Planta semiparazită considerată de sătenii din nordul Moldovei o minune tămăduitoare. La ce boli ajută

4_11zon

Dimensiune font:

| 23-12-2023 02:49

O plantă semiparazită este considerată de sătenii din nordul Moldovei drept o adevărată comoară a naturii. Este folosită atât ca plantă medicinală, dar şi ca talisman magic pentru a atrage mai ales norocul în dragoste.

Vâscul, o plantă semiparazită care creşte pe tulpina copacilor, este considerat un talisman magic şi un simbol al sărbătorilor de iarnă, în mai toate culturile europene. O importanţă asemănătoare are şi pentru sătenii din nordul Moldovei, mai precis judeţul Botoşani.

În zonele, unde se mai păstrează tradiţiile vechi ale doftoroaielor, vâscul are mai ales proprietăţi medicinale, folosit ca un adevărat panaceu. Cât despre rolul său magic, acesta se leagă mai ales de fertilitate.

Parazitul tămăduitor din lumea satului

Pentru sătenii din judeţul Botoşani, vâscul este o plantă sacră. La fel ca şi pentru vechii celţi. Dar nu neapărat din punct de vedere spiritual ci mai ales din punct de vedere medicinal. În satele unde tradiţia se păstrează de sute de ani, oamenii aşteaptă cuminţi ca vâscul să apară pe scoarţa copacilor înalţi, în special a plopilor. Din luna octombrie şi până în luna decembrie îi recoltează. Nu fără riscuri.

„Este greu pentru că de obicei îl găsim pe crengile de mai sus ale copacilor înalţi. Punem scări, suntem atenţi, folosim ce putem să-l tăiem exact, fără să-l stricăm. Este medicamentul nostru, cel mai bun”, spune o săteancă din comuna Vorona.

Vâscul era folosit de doftoroaiele satului, un soi de vraci-vrăjitoare din lumea rurală arhaică românească. Ele ştiau cel mai bine cum să transforme vâscul în plantă medicinală miraculoasă.

„S-au păstrat acele practici de la doftoroaiele satului şi au fost transmise,din generaţie în generaţie până astăzi. Persoanele în vârstă, mai ales, cunosc foarte bine proprietăţile extraordinare ale vâscului”, spune şi profesorul Aurel Ştefan, primar în Vorona dar şi un pasionat de conservarea practicilor şi tradiţiilor arhaice din lumea satului.

Tot edilul din Vorona spune că a auzit de la bătrânele satului, mari cunoscătoare ale efectelor tămăduitoare ale vâscului, că aceste semiparazit poate face minuni în organism, reuşind să amelioreze afecţiuni ale pancreasului, ale sistemului circulator şi chiar a celui digestiv.

„Are o influenţă benefică în tratarea problemelor cu pancreasul, în cazul sistemului circulator este deosebit de bun. Ajută pentru a crea o stare de bine, de echilibru în organism”, adaugă Aurel Ştefan.

Ba chiar ar avea efecte benefice, cred sătenii din Botoşani şi asupra psihicului, tămăduind tristeţea profundă, sau depresia cum este cunoscută în limbaj medical.

O ştiinţă a celor iniţiaţi

Pentru ca vâscul să devină un miracol pentru organism este nevoie de o ştiinţă pe care doar cei iniţiaţi o au. Sau pe scurt, cei care au reuşit să afle de la bătrâni, din generaţie în generaţie cum se prapară vâscul pentru a avea un efect medicinal. În primul rând se culege doar în lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. Se folosesc doar frunzele, uscate după o anumită tehnică şi se consumă sub formă de ceai sau tinctură. „Frunzele vâscului pot fi folosite sub formă de ceai, tinctură sau chiar suc”, spune Aurel Ştefan.

Bătrânele satului spun că vâscul trebuie consumat ca un medicament, în anumite momente. „Dacă vrei să scadă tensiunea, atunci se bea un ceai înainte de culcare. Dacă ai probleme cu stomacul, atunci neapărat pe stomacul gol. Cam trei căni pe zi şi face bine”, spune o altă săteancă din Joldeşti.

Oamenii sunt convinşi că această plantă le-a rămas moştenire tocmai de la daci. „Pentru daci, era un fel de plantă sfântă, cu efecte extraordinare pentru organism”, precizează Aurel Ştefan.

De la medicină la magie

Totodată, vâscul este considerat cu proprietăţi magice, de sătenii din Botoşani. La fel ca pentru multe alte popoare europene. Pentru săteni este considerat mai ales a avea proprietăţi magice afrodisiace şi cu rol important în fertilitatea cuplului.

Deşi la oraş, puţini mai cunosc importanţa vâscului, este căutat în toate pieţele din Botoşani. Mulţi săteni reuşesc să câştige un ban, vânzând găleţi întregi cu vâsc gospodinelor care se grăbesc să-l aducă în case.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
  O suceveancă a consumat droguri, a urcat la volan și a provocat un accident
01/05/2024 09:30

  După un banal accident petrecut duminică după-amiază, in jurul orei 15.30, pe str. Rulmentului din Suceava, cand un autoturism Audi ar fi acrosat usor un alt autoturism ce se afla stationat pe caros ...

Dumitru Buzatu scapă de unele probe din dosar!
01/05/2024 09:11

Tribunalul Vaslui a dispus in cazul fostului preşedinte al Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, indepărtarea de la dosar a unor mijloace de probă constand in inregistrări efectuate prin folosirea de dispoz ...

Elevii ieșeni, medaliați  la Olimpiada Națională de Limbi clasice
01/05/2024 09:06

Începutul vacantei de primăvară a adus elevilor ieseni participanti la Olimpiada Natională de Limbi clasice (latină, greaca veche), derulată la Timisoara, in intervalul 25-28 aprilie. Numărul de pre ...

Şi-a tăiat şi fiul o dată cu porcul. Atât animalul, cât şi adolescentul au murit în chinuri
01/05/2024 09:01

Gigel Manta din Ivăneşti, Vaslui a rămas văduv imediat după pandemie. Are doi copii, dar de grija fiicei a scăpat, ea a devenit majoră şi s-a mutat la iubitul ei. Astfel, in casă, doar el şi cu băiat ...

Trimis în judecată, după ce a furat zece ciocolate
01/05/2024 08:45

Mult prea pofticios din fire, indrăgostit de dulciuri, ieşeanul Dănuţ L. nu s-a putut abţine şi s-a dus să fure din supermarket. Pentru simplul motiv că, la acel moment, n-avea bani. A inşfăcat de la ...

Tot mai mulți comercianți pun în pericol viaţa şi sănătatea ieșenilor
01/05/2024 08:30

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Iaşi spun că printre cele mai numeroase abateri este utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită la carnaţi, carne de mici, băuturi răcorit ...

Proiectele de infrastructură din regiunea Moldovei bat pasul pe loc!
01/05/2024 08:28

Calmul desăvarsit pare să fi pus stăpanire pe majoritatea proiectele de infrastructură rutieră din Moldova, printre cauzele care au condus la această situatie numărandu-se intocmirea greoaie a documentat ...

Programul unităţilor medicale şi al farmaciilor, în zilele de Paşte
01/05/2024 08:15

  Avand in vedere zilele libere stabilite pentru următoarea perioadă, Direcţia de Sănătate Publică a transmis programul privind continuitatea serviciilor medicale la nivelul judetului Iasi. Spitale ...

Restart pentru Autostrada Braşov-Bacău!
01/05/2024 08:10

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a desemnat, marţi, caştigătorul pentru contractul necesar finalizării studiului de fezabilitate al Autostrăzii Braşov-Bacău, respect ...

Din cauza încăpăţânării de a conduce fără permis, un ieşean a ajuns după gratii
01/05/2024 08:07

Luni, 29 aprilie, judecătorul de cameră preliminară a dispus inceperea procesului impotriva lui Andrei G., un sătean originar din judeţul Constanţa, dar care s-a stabilit de cinci ani in Răducăneni. Şi ...