Oierilor le-a ajuns cuţitul la os
Dimensiune font:
Ei se plâng de lipsa de susţinere din partea oficialilor de la Bucureşti * pe lângă tot felul de oprelişti legislative, ei mai au de luptat şi cu indiferenţa ANSVSA şi cu atitudinea medicilor veterinari * oierii cer sprijin şi pentru a putea intra în marile lanţuri de magazine
Reprezentanţii Federaţiei ROMOVIS au cerut începând din luna ianuarie 2016 mai multe modificări în legislaţia ANSVSA, solicitări care până la această dată, susţin ei, nu au fost soluţionate, promisiuni au fost pe tot parcursul anului, dar fără o finalitate. „Întrucât în sectorul ovin unele măsuri nu mai permit amânare, solicităm în mod ferm clarificarea acestora până în data de 25 septembrie 2016. De ce 25 septembrie 2016? Este data până la care fermierul are obligaţia să păstreze animalele pentru care a solicitat măsuri de sprijin pentru anul în curs, mai mult avem posibilitatea să ne organizăm pentru perioada următoare în vederea asigurării a 51% produse româneşti în marile lanţuri de magazine existente pe teritoriul României”, au declarat reprezentanţii federaţiei pentru Agrointeligenţa.
„Medicii veterinari îşi fac de cap în teritoriu”
Potrivit botoşăneanului Ionică Nechifor, preşedintele federaţiei, crescătorii de oi solicită promovarea actului normativ privind dreptul fermierului de a alege medicul veterinar pe care şi-l doreşte în vederea efectuării serviciilor sanitar- veterinare dar şi aplicarea programului strategic aprobat anual de către Guvernul României. O altă revendicare urmăreşte urgentarea apariţiei normelor de aplicare la Legea 191 din 2012 privind identificarea animalelor (ovine, caprine, bovine), norme care să satisfacă întocmai fermierul, bazat strict pe lege şi nu într-un amestec cu alte obligaţii de o altă natură aşa cum sunt astăzi în ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 40/2010, care este foarte stufos. Reprezentanţii mai cer promovarea legislaţiei privind înfiinţarea abatoarelor mobile (centre locale, comunale) de sacrificare ovine, caprine. După data de 25 septembrie, fermierii au posibilitatea sa-şi sacrifice animalele reformă şi nu numai, în vederea valorificării pe piaţa naţională. Această măsură dă posibilitatea fermierului să obţină un venit în plus bazat pe valoare adăugată. De asemenea consumatorul are posibilitatea să găsească produse din carne de oaie, capră, în mai toate magazinele indiferent de mărimea acestuia. Prin urmare, această măsură poate conduce la o creştere a consumului de carne de oaie şi capră pe piaţa internă. Potrivit ROMOVIS, aceste produse există doar în supermarketuri şi provin din import. Crescătorii de oi sunt supăraţi de-a dreptul pe ANSVSA, pe motiv că „în teritoriu medici veterinari îşi fac de cap, nu mai ţin cont de nimic. Pentru ei această profesie a devenit societate comercială şi fac business”, după cum a spus Ionică Nechifor.
Citeşte şi
Protest din cauza drumurilor „varză”
Reamintim că în acest an crescătorii de oi şi capre au organizat mai multe proteste la Bucureşti, însă rezultatele nu se văd deloc. Oficialii au alte probleme decât cele ale ciobanilor, care continuă să se lupte nu doar cu problemele de pe piaţă, dar mai sunt blocaţi şi de o legislaţie neprietenoasă lor, după cum afirmă.
Mihai DĂNĂILĂ
Potrivit ROMOVIS, carnea de oaie şi capră de pe piaţa internă există doar în supermarketuri şi majoritatea provine din import.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau