Merele româneşti ajung la gunoi
Dimensiune font:
Anul trecut, 140 de tone de mere din depozitul Staţiunii Pomicole Fălticeni au ajuns la gunoi. Fructele româneşti sunt mai sănătoase, dar nu la fel de arătoase precum cele din livezile străinilor. Din acest motiv, nu pot fi vândute în UE.
Un studiu făcut de Institutului Naţional de Cercetare Bucureşti a confirmat că merele româneşti sunt mai dulci şi conţin mai mulţi compuşi benefici decât merele provenite din alte ţări! Analiza a fost făcută pe soiurile Golden şi Jonathan, la solicitarea Asociaţiei Consumatorilor de Produse Alimentare „Optimum Cibum”.
La analiza fizico-chimică s-a constatat că Jonathanul românesc este cu 20% mai dulce decât cel polonez, iar conţinutul de substanţă uscată solubilă şi cenuşă (care indică prezenţa mineralelor şi a diverşilor compuşi) este cu 25%, respectiv 80% mai mare decât la fructele similare din Polonia. La soiul Golden, merele româneşti sunt cu 22% mai dulci decât cele italiene şi cu 14% faţă de cele turceşti. De asemenea, substanţa uscată solubilă este cu 13% mai mare decât la cele italiene şi cu 5% faţă de cele turceşti.
La Fălticeni, merele putrezesc în depozit
Gheorghe Iacobuţă, şeful Staţiunii Pomicole Fălticeni, ne-a declarat că rezultatul studiului de cercetare era previzibil fiindcă românii nu folosesc la fel de multe substanţe chimice pentru a proteja fructele împotriva dăunătorilor. Din acest motiv, merele româneşti nu au nici aspectul perfect pe care-l au fructele din celelalte ţări. Altfel spus, noi investim în gust şi în sănătate, dar mai puţin în aspect. El a explicat că în mare parte, calitatea merelor este dată şi de condiţiile de sol din livadă.
Câte un măr pentru fiecare român
În judeţul Suceava sunt aproape 3.000 de hectare de livezi, cele mai multe în zona bazinului Fălticeni. Staţiunea pomicolă are 130 de hectare de livadă de mere. „Noi la staţiune, fără să ţinem cont de celelalte firme private, producem anual câte cel puţin un măr pentru fiecare român”, a explicat Iacobuţă. Problema este că valorificarea „merge prost”. Marile magazine oferă preţuri foarte mici pe kilogramul de mere. Anul trecut, staţiunea a aruncat la gunoi 140 de tone de mere. „În 2012, condiţiile de mediu au fost deosebite, temperaturile exagerate au făcut ca merele să se coacă mai repede. Condiţiile precare de păstrare, dar şi valorificarea grea au dus la pierderi extraordinar de mari. În staţiune 140 de tone de mere au ajuns la gunoi. Au fost afectate de bolile specifice de păstrare, putregaiul umed, uscat”, a explicat directorul staţiunii.
Situaţia s-ar putea repeta şi anul acesta. Producţia a fost bună, însă problemele de valorificare există în continuare. „Nu putem vinde merele în ţările Uniunii Europene pentru că nu întrunesc condiţiile standard de culoare şi dimensiune”, a spus Iacobuţă.
Cei de la staţiune şi-au pus mari speranţe în programul „Laptele, cornul şi mărul”, numai că licitaţia va avea loc abia pe 19 decembrie, iar merele de tip Jonathan nu se ştie pentru cât timp vor mai rezista în depozit. „Anul acesta merele se păstrează mai bine, însă vor fi cu siguranţă şi pierderi. La soiul Jonathan, deja se manifestă fenomenul de prăbuşire, adică nu mai este bun de consum”, a atras atenţia Gheorghe Iacobuţă.
„Staţiunea Fălticeni a făcut anul acesta doar 12 tratamente pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor faţă de 20 sau 24 câte se fac în alte ţări”, a spus Gheorghe Iacobuţă, şeful Staţiunii Pomicole Fălticeni.
Oana Şlemco
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau