Instruire pentru calitatea laptelui crud
Dimensiune font:
Medici veterinari, fermieri, reprezentanţi ai centrelor de colectare şi ai unităţilor de procesare a laptelui din Moldova şi-au dat întâlnire la Vaslui. Timp de trei zile vor participa la prima conferinţă de instruire privind igiena şi siguranţa laptelui crud şi a produselor din lapte, pe întreg lanţul alimentar.
Astăzi, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Vaslui, Direcţia Sanitar Veterinară şi Pentru siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui au demarat lucrările primei instruiri din regiunea Moldovei referitoare la calitatea laptelui. La instruire au participat reprezentanţi ai Direcţiei de Siguranţă a Alimentelor de Origine Animală (DSOAS) din cadrul ANSVSA, Dorin Cojocaru presedintele Patronatului Roman din Industria Laptelui- APRIL, reprezentanţi ai direcţiilor sanitar-veterinare responsabili cu activităţile de inspecţie şi control, fermieri şi procesatori de lapte din întreaga regiune a Moldovei.
Instruirea se va desfăşura pe o perioadă de trei zile şi, potrivit organizatorilor, are drept scop aducerea la cunoştinţă a producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse, pentru asigurarea conformităţii laptelui crud potrivit standardelor Uniunii Europene. Pe agenda primei zile au fost prevăzute discuţii referitoare la rezultatele controalelor efectuate în 2013 în România pentru evaluarea modului de implementare a măsurilor tranzitorii acordate României pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui, dar şi principalele neconformităţi constate de medicii veterinari, în timpul controalelor efectuate la ferme, centre de colectare a laptelui şi în unităţile de procesare. Tot în prima zi s-au purtat şi ample discuţii privind legislaţia şi alinierea la cerinţele UE, urmând ca joi să urmeze o altă suită de dezbateri. Ultima zi va fi dedicată unor vizite într-o fermă producătoare de lapte, un centru de colectare a laptelui şi la o unitate de procesare a laptelui. Pe parcursul acestor vizite organizatorii vor prezenta aspectele corecte ale întregului traseu al laptelui, plecând de la monitorizarea sănătăţii animalelor şi respectarea condiţiilor de muls şi terminând cu respectarea normelor de răcire, igienizarea, stocare, prelucrare, etichetare. „Această campanie de informare, un proiect comunal ANSVSA şi APRIL este prima campanie care îi aşează la o masă rotundă pe toţi factorii implicaţi, cu intenţia de a găsi un numitor comun şi de a pune la punct întregul proces al laptelui şi a produselor lactate. Ne-am angajat în faţa Comisiei Europene că vom vedea, punctual, care sunt neregulie identificate pănă acum şi că vom găsi soluţiile de implementare a regulamentelor europene. În acest moment, în România, este esenţială aplicarea unor măsuri şi derularea unor programe menite să ducă la îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, a sistemului de colectare a laptelui de vacă şi la modernizarea şi dezvoltarea fermelor agricole, în acord cu cerinţele şi reglementările europene”, a precizat Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL.
Ioana TOMA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau