Operații cu psihologul alături de chirurgi, la Neuro!
Dimensiune font:
La Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, psihologul intră alături de medicii în blocul operator şi vorbesc cu pacientul în timpul intervenţiei chirurgicale. Operaţia neurochirurgicală cu pacientul treaz este o realitate care începe să devină o obişnuinţă la Spitalul de Neurochirurgie.
Dr.Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie, spune că intervenţiile de acest gen sunt făcute atunci când sunt depistate tumori localizate în ariile limbajului, vizuală şi motorie. „Este pentru prima oară, cel puţin aşa arată datele din literatura de specialitate, când la acelaşi pacient s-au folosit două metode inovative pentru rezecţia unei tumori la nivelul creierului. Şi anume, utilizarea chirurgiei cu pacient treaz, şi rezecţia ghidată de acidul 5 amino murinic. E o substanţă care după ce pacientul o înghite se fixează pe celulele tumorale şi le colorează atunci când folosim o lumină albastră la microscopul operator”, a spus dr Lucian Eva.
Până acum, neurochirurgii ieşeni au făcut trei astfel de intervenţii, rezultatele fiind foarte bune.
Cel mai recent caz este cel al unui tânăr de 21 de ani, din Republica Moldova. În timpul intervenţiei chirurgicale bolnavul a fost trezit şi a discutat în permanenţă cu psihologul. În tot acest timp, neurochirurgul a executat operaţia de rezectare a tumorii, iar anestezistul urmărea activitatea creierului pe monitoare. „Recurgem la ajutorul substanţei pentru că astfel în timpul intervenţiei putem face o rezecţie maximală a acestor tumori numite glioblastoame. De ce pacientul treaz? Pentru că în anumite situaţii aceste tumori sunt localizate în ariile creierului care coordonează vorbirea. Deci e nevoie ca pacientul să fie treaz pentru a păstra intactă această funcţie în timpul intervenţiei chirurgicale. Înainte de începerea intervenţiei propriu zise, o echipă formată din psiholog şi anestezist explică pacientului tot ce se va întâmpla în sala de operaţii, iar în blocul operator discută cu el în timp ce echipa chirurgicală continuă să facă rezecţia tumorală”, a precizat dr Eva.
Toate cele trei cazuri au fost un succes medical. „Toţi pacienţii şi-au păstrat funcţia de vorbire şi post operator. Primii doi pacienţi sunt din România, cel de-al treilea este din Republica Moldova, neasigurat. El a fost dispus să plătească intervenţia, deşi nu este deloc ieftină. Dar asta nu este o noutate pentru noi. Sunt tot mai mulţi pacienţi din alte ţări, mai ales din Republica Moldova, care ni se adresează pentru că vor diferite servicii medicale, inclusiv intervenţii chirurgicale”, a spus dr. Lucian Eva. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau