Maeştri bucătari mondiali s-au reunit la Iaşi FOTO
Dimensiune font:
Iaşul a găzdui în acest sfârşit de săptămâna, 23 – 24 aprilie, Cupa Moldovei la Gastronomie * bucătari celebri din 22 de ţări s-au întrecut şi au ţinut demonstraţii de gătit în faţa publicului prezent*
Evenimentul a adunat bucătari din 22 de ţări care s-au întrecut la diferite categorii şi probe, cum ar fi „mâncare tradiţională”, „Black box”, „Desert”. Invitatul special al ediţiei din acest an a fost Robert Rainford, supranumit „Regele mondial al grătarelor” şi realizatorul emisiunii „Licence to Grill” din Canada. Publicul a avut ocazia să cunoască unii dintre cei mai renunţi bucătari internaţionali, să asiste la demonstraţii de gătit şi să viziteze atracţiile de anul acesta ale evenimentului: „Stâna Tradiţional Românească”, „Cantina Socialistă”, „Pizza Racing Show”. „Cupa Moldovei a debutat acum şase ani, anul acesta organizându-se cea de-a VII-a ediţie. Evenimentul se organizează şi în alte oraşe, însă la Iaşi este de o anvergură ceva mai mare pentru că membrii Echipei Naţionale de Bucătari sunt de aici, de la Iaşi. Noi reprezentăm Lotul Olimpic al României la competiţiile de gastronomie. Anul acesta avem 22 de ţări participante, iniţial şi-au anunţat prezenţa 25 de ţări, însă trei nu au putut ajunge. Evenimentul cuprinde proba Cupa Black Box, adică participanţii vor trebui să gătească două porţii dintr-un preparat folosind ingrediente impuse, pe care nu le cunosc până în momentul în care se apucă de gătit”, a declarat Chef Gigi Fedeleş, managerul Cavalerului Medieval.
Gigi Fedeleş, bucătar renumit din Iaşi, a venit cu un concept nou la ediţia de anul acesta, şi anume „Cantina Socialistă”. Acest concept face referire la mâncarea din timpul regimului comunist şi totodată, este un semnal de alarmă legat de cantitatea de E-uri existentă în produsele de pe piaţă la momentul actual. „Ca şi noutate, la ediţia de anul acesta avem amenajată o stână, în cadrul căreia vom găti miel pentru că ne aflăm în apropierea Sărbătorilor Pascale şi «Bucătăria Cantina Socialistă». Ne-am axat pe această idee pentru că vrem să le arătăm tinerilor şi să le aducem aminte persoanelor care au trăit în acest regim de unde am plecat şi cum se mânca pe atunci. Deşi mulţi se plângeau că nu aveau ce mânca, mâncarea din timpul regimului comunist era mai sănătoasă. Rata obezităţii era mult mai scăzută decât în prezent. Prin aceste concept tragem un semnal de alarmă legat de ce şi cum mâncăm. Eu am trăit în timpul regimului comunist, am făcut şcoală şi am observat diferenţele dintre ce se mânca atunci şi ce este pe piaţă acum”, a completat Chef Gigi Fedeleş, managerul Cavalerului Medieval.
Invitatul special al ediţiei din acest an a fost Robert Rainford, supranumit „Regele mondial al grătarelor” şi realizatorul emisiunii „Licence to Grill” din Canada. „Voi face o demonstraţie de gătit, voi pregăti câteva reţete din cartea mea de gătit: coaste, miel. Vreau să le arăt tuturor românilor abilităţile mele de bucătar. Am mai fost în România, dar este prima dată când sunt la Iaşi. Îmi place foarte mult atmosfera de aici. Am fost primit cu foarte multă căldură de toţi ieşenii”, a declarat Chef Robert Rainford.
Evenimentul a reunit bucătari de talie internaţională din Italia, Azerbaijan, Ungaria, Israel, România, etc. „Suntem prezenţi la Cupa Moldovei în Gastronomie pentru a ne simţi bine, pentru a cunoaşte reţete noi şi bucătari noi. Nu este prima dată când particip la această competiţie. Este un eveniment foarte îndrăgit de noi, bucătarii”, a declarat Chef Luigi Brambilla. „Eu sunt din Azerbaijan, îmi place foarte mult acest eveniment şi toţi oamenii de aici. Iaşi este un oraş foarte frumos. Vă mulţumesc că ne-aţi invitat la acest eveniment şi că ne-aţi primit cu atât de multă căldură”, a declarat unul din chefii reprezentanţi ai Azerbaijanului.
Atât bucătarii participanţi, cât şi publicul spectator s-au bucurat pe deplin de vremea frumoasă şi de eveniment. „Sunt prezent la această competiţie în calitate de jurat. Este o plăcere să particip la acest eveniment. Competiţia este foarte serioasă şi sunt foarte mulţi bucătari pricepuţi înscrişi”, a declarat reprezentantul Academiei de Bucătari din Israel. Diana MOLDOVANU
***
„Cupa Moldovei a debutat acum şase ani, anul acesta organizându-se cea de-a VII-a ediţie. Evenimentul are loc şi în alte oraşe, însă la Iaşi este de o anvergură ceva mai mare pentru că membrii Echipei Naţionale de Bucătari sunt de aici, de la Iaşi” - Chef Gigi Fedeleş
***
„Am mai fost în România, dar este prima dată când sunt la Iaşi. Îmi place foarte mult atmosfera de aici. Am fost primit cu foarte multă căldură de toţi ieşenii” - Chef Robert Rainford
Galerie foto eveniment - www.ziarulevenimentul.ro/stiri/foto-video/cupa-moldovei-la-gastronomie-galerie-foto--217302383.html
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau