Peste 2.000 de viitori medici au intrat, pentru prima dată, în amfiteatrele UMF Iași

1umf

Dimensiune font:

| 25-09-2023 08:16

* rectorul UMF, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, le-a adresat un cuvânt de „Bun venit” celor mai noi membri ai comunității academice: 1.431 de boboci de la liniile de predare în limba română şi 596 de proaspăt studenţi la liniile de predare în engleză şi franceză 

Deschiderea noului an universitar a avut loc duminică, 24 septembrie 2023, în Aula „George Emil Palade” a Universității „Grigore T.Popa” din Iași.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa corpului academic al UMF Iaşi, studenţilor universităţii, reprezentanţi ai mediului academic, ai Inspectoratului Şcolar şi ai autorităţilor locale. „Ziua de astăzi va fi una memorabilă pentru fiecare dintre voi. Aici, acum, începe drumul spre activitatea profesională. Drumul pe care l-aţi ales este unul frumos şi nobil, dar şi dificil şi plin de modificări, în egală măsură. Noi, corpul academic al UMF Iaşi suntem aici să vă ghidăm în această călătorie excepţională de învăţare şi de descoperire. Ne străduim să oferim studenţilor noştri educaţie de înaltă calitate, bazată pe cercetare şi practică clinică pentru a-i pregăti să fie printre cei mai buni în specializările pe care le avem. În egală măsură, promovăm valorile etice şi umaniste, care sunt fundamentale în exercitarea profesiei de medic, stomatolog, farmacist sau bioinginer medical. Rolul educaţiei este de a te învăţa să gândeşti intens şi critic. Inteligenţă şi caracter. Acesta este scopul adevăratei educaţii, spunea Martin Luther King jr. Cuvintele sale sunt perfect valabile şi astăzi”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

În numele Senatului UMF Iaşi a vorbit prof.univ.dr Irina Draga Căruntu, care le-a urat bun venit studenţilor din primul an. „În mod tradiţional, generaţia mea, poate şi generaţiile mai tinere, asociază prima zi de şcoală cu expresia sună clopoţelul, care anunţă revenirea în amfiteatre, în săli de lucrări practice, în saloane de spital, adică al spaţiului vital al procesului de învăţământ superior medical. Învăţământul superior trece printr-o transformare rapidă cu accente, uneori, chiar dramatice. De la catedră şi din bănci putem face o listă detaliată care să cuprindă nu doar toate etapele procesului de predare-învăţare, de evaluare a abilităţilor şi competenţelor, dar şi atitudini, sentimente şi valori”, a spus preşedinta Senatului UMF Iaşi, prof.univ.dr Irina Draga Căruntu.

Rectorul Universităţii de Arte, Aurelian Bălăiţă a fost cel care a transmis mesajul celorlalte universităţi. „Vă dorim să fructificaţi pe deplin oportunităţile pe care universitatea le oferă, să vă împliniţi visurile, să trăiţi aşa cum vă doriţi. Avem convingerea că noul an academic va fi consemnarea unor noi succese în atingerea obiectivelor pe care actuala conducere şi le-a propus cu viziune şi determinare. Un nou an universitar în care sănătatea şi pacea să ne înconjoare”, a spus Rectorul Universităţii de Arte, Aurelian Bălăiţă.

Chiar dacă nu a fost prezentă fizic, ci doar printr-o înregistrare video, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a transmis la rândul său un mesaj. „Acest nou an universitar este unul diferit şi special pentru că a intrat în vigoare noua lege a învăţământului superior. Această lege conţine o serie de programe naţionale şi de măsuri care sprijină atât excelenţa, pe care universitatea dvs cu siguranţă o susţine, cât şi echitatea în învăţământul superior. Avem nevoie de mai mulţi tineri cu competenţe superioare. Ştim cu toţii că orice economie cu valoare adăugată are nevoie de cât mai mulţi tineri calificaţi şi de cât mai mulţi tineri care pot contribui la nivel universitar la dezvoltarea economiei”, a spus ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a spus în mesajul video şi că pentru viitorii medici contribuţia este cu atât mai semnificativă pentru că şi-au ales o meserie nobilă care va contribui nu doar la bunăstarea economică, ci şi, în general, la progresul social al ţării noastre. „Excelenţa universităţii dvs aţi demonstrat-o în repetate rânduri, face ca sprijinul Ministerului Educaţiei să fie centrat pe suplimentarea resurselor necesare pentru a asigura studenţilor un parcurs educaţional de înaltă ţinută. Ştim că universitatea dvs atrage un număr record de studenţi străini, că absolvenţii dvs reuşesc să se integreze rapid în piaţa muncii atât din ţară cât şi din străinătate, şi mai ştim că acele parteneriate active pe care universitatea le cultivă fac ca activitatea activităţii să fie una excepţională, a spus ministrul Deca. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Croitorașul cel Viteaz”, noua premieră de la „Luceafărul”
28/04/2024 17:49

În lumina strălucitoare a reflectoarelor, cortina se ridică veselă, dezvăluind o scenă vie si plină de culoare. În sala Teatrului Luceafărul din Iasi, povestile prind viată intr-o reinterpre ...

Un bărbat de 43 de ani din Rădăuți a evadat din arestul la domiciliu după ce a fost condamnat la patru ani închisoare
28/04/2024 07:55

Un bărbat in varstă de 43 de ani din municipiul Rădăuţi este cercetat penal pentru evadare, după ce ar fi părăsit arestul la domiciliu la scurt timp după ce a fost condamnat la patru ani de inchisoare, ...

Tragedia din 2 Mai, aproape să se repete în Piatra Neamț! Tânăr prins de două ori drogat la volan, în aceeași noapte
28/04/2024 07:40

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ a informat că un tanăr in varstă de 22 ani a fost prins conducand drogat un autoturism, de două ori, in noaptea de vineri spre sambătă! Tragedia din 2 Mai ...

Bărbat recent eliberat din închisoare, reţinut în Iași pentru trafic de heroină
28/04/2024 00:14

Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de heroină, el fiind recent eliberat din penitenciar, au anunţat, sambătă, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Te ...

Mocănița Huțulca din Suceava va ajunge până la Mănăstirea Moldovița / Noua cale ferată, cu o lungime de peste 5 km, se deschide vineri
27/04/2024 19:31

O nouă linie a Mocănitei Hutulca de la Moldovita va lega Mănăstirea Moldovita de pitorescul traseu al trenuletului pe linie ingustă din Bucovina, incepand de vineri, 26 aprilie  Noua cale ferată, ...

Liderii PNL Iași, furioși după declarația președintelui PSD despre moldoveni: ”Orice zi cu Ciolacu premier e o rușine”
27/04/2024 19:09

Moldovenii nu sunt cetăţeni de mana a doua ai Romaniei şi orice zi cu Marcel Ciolacu incă in funcţia de premier este o jignire la adresa Iaşiului şi a Moldovei, susţine preşedintele CJ Iaşi, Costel Al ...

Buget limitat pentru înmormântare? Iată de ce să alegi o agenție de servicii funerare.
27/04/2024 16:34

Buget limitat pentru inmormantare? Iată de ce să alegi o agentie de servicii funerare. Organizarea ceremoniei de inmormantare trebuie să se realizeze intr-un timp relativ scurt după ce un membru al fa ...

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende
27/04/2024 15:09

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botosaniului, o retea de beciuri adanci, intinsă pe kilometri intregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei ...

Cum arată cel mai impozant pod construit la ordinul domnitorului Ștefan cel Mare. Încă există și intră în restaurare
27/04/2024 14:00

O asociatie din Transilvania a inceput in toamna anului trecut lucrări de restaurare a podului construit la ordinul lui Stefan cel Mare, in 1495, in satul Negoiesti, din comuna băcăuană care poartă numele ...

Un proiect de anvergură din Bacău s-a împotmolit în mocirla birocrației și a fostei albii a Bistriței
27/04/2024 13:46

Pe 12 mai 2024, băcăuanii ar fi trebuit să circule pe jos sau cu bicicleta pe traseul Parcul Cancicov - Stadionul Municipal-Bazin de Inot- Universitatea ”Vasile Alecsandri”, proiect de anvergură denumit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei