Patru luni de alegeri pentru stabilirea conducerii UAIC
Dimensiune font:
* astăzi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” organizează primul tur al alegerilor pentru desemnarea membrilor Senatului * alegerile universitare se vor încheia abia în luna iulie, când vor fi numiţi prodecanii şi directorul CSUD * până atunci mai trebuie aleşi rectorul, prorectorii, decanii, directorii de departament şi Consiliul Departamentului
La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi va avea loc astăzi Adunarea Generală a personalului didactic şi de cercetare în cadrul căreia va avea loc primul tur al alegerilor membrilor Senatului.
Conform Metodologiei Alegerilor pentru Mandatul 2020-2024, „Senatul UAIC este principalul for de decizie şi deliberare la nivelul Universităţii, constituit pe baza principiului reprezentativităţii şi proporţionalităţii facultăţilor şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) – UAIC, format din 71 de senatori, dintre care 53 cadre didactice şi cercetători şi 18 studenţi”. Adunarea generală a studenţilor la nivel de universitate pentru alegerea reprezentanţilor lor în Senat a avut loc pe data 27 ianuarie.
Durata mandatului unui membru al Senatului universitar este de 4 ani, dar pentru studenţi durata mandatului este reglementată prin Regulamentul de alegere a reprezentanţilor studenţilor în structurile de conducere şi administrative ale universităţii. Pentru a respecta principiul reprezentativităţii şi proporţionalităţii UAIC alocă fiecărei facultăţi cel puţin 2 locuri în Senat (unul pentru cadre didactice şi cercetători şi un loc pentru studenţi), indiferent de numărul de cadre didactice şi de cercetare titulare şi de numărul studenţilor din facultate. Din cele 18 locuri distribuite studenţilor în Senat, 4 sunt alocate studenţilor Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, în timp ce celelalte 14 facultăţi primesc doar un singur loc.
Doi candidaţi pe un loc
În majoritatea cazurilor înscrişilor la alegerile pentru Senatul UAIC, profesorii şi cercetătorii facultăţilor se luptă cu un contracandidat pentru a ocupa una dintre funcţia de conducere ale Universităţii, deoarece există doi înscrişi pe un singur post. La Facultatea de Biologie s-au înscris 6 persoane din care doar 3 vor fi admise; la Facultatea de Chimie competiţia se rezumă la 2 locuri disponibile pentru care s-a înscris un număr dublu de candidaţi; la Facultatea de Drept există 3 departamente, fiecare dintre ele având doi înscrişi şi o singură poziţie disponibilă; la FEAA există 4 departamente şi un număr de 6 înscrişi pe un număr de 3 posturi în cazul Departamentului de Contabilitate, Informatică Economică şi Statistică, 2 posturi şi 3 înscrişi la Departamentul de Economie şi Relaţii Internaţionale, 2 posturi şi 4 candidaţi ai Departamentului de Finanţe, Monedă şi Administraţie Publică şi 5 candidaţi pentru cele 2 funcţii ale Departamentul de Management, Marketing şi Administrarea Afacerilor. În cazul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport povestea este una similară, 4 candidaţi pentru 2 poziţii, iar la Filosofie, toate cele 4 departamente au alocată câte o funcţie în Senat pentru care s-au înscris doi candidaţi. Facultatea de Fizică are 8 candidaţi şi 4 poziţii, Facultatea de Geografie şi Geologie are 2 departamente, câte 4 candidaţi şi doar 2 poziţii disponibile, Facultatea de Informatică are 6 înscrişi pe 3 posturi alocate, iar Facultatea de Istorie are 2 posturi şi 4 candidaţi. La Facultatea de Litere există 12 candidaţi şi doar jumătate din numărul acestora vor avea un loc în Senat, iar la Matematică s-au înscris 6 candidaţi dintre care doar 3 vor fi eligibili pentru a ocupa unul dintre scaune. La Facultatea de Psihologie sunt 3 departamente, 2 candidaţi şi o singură poziţie liberă la nivel de departament, iar la Teologie Ortodoxă şi Teologie Romano-Catolică s-au înscris 4, respectiv doi candidaţi pe un număr de posturi pe care doar jumătate dintre acestea le vor putea ocupa. Mai există două posturi alocate Institutului de Cercetări Interdisciplinare, care este alcătuit din două departamente, fiecare având singură funcţie disponibilă şi doi candidaţi.
Sunt consideraţi aleşi candidaţii care au obţinut cele mai multe voturi, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi, în limita locurilor destinate fiecărei facultăţi sau departament. În cazul în care nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum se va convoca o nouă şedinţă de alegeri în 48 de ore.
Alegerile la UAIC se vor încheia abia în luna iulie
Mai târziu, în perioada 15-18 februarie vor avea loc înscrierile candidaţilor la poziţia de conducător al Senatului, care va fi ales miercuri, pe 19 februarie.
La UAIC abia o săptămână mai târziu, între 24 şi 28 februarie vor putea fi depuse candidaturile pentru funcţia de rector. Până în prezent, doar Tudorel Toader, actualul rector al Universităţii şi-a anunţat public candidatura, cu toate că a fost contestat în 2019 atât de către studenţi, cât şi de către cadrele didactice titulare, care i-au cerut demisia. Alegerile vor avea loc pe data de 11 martie, aspect care lasă deschisă posibilitatea apariţiei unor contracandidaţi la funcţia de conducere a primei universităţi din ţară.
Situaţia alegerilor la această universitate este diferită faţă de a tuturor celorlalte deoarece acestea se vor încheia abia în luna iulie, când vor fi numiţi prodecanii şi directorul CSUD. Până atunci mai trebuie aleşi prorectorii, decanii, directorii de departament şi Consiliul Departamentului. Daiana SFREDEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau