 de hectare existente * toate acestea ar însemna gestionarea unei suprafeţe verzi pentru o populaţie de până la 800.000 de locuitori


În Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iaşi a avut loc prima şedinţă de dezbatere publică a noului Plan Urbanistic General (PUG) al Municipiului Iaşi, ocazie cu care  a fost dezbătut şi Raportul de mediu aferent acestui important document. Pe lângă primarul Mihai Chirica şi viceprimarul Radu Botez, la eveniment au participat consilieri locali, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord - Est, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai furnizorilor de utilităţi şi servicii publice, ai asociaţiilor de proprietari şi locatari, ai mediului universitar, mass - media etc. Primarul a menţionat faptul că întârzierea actualizării Planului Urbanistic General a fost cauzată de schimbarea regimului juridic al dreptului de proprietate şi de modificările permanente ale Legii Urbanismului, „lege care are şi unele ambiguităţi”. În cadrul aceluiaşi eveniment, edilul a anunţat care sunt obiectivele municipalităţii în ceea ce priveşte protejarea şi dezvoltarea spaţiilor verzi. „Un obiectiv important pentru noi rezultă din exemplul dat de înaintaşii noştri. Perioada de dezvoltare interbelică a oraşului a fost una din cele mai intense, dar au fost respectate aspecte importante pentru populaţia de atunci: rezerva de păduri a fost conservată şi chiar crescută. În acest sens, în noul PUG am propus o creştere imediată cu 10% a suprafeţei împădurite. Cu alte cuvinte, vrem să avem asigurat un plămân verde al oraşului, astfel încât tot ce am stabilit din punct de vedere al regimului silvic să rămână intangibil. Totodată, dorim o creştere a intravilanului, dar cu un regim strict în privinţa protejării spaţiilor verzi. Noi am propus ca o suprafaţă de 35% din intravilan să fie rezervată spaţiilor verzi, indiferent dacă e vorba de instituţii de stat sau de mediul privat. Din analiza teritorială, rezultă încă o suprafaţă de 900 hectare de spaţii verzi, care se vor adăuga celor 1.000 de hectare cumulate la nivelul intravilanului actual. Conform legislaţiei în vigoare acest lucru ar însemna gestionarea unei suprafeţe verzi pentru o populaţie de până la 800.000 de locuitori, în limitele administrativ - teritoriale ale municipiului Iaşi”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Obligaţii pentru dezvoltatorilor imobiliari
Printre propunerile celor prezenţi s-au numărat: obligativitatea creării de parcări subterane pentru noile clădiri ridicate care au mai mult de cinci etaje, reducerea impozitelor şi taxelor locale pentru „clădirile verzi”, obligativitatea existenţei unei suprafeţe de minim 15% din suprafaţa noilor investiţii ca spaţiu verde compact, mărirea spaţiului verde din zona centrală (în condiţiile în care zonele compacte de spaţiu verde sunt la marginile oraşului) şi în zonele dens populate, acordarea unui ajutor de minimis pentru cei care construiesc „clădiri verzi”, îmbunătăţirea sistemului de toaletare a arborilor şi acordarea unei mai mari importanţe menţinerii arborilor maturi, în vederea protejării faunei. „Trebuie să rezolvăm şi problema gestiunii apelor de suprafaţă. Parţial vor fi acumulate în reţeaua centralizată de canalizare, iar parţial vor fi sursă pentru diverşi emisari din interiorul administrativului municipiului Iaşi, atât pe cursuri de apă clasificate, cât şi neclasificate. Încă de la certificatul de urbanism şi până la recepţia lucrărilor, fiecare investitor va trebui să aibă o soluţie privind gestiunea apelor de suprafaţă provenite din precipitaţii, funcţie de suprafaţa de acumulare pe care o gestionează. Exemplul cel mai nou este cel al complexului Dedeman de pe bulevardul Socola, care a primit din partea ApaVital o condiţionare privind construirea unei reţele suplimentare pentru apele de suprafaţă pe toată lungimea bulevardului Primăverii. Noi i-am dat autorizaţia de construire, am avizat-o, proiectul fiind în curs de implementare şi urmând a fi realizat până la jumătatea acestui an”, a adăugat Mihai Chirica.
Încă două avize
Tot primarul a anunţat că după perioada de dezbatere publică care s-a desfăşurat pe o perioadă de două luni, vor urma alte două etape importante.
„În primă instanţă este vorba despre obţinerea avizului de la Direcţia pentru Cultură, pentru care poate fi dezbatere intensă, întrucât aduce în discuţie multe din temele care nu au fost analizate în fostul PUG şi pe care trebuie să le rezolvăm noi în aceste zile. În al doilea rând, mai trebuie obţinut avizul final de la Ministerului Dezvoltării. În marea lor majoritate, celelalte avize au fost deja obţinute”, a mai spus edilul. Dan CONSTANTINESCU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei