Încurcături după toxiinfecţia alimentară de la Puieşti
Dimensiune font:
Au început primele cercetări pentru a depista cauza care a dus la îmbolnăvirea celor 21 de elevi din Puieşti * ancheta este îngreunată datorită faptului că învăţătoare care a organizat petrecerea susţine că nu mai are bonurile fiscale* au fost ridicate pentru analize prăjituri şi au fost aplicate amenzi în valoare de 2.000 de lei acolo unde s-au constatat nereguli
Direcţia Sanitar Veterinară (DSVSA) a demarat o anchetă pentru stabilirea cauzelor ce au dus la îmbolnăvirea mai multor copii, care au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au participat la o petrecere de 1 iunie, organizată la şcoala din Rotari, comuna Puieşti, chiar de o învăţătoare. „În urma anchetei epidemiologice efectuate de reprezentanţii DSP la Şcoala Gimnazială I-IV din satul Rotari, comuna Puieşti, unui număr de şapte copii cu vârste între 7 şi 10 ani a rezultat că acestora li s-a făcut rău în dimineaţa zilei de după petrecere, toţi prezentând aceleaşi simptome: greţuri, vărsături, cefalee, temperatură, dureri de stomac, în urma unei serbări de Ziua Copilului, pe care au petrecut-o în curtea şcolii, unde au fost serviţi cu pulpe de pui, kaizer din pulpă, şuncă presată, salam, măsline, roşii, prăjitură midi Tiramisu şi suc de portocale”, a spus purtătorul de cuvânt al DSAVSA Vaslui, Gabi Batoi.
Învăţătoarea este cea care le încurcă acum ancheta autorităţilor sanitare pentru că nu vrea să coopereze. Ea susţine că nu mai are bonurile fiscale în urma achiziţionării produselor alimentare. „Învăţătoarea nu a putut pune la dispoziţie bonurile produselor alimentare, afirmând ca le-a aruncat, prin urmare nu se poate face dovada cu siguranţă a achiziţionării produselor şi sortimentelor din locurile specificate de aceasta. La şcoală nu s-au mai identificat nici etichete ale produselor consumate pentru a se putea stabili cu exactitatea loturile de produse posibil incriminate în focarul de toxiinfecţie alimentară”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Vaslui.
Prăjituri ridicate pentru control
În urma anchetei efectuate la cele trei magazine din Bârlad, reprezentanţii
au identificat 17 cutii de tiramisu din care s-au recoltat probe în vederea analizelor de laborator şi restul s-a retras din consum până la obţinerea rezultatelor. Învăţătoarea care a organizat petrecerea susţine că prăjiturile ar fi fost achiziţionate pe 31 mai.
Au fost verificate cantităţile de carne de pasăre şi s-a constatat în urma verificării facturilor prezentate şi a stocurilor, că la data şi ora controlului în magazin nu se mai regăseau pulpe de pui din lotul prezentat la vânzare în data de 30 mai.
Preparatele de carne erau în vitrină frigorifică funcțională, toate preparatele din carne erau în termen de valabilitate, temperatura în vitrina frigorifică fiind de 2,9°C, fiind prezentat şi graficul de temperatură. De asemenea, personalul avea echipament de protecţie şi avea la dispoziţie mănuşi de unică folosinţă pentru manipularea produselor alimentare. Existau avize de marfă şi facturile de recepţie a produselor alimentare.
S-au constatat nereguli
La unul din punctele de lucru controlate s-au identificat nereguli referitoare la condiţiile de depozitare a produselor alimentare, respectiv supraaglomerarea spaţiului, fapt pentru care s-a aplicat o amendă în valoare de 2000 lei.
Din produsele specificate de învăţătoare că ar fi fost cumpărate, s-a identificat la vânzare numai salamul din care s-au recoltat probe din 2 loturi diferite existente în magazin. Nu s-au mai identificat la vânzare kaizer, şunculiţă şi măsline. În acest moment se recoltează probe din loturile şi tipurile de suc achiziţionate pentru copii. Tudor IFRIM
Este foarte posibil ca autorităţile să nu depisteze foarte curând cauza care a dus la îmbolnăvirea copiilor. Între timp, învăţătoarea care a organizat petrecerea este cercetată disciplinar, iar conducerea ISJ Vaslui a recomandat mare atenţie la organizarea petrecerilor de sfârşit de an şcolar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau