Pericolele din pâinea feliată

default

Dimensiune font:

| 01-10-2015 06:00

 96% din pâinea feliată nu respectă reţeta tradiţională, susţine Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APCR) * în urma unui studiu s-a constatat că 86% dintre români consumă pâine albă fără să ştie acest lucru * demersul a fost inclus într-o campanie naţională de informare şi educare

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în privinţa consumului de pâine. Un român consumă, în medie, circa 97 de kilograme de pâine pe an, arată Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APCR), citată de Agerpres. Analiza ingredientelor folosite în procesul de fabricaţie a scos la iveală mari probleme şi s-a demonstrat că 96% din produsele analizate nu respectă reţeta tradiţională a pâinii (făină, apă, drojdie, sare).
În compoziţie au fost identificaţi conservaţi alimentari, adaos de gluten (fapt ce arată că făinurile folosite la fabricarea pâinii feliate sunt sărace în proteine, au o capacitate redusă de hidratare, deci au o calitate inferioară), de zaharuri (glucoză şi sucroză, carbohidraţi cu indice glicemic mare, deci cu asimilare rapidă, fapt ce obligă pancreasul să secrete insulina, care este hormonul transportator al glucozei din sânge). „Pâinea feliată este un produs care, în cele mai multe situaţii, nu mai are nimic din gustul şi savoarea celei tradiţionale. În compoziţia ei există ingrediente care au denaturat reţeta acestui produs, cum ar fi margarina, uleiul de palmier, făina de fasole, făina de soia, fibrele de citrice etc, la care se adaugă aditivi alimentari din belşug”, a spus conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedintele APC România.
Atenţie la ambalaj!
Problemele pot merge şi mai departe, inclusiv la ambalare, după cum a spus Florian Moruzi, managerul general al firmei Casa Pâinii, cel mai mare producător de panificaţie din judeţul Botoşani. În primul rând, pâinea feliată este mai scumpă decât cea întreagă, indiferent că este vorba despre franzela tradiţională sau pâinea la tavă.
„Este costul ambalajului în primul rând şi apoi cel al manoperei de feliere. Eu ştiu că şi la noi la Botoşani sunt unii care folosesc nişte ambalaje care nici măcar nu au autorizaţie să fie puse în circulaţie. Ambalajul trebuie să respecte anumiţi indicatori şi trebuie avizat, dar unii folosesc nişte pungi din piaţă pe care le pun o ştampilă cu o cerneală care nu ştim ce conţine şi vând pâinea feliată la acelaşi preţ cu cea nefeliată”, a declarat Moruzi. El a adăugat că dacă producătorii serioşi au pâine proaspătă pe care o feliază după ce se răceşte, alţii o reciclează. „Noi la Casa Pâinii facem pâine proaspătă, o lăsăm să se răcească şi apoi o feliem. Unii însă reciclează pâinea nevândută pe care apoi o feliază şi îi pun şi un ambalaj de o provenienţă necunoscută. Se vede diferenţa. Noi avem o pâine feliată într-un ambalaj avizat, alţii au o pâine într-o pungă obişnuită, plină cu firimituri pentru că e o pâine reciclată”, a completat Moruzi. „Am cumpărat de multe ori pâine feliată care se rupea numai la o atingere. Eu am zis că-i proaspătă, chiar dacă părea mai mult un burete decât un aluat copt. Nu m-am gândit că în hipermarketuri ai putea găsi astfel de lucruri”, a spus Ioana Avram, din Vaslui. „Eu îmi prepar singură pâinea, de mai bine de un an şi jumătate. Fac pâine cu maia, care are o reţetă simplă de preparare - făină integrală (din grâu, spelta sau secară – n.r.), apă şi sare neiodată, peste care se adaugă maia (un amestec fermentat de făina şi apă – n.r.). Produsul are un indice glicemic mai scăzut decât pâinea cu drojdie şi poate fi o alegere bună pentru diabetici sau persoanele care ţin la siluetă, dar şi pentru cei care au o uşoară intoleranţă la gluten”, am aflat de la Andreea Robu, din Iaşi.
Reprezentanţii APCR au sugerat consumatorilor să cumpere pâine numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate şi să fie circumspecţi la anumite menţiuni nutriţionale şi de sănătate care apar pe ambalaj.

Citeşte şi: O gură de oxigen pentru firmele controlate de Pinalti

Maura ANGHEL

Pâinea este un aliment de bază pentru alimentaţie atât timp cât sunt respectate ingredientele de bază şi nu sunt adăugaţi compuşi dăunători pentru sănătate. Ideal ar fi să consumăm pâine preparată din făină integrală, care să aducă un aport semnificativ de fibre, extrem de importante pentru buna funcţionare a organismului uman” – Adina Rusu, nutriţionist

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei