Maternitatea „Elena Doamna” şi alte cinci spitale din Moldova vor fi desfiinţate!

1Spitalul-„Elena-Doamna“2

Dimensiune font:

| 30-01-2020 00:42

* Ministerul Sănătăţii nu poate accesa fonduri europene pentru Spitalul Regional de Urgenţă din Iaşi dacă nu se face o reorganizare a unităţilor medicale din zonă * prima instituţie vizată ar fi Maternitatea „Elena Doamna”, care va intra într-un proces de „reorganizare” * tot de construcţia SRU depinde şi funcţionarea celor două spitale din Siret, care vor fi închise, alături de cele din Comăneşti, Oneşti şi Gura Humorului, urmând ca Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc să fuzioneze cu cel Municipal * importante reduceri de paturi vor fi consemnate la unităţile spitaliceşti din Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, unde se înregistrează un grad scăzut de ocupare, între 51 şi 68%

Spitalul Clinic de Obstetrică ?i Ginecologie „Elena Doamna” Ia?i ar putea fi desfiinţat, în locul său urmând a fi înfiinţat un centru regional pentru tratarea infertilităţii. Cu toate acestea, gravidele vor putea să nască în continuare la Maternitatea „Cuza Vodă” sau, în caz de urgenţă majoră, la viitorul Spital Regional de Urgenţă.

În pofida zvonurilor privind desfiinţarea Maternităţii „Elena Doamna”, cei de la conducerea unităţii medicale spun că termenul de „închis” este incorect şi preferă în schimb să-l folosească pe cel de „reorganizare”. „Maternitatea Elena Doamna funcţionează de 179 de ani. Pe 24 ianuarie 1859, când ieşenii se învârteau în Hora Unirii, în clădirile maternităţii se desfăşura activitate medicală. Masterplanul de care vorbiţi este un masterplan început în 2015, masterplanul nu doreşte închidere de spitale, cât organizarea şi eficientizarea activităţii medicale, lucru care este binevenit în sistemul de sănătate din România şi dorit de toată lumea”, a spus managerul Maternităţii „Elena Doamna”, Gabriel Martinescu.

Proiectul Maternităţii „Elena Doamna” urmăreşte transformare a activităţii într-un centru de tratament pentru problemele legate de infertilitate. „Nimeni nu a precizat şi nu a spus vreodată că Maternitatea Elena Doamna se va închide. Acest lucru vi-l pot confirma şi din discuţiile avute ieri (marţi - n.r.) cu reprezetanţii Ministerului Sănătăţii. Cei de la minister îşi doresc implementarea cât mai rapidă a proiectului Spitalului Regional Urgenţă, lucru care orice ieşean şi orice cetăţean al României şi-l doreşte. Suntem convinşi de beneficiile acestui proiect dar trebuie să fim conştienţi că el presupune şi anumite sacrificii. Din punctul de vedere al celorlalte şase spitale care, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să îşi regândească activitatea în criterii de eficienţă, cost - pat, lucru care va pune anumite semne de întrebare, raportate la activitatea viitoare a acestor spitale. Cum vor funcţiona? Cu un număr mai mic de paturi sau cu activităţi medicale mai reduse?”, a mai spus managerul Maternităţii „Elena Doamna”.

Cei 220 de angajaţi ai Maternităţii „Elena Doamna”, la Spitalul Regional

Cu toate acestea, niciunul dintre angajaţii unităţii medicale nu îşi va pierde locul de muncă. „Am avut în vedere ca în cadrul celor 3.000 de angajaţi ai Spitalului Regional de Urgenţă să se regăsească şi cei 220 de angajaţi ai Maternităţii Elena Doamna. Am primit confirmări şi sunt convins că SRU va avea nevoie de personal calificat, personal cu experienţă în domeniu, personal pe care noi deja îl avem”, a spus Gabriel Martinescu.

Mai mult, o parte dintre angajaţii maternităţii vor rămâne în unitatea medicală care se va transforma în Centru regional pentru tratarea infertilităţii. Pentru aceasta, însă, va fi nevoie de construcţia unei noi clădiri. „Este un proiect foarte ambiţios, pe care domnul preşedinte al Consiliului Judeţean îl susţine. El este condiţionat de decizia Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor de a definitiva un proces de retrocedare început în 2003. Ne aflăm în momentul de faţă după 17 ani în care nimeni nu şi-a asumat şi nu a dorit să închidă acest dosar. Proiectul propus de domnul preşedinte este condiţionat de închiderea acestui proces, cu retrocedarea sau cu neretrocedarea acestor corpuri de clădiri şi terenuri. Ţin să menţionez că proiectul poate fi implementat, este un proiect fezabil. Ne aflăm în momentul de faţă, în România, cu doar două centre de tratament al problemelor legate de infertilitate în mediul public, la Cluj şi la Bucureşti, deci este binevenit un centru la Iaşi. Am confirmarea celor din minister că discuţiile pe acest subiect vor fi unele foarte aplicate”, a spus managerul Maternităţii „Elena Doamna”.

Maricel Popa: „Sănătatea nu se face din birouri, ca matematica”

Preşedintele Consiliului Judeţean, care are în subordinea administrativă şi Maternitatea „Elena Doamna”, spune că are în intenţie să facă investiţii majore la fel ca şi la celelalte unităţi medicale din ora?, precum Spitalul „Sf. Maria” sau Spitalul de Neurochirurgie. „La Spitalul Elena Doamna, ca şi la celelalte spitale pe care le avem în subordine, dintre care cinic sunt spitale regionale, avem în vedere şi în acest an investiţii majore. Până acum, în ultimii patru ani s-au realizat investiţii de peste 160 de milioane de euro pentru a aduce spitalele la nivel european. Nu sunt de acord cu propunerile unui aşa zis Masterplan sau propuneri făcute din birouri, pentru că sănătatea nu se face din birouri, ca matematica, să se ia paturi de la spitalele din Iaşi şi să se ducă la Spitalul Regional. Aşa cum am realizat suplimentare paturilor la spitalul de Boli Infecţioase, la Spitalul de Copii, prin alte activităţi şi la Elena Doamna, tot la fel, trebuie să se găsească la Ministerul Sănătăţii alte măsuri, nu să ia din spitalele din Iaşi, să ducă la spitalul regional de urgenţă. Nu sunt de acord, pentru că dacă stăm să analizăm, la cele cinci spitale vin pacienţi din toată Moldova, sunt spitale regionale, de interes regional şi nu trebuie să dispară acele paturi”, a spus Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi. El a mai spus că va face tot posibilul pentru ca la spitalele din subordine să nu fie redus numărul de paturi. „Zi şi noapte mă voi lupta pentru a nu fi luate paturi de la spitale. Să găsească alte soluţii, nu prin relocare sau reorganizare să închidem un spital. Nu sunt de acord cu aşa ceva”, a mai spus Maricel Popa.

Cinci spitale din Moldova vor fi închise

Conform Master Planului regional de servicii de sănătate al regiunii Nord Est, Ministerul Sănătăţii nu poate accesa fonduri europene pentru Spitalul Regional Iaşi dacă nu se face o reorganizare a unităţilor medicale din zonă. Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ar urma să preia cazurile mai complexe din regiune. Drept urmare, o parte dintre spitalele municipale şi orăşeneşti vor dispărea sau vor fi transformate în ambulatorii. Unul dintre aceste spitale este Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Elena Doamna” Iaşi.

În Master Planul de Sănătate realizat în 2015 se prevede ca Maternitatea „Elena Doamna” să fie transformată în unitate sanitară de îngrijiri paleative sau centru de sprijin pentru femei sau copii abuzaţi. Master Planul de Sănătate trebuie pus în aplicare întrucât de el depinde obţinerea fondurilor de la Uniunea Europeană.

În acelaşi Masterplan este menţionată şi reducerea numărului de paturi din spitalele de Pneumoftiziologie, Boli Infecţioase, „Sf Spiridon” şi Neurochirurgie. Tot de construcţia SRU depinde şi funcţionarea celor două spitale din Siret, care vor fi închise, alături de cele din Comăneşti, Oneşti şi Gura Humorului, urmând ca Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc să fuzioneze cu cel Municipal. Totodată, importante reduceri de paturi vor fi consemnate la unităţile spitaliceşti din Rădăuţi, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei, unde se înregistrează un grad scăzut de ocupare, între 51 şi 68%. Laura RADU, Ruxandra CAŞU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
  Culorile Evei
28/05/2024 18:40

  În lumea artei, fiecare trasătură de pensulă si fiecare linie desenată anuntă povestiri in sine, iar artistul devine narator. Într-o societate in care creativitatea si expresia personal ...

  Cea mai amuzantă cursă caritabilă revine la Iași
28/05/2024 15:23

Pentru al doilea an consecutiv, Clubul Rotaract Iasi, alături de Clubul Rotaract Iasi Curtea Domnească, organizează unul dintre cele mai interactive evenimente caritabile din Iasi – Cursa de Rătuste R ...

Salariul minim pe economie în România va fi de 3.700 de lei, de la 1 iulie
28/05/2024 15:11

Salariul minim pe economie in Romania va fi de 3.700 de lei, incepand cu 1 iulie, a afirmat astăzi, la Iasi, Ministrul Muncii si Solidaritătii Sociale, Simona Bucura Oprescu. Ea a precizat că acesta este ni ...

Captură de mărfuri de 40.000 de lei, la Suceava
28/05/2024 15:07

  Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, au efectuat 3 de percheziţii la locuinţe din municipiul Suce ...

Bal inedit la Palatul Culturii din Iași
28/05/2024 14:46

 Pe 30 mai, de la ora 18.30, la Palatul Culturii din Iasi, va avea loc Balul Palatului, editia a III-a, un eveniment de inaltă tinută cu muzică de calitate si cu invitati speciali. „Într-un ...

Istoricii își dau întâlnire la Iași
28/05/2024 14:30

Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” organizează la Iasi o manifestare publică de impact, cu intentia de a coagula specialistii in domeniul istoriei si de a oferi expertiză stiintifică pe teme ...

  Patru premii UNITER pentru Iași
28/05/2024 14:24

Iasul a urcat din nou pe scenă la Gala Premiilor UNITER, ajunsă la cea de-a XXXII-a editie. Teatrului National „VasileAlecsandri” i-au fost acordate trei distinctii pentru spectacolul „Antol ...

Dezbateri pe teme de aviație și organizare la Asociația Aeroporturilor din România
28/05/2024 13:09

Modificarea legilor privind deblocarea organigramelor aeroporturilor este subiectul principal care va fi dezbătut, astăzi, in cadrul sedintei Asociatiei Aeroporturilor din Romania organizate la Iasi. Manager ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei