Invenţiile de top ale studenţilor din Moldova

default

Dimensiune font:

| 23-07-2014 06:00

Absolvenţii se laudă în acest an cu roboţi, maşini, mâncăruri-medicament pentru diabetici sau ochelari cu care poţi scrie * toţi aşteaptă investitori ca să-şi pună proiectele în practică * în lipsa banilor, inovaţiile lor vor rămâne doar pe hârtie 

Tinerii de la facultăţile din Moldova îşi demonstrează şi practic informaţiile acumulate în viaţa de student şi an de an uimesc cu invenţiile lor. Singura problemă sunt banii fiindcă este greu de găsit un investitor care să susţină financiar creaţiile ce ar putea fi foarte utile în viaţa de zi cu zi a oricui. Din păcate, momentan invenţiile servesc doar pentru lucrările de diplomă sau ajung la stadiul de expoziţii, unele chiar şi în străinătate.
Roboţi şi maşini pneumatice la Bacău
Absolvenţii de Mecatronică de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău au organizat recent o expoziţie de roboţi construiţi pentru lucrarea de diplomă. Tinerii s-au inspirat din natură şi din filme şi şi-au aplicat pasiunile ecologiste. Pe lângă roboţi, ei au prezentat şi două autoturisme cu propulsie integral pneumatică. „Maşina merge, în teorie, cu 70 de kilometri pe oră, dar noi am mers cu mai puţin pentru că ne-a venit cutia de viteze mai târziu”, spune Florin Andronic, şeful uneia dintre echipe. Cele două autoturisme au fost testate mai pe îndelete în Ungaria, la un concurs. Profesorii îi laudă şi sunt convinşi că vor avea cariere frumoase.
Mâncăruri medicament
Studenţii Facultăţii de Inginerie Alimentară din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” (USV) din Suceava au participat de curând la Competiţia naţională „Ecotrophelia” cu produse alimentare bio inventate de ei. Ei au preparat cozonacul „Arony Tony”, cu fructe de Aronia, dulci-acrişoare, potrivite celor care suferă de diabet. Au mai pregătit o îngheţată Topi făcută din smântână, lapte de migdale (extras de studenţi), fructoză, miere şi bucăţele din rădăcină de topinambur (inamicul obezităţii). Preparată în varianta cu ulei de cătină, obţinut prin presare la rece, îngheţata poate fi considerată un adevărat desert-medicament. Concurenţii au mai pregătit „chifle vesele”, „caş de carne cu ficat şi seminţe de in”, „biscuiţi din făină de orez cu morcov şi merişoare”, „minicrostate din făină de porumb, cu afine şi nucă”, „biscuiţi aglutenici”, iaurt răcoritor din lapte de capră şi dulceaţă de soc. Unele dintre produse ar putea ajunge în unităţile de tip catering sau în restaurante. Studenţii au câştigat şi dreptul de a reprezenta România la faza internaţională a competiţiei, ce va avea loc la Paris în perioada 19-20 octombrie.
Aparatul care salvează natura
O altă echipă de la Facultatea de Inginerie a Calculatoarelor tot din cadrul USV a inventat un sistem de colectare şi sortare a recipientelor din plastic, sticlă sau aluminiu.
Tinerii s-au inspirat din Germania, unde Abel Torac Mitric, care este inventator, a dezvoltat un dispozitiv ce le permite schiorilor să detecteze pericolul producerii avalanşelor. El a fost la studii şi, odată revenit în ţară, împreună cu Bogdan Senciuc a decis să dezvolte un sistem de sortare a recipientelor pentru apă, suc şi bere. Aparatul de sortare de la USV, la care lucrează şi studentul Tudor Zaharia, funcţionează pe baza unor senzori de detectare a culorii, dimensiunii, greutăţii. „În 2013 am participat la Salonul Naţional de Inventică de la Bucureşti şi am primit premiul al II-lea. Anul acesta am fost în Grecia la o Conferinţă Internaţională şi am am reuşit să stârnim interesul unor potenţiali finanţatori”, a spus Tudor Zaharia.
Ochelarii cu care poţi scrie
Nici studenţii ieşeni nu se lasă mai prejos, iar în laboratoarele Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ (UTI) a luat naştere un proiect în urma căruia persoanele paralizate vor putea să scrie folosindu-şi ochii. Ionuţ Cenac, Adrian Bulat şi Emil Condrea, coordonaţi de profesorul Robert Lupu, au creat proiectul „Zupereye“, care mai aşteaptă doar un investitor pentru a putea ajuta cele 17 milioane de persoane imobilizate din întreaga Europă. Practic, o pereche de ochelari video, pe ale căror lentile se vede ecranul laptopului este legată printr-o mufă video de laptop. Sub perechea de ochelari este amplasată o cameră video cu infraroşu, care studiază ochiul şi mişcările acestuia, gestionând mai apoi, cu ajutorul unui algoritm, mişcarea cursorului pe ecranul laptopului - corelată cu cea a ochiului. Astfel, prin mişcări foarte simple şi naturale, o persoană care nu poate vorbi şi nu se poate mişca poate accesa tastatura modificată cu litere mari şi care pot fi apăsate cu puţine erori şi cu ajutorul acesteia poate scrie, în timp real, orice mesaj doreşte să transmită.

Grupaj coordonat de Lucia HACMAN

Un alt grup de cinci absolvenţi ai Facultăţii de Mecanică din cadrul UTI au construit o maşină – mai exact, un triciclu – de la zero. Potrivit, coordonatorului de proiect, Gabriel Ursescu aceasta poate fi condusă şi în trafic. Invenţia a fost expusă în faţa Facultăţii de Mecanică, alături de alte maşini construite de promoţiile anterioare 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei