Povestea albului, spusă prin ceramică

1articoal
11articol

Dimensiune font:

| 06-06-2022 12:51

 Interviu cu ceramistul Ramona Biciușcă, lector universitar la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași

 

- O nouă expoziție, un nou succes. Cum a pornit ideea acestui proiect și în ce a constat?

- Pentru început, țin să precizez că dragostea pentru domeniul ceramicii mă stăpânește în asa mare măsură încât tot timpul rămas după îndeplinirea datoriilor profesionale, ca didact, îl dedic practicii de atelier. Ca artist ceramist mă exprim cu ușurință, intuitiv, adesea în forme organice, modelate manual, la dimensiuni mari. Practica personală, extinsă la nivelul temelor europene contemporane, de actualitate, se continuă prin subiectele de studiu propuse în cadrul orelor de curs, ce oferă studenților o înțelegere profundă a domeniului Ceramicii ca artă și știință.

Proiectul “Valențele albului” a prins contur în octombrie 2021, în cadrul Departamentului de Ceramică al Facultății de arte Vizuale și Design din Iași, departament unde imi desfășor activitatea ca lector universitar de 18 ani și s-a finalizat printr-o expoziție colectivă în cadrul Galeriei de artă Victoria, din Iași.  Expoziția a fost o provocare pentru atât pentru mine, ca profesor cât și pentru studenți. M-am gândit că putem imagina și coagula într-o formulă prietenoasă  experințele de atelier, fără a ne simți constrânși de temele impuse. Și dacă la început am pornit de la un subiect comun, fiecare dintre noi era invitat să realizeze un corp de iluminat sau un fragment de basorelief, ulterior tema propusă a fost îmbrăcată într-o formula prietenoasă, pentru ca actul creativ să depășeacă cercul limitat al unei teme impuse și să se întoarcă imbogățit, să aparțină tuturor. Travaliul proiectului s-a desfășurat ca o poveste despre organicitate, structuri desprinse din cadrul natural, ce par a fi extensii ale naturii, lumină, ambient, spațiu architectural  și s-a finalizat printr-o  expoziție de artă ambientală, care  împărtășește publicului o parte din experiența acumulată de noi, ca artiști ceramiști.

 Acest proiect a avut un parcurs interesant, fiind o sumă a preocupărilor noastre din ultimii ani.

- De ce alb?

În primul rând ne-am aventurat într-un proiect de mare amploare. Realizarea lui a impus multă disciplină, alegerea materialelor specifice,  diverse procese de modelare, de ardere, modalitățile de proiectare și de instalare a lucrărilor, care sunt în mare parte, corpuri de iluminat.

Fiecare artist are un stil propriu și o manieră personală de a practica profesia, prin urmare,  unitatea expozițională era greu de imaginat. În calitate de coordonator al expoziției m-am concentrat pe dorinta de a focaliza atenția publicului asupra rezolvărilor estetice inedite, de a prezenta privitorului proprietățile finisajelor oferite de argila albă. “Valențele albului” nu este doar un proiect expozițional ci o cercetare comună asupra calităților estetice  ale argilei. În derularea proiectului am folosit mase ceramice preparate industrial precum gresia, masa de semiporțelan, masa de porțelan moale, dar și masa de ceramică hibridă, în care am amestecat materiale neconvenționale, alăturând cu dezinvoltură fibre de sticlă, metale, materiale organice, rășini sintetice. Am fost preocupati și de metodele de reciclare ale maselor ceramice, prin recuperarea obiectelor din practica de atelier, realizate din diferite tipuri de argilă albă, mase ceramice ce au fost supuse procesului de malaxare și remodelare. Desigur, ele au căpătat dimeniuni mici, prin forme modulare, repetitive, în construcția fragmentelor de basorelief.

- Lucrările expuse sunt de o frumusețe greu de egalat. Ce v-a inspirat în realizarea lor? Cât ați lucrat la ele?

- În 2019 am revăzut Parisul și am rămas uimită de efervescența domeniului ceramicii. Parisul, oraș în plină dezvoltare  culturală, se dovedește a fi locul ideal, unde arta ceramicii  înflorește, stimulată de comanda socială. O multitudine de galerii de ceramică ridică valoarea acestui domeniu la cote ce depășesc valențele decorative. Ceramica de atelier, cu dimensiunile ei reduse pierde teren în favoarea  temelor ambientale, adaptate proiectelor arhitecturale. Am acționat intuitiv, adaptând temele de cercetare fenomenului actual.  Asta a însemnat acceptarea comenzii sociale. Dau exemplul Hotelului Crillon din Paris, o clădire monument istoric, care găzduiște lucrările monumentale din ceramică ale celui mai mare ceramist contemporan, Peter Lane.   

Prin proiectul expozițional “Valențele albului mi-am dorit ca tinerii studenți să prindă curaj în abordarea acestui domeniu și să se implice în colaborări inspirate pentru producția de ceramică utilitară. Cu acestă ocazie amintesc întreaga echipă: Viorica Moldovan (Rep. Moldova), Neli Chiriță, Felicia Ioana Roca, Herciu Elena Simona, Ilinca Aldea, Iulia Codru, Rodica Neamțu Biciușcă, Codrina Dragomir, Loredana Tănasă, Georgeana Grădinariu, Elena Chirilă, Prodan Oana, Jorj Dimitriu, Radu Costinel Cristian, Bogdan George Ciolan cărei i s-a alăturat și reprezentatul grupului artistic Firekultur.

 În realizarea fiecărui proiect, tema aleasă a fost abordată cu originalitate și interes pentru detaliu. Ne-am propus să punem accent  pe evidențierea tridimensionalității, prin jocul de lumină și umbră. Astfel, am optat pentru combinarea diferitelor tipuri de argilă, am exploatat efectele decorative  în modelare, efectele incizării,  decorării cu pigmenți sau lusteri și efectele glazurării. Pentru obținerea paletei dorite am realizat o multitudine de probe cromatice, peste 20 de tonuri diferite de alb, iar pentru glazurare s-au folosit peste 30 de glazuri distincte, mate, lucioase, cu efecte  de craclare.

Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a opt luni de muncă asiduă și a inclus, în premieră o  mare colecție de corpuri de iluminat din ceramică și o alta de bijuterie din porțelan, ambele reprezentând teme de actualitate.

- Obiectele realizate nu sunt doar piese de ceramică, ci au valențele artei de interior. Cât de pregătit este publicul ieșean pentru astfel de piese? Ce ar trebui făcut pentru a-i deschide gustul către o astfel de artă?

Preocupările personale în privința expresiei domeniului ambiental m-au determinat să adaptez  proiectele artistice din ceramică la temele de actualitate, în urma unor serii de colaborări cu diverse studiouri de arhitectură și design de interior. Prin colaborare, arhitectul propune o temă ambientală iar ceramistul dezvăluie calitățile ceramicii și se adaptează de la bun început la proiectul arhitectural. Prezența ceramicii monumentale sau obiectuale în cadrul ambiental reprezintă o mare provocare. Fiecare proiect în sine  este unic și are conotații diferite, fapt care atrage după sine, o lărgire a viziunii și tehnicilor.

Prin activitatea didactică încerc să pun accent pe viabilitatea acestui domeniu iar prin temele propuse studenților, să combin tradiția și inovația în definirea unor proiecte  ambientale contemporane.

Expoziția este o  invitație de a conecta ceramiștii cu arhitecții și designerii în vederea realizării obiectelor personalizate pentru proiecte ambientale actuale și nu în ultimul rând de a conecta artisții cu publicul.

Un rol important în acest sens l-a avut curatorul expoziției, Maria Bilașevschi care a fost  de mediator între artiști și public prezentând un discurs inspirat și detaliat al proiectului expozițional.

Pentru a deschide gustul publicului pentru un astfel de domeniu este fundamental să ieși din intimitatea atelierului de creație și să te faci vizibil. Fapt ce a fost demonstrat.  Spre marea noastră  uimire, expoziția a fost vizitată de peste 300 de persoane in decursul a șapte zile.

- De unde vine dragostea dumneavoastră pentru ceramică? Cum a început acest drum?

- Din 2013 am  început o serie de proiecte colaborative cu grupul artistic Firekultur, specializat în mobilier și instalații ambienatale din ceramică. În paralel, la facultate, unde activam in calitate de cadru didactic la secția Artă Murală s-a redeschis un atelier de ceramică. Am început să predau cu mare pasiune această disciplină, completând, pe cont propriu, prin diverse documentări în muzee și galerii de ceramică din Europa, cercetarea în acest domeniu.  Din acel moment,  atelierul meu a  devenit  o călătorie,  în care totul este mirare și descoperire,  o adevărată bucurie de curiozități seducătoare. La facultate am încercat să aduc imprim acestă bucurie a descoperirii  ceramicii, domeniu foarte complex care implică multă cercetare și practică de atelier, să inspir studenților perseverență și răbdare, necesare definirii unei cariere în domeniu.

 Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
243 de persoane la UPU, în prima zi de Paște!
06/05/2024 23:51

* „Cele mai multe urgenţe au fost din cauza colicilor biliare şi alcoolului. Au fost 12 persoane care au ajuns la spital din cauza etilismului acut sau a servrajului etanolic. Am avut şi 15 pacienţi ...

Șoc pentru o familie venită la iarbă verde: grenadă de mână defensivă, găsită într-o pădure
06/05/2024 23:04

Grenada a fost transportată in poligonul militar de la Copălău in vederea distrugerii la o dată ulterioară.>O grenadă de mană defensivă a fost găsită, luni, intr-o pădure din localitatea Lozna, au a ...

O noapte de amor, un an de nopți dormite pe sub poduri şi prin şanţuri
06/05/2024 18:59

* femeia a adus destule bunătăţuri şi aştepta să inceapă petrecerile * n-a fost loc, Florin a venit mai mult decat cherchelit şi cu mare chef de sex * doi pumni zdraveni in mandibula nevestei * i-a pus ...

Licitația pentru construcția depoului din Dacia a intrat pe ultima sută de metri
06/05/2024 18:57

Firmele care doresc să construiască noul depou din Dacia au la dispozitie mai putin de trei săptămani pentru a se inscrie la licitatie, data limită de depunere a ofertelor fiind 27 mai 2024. Licitatia est ...

Copertinele din stațiile pentru călători vor fi consolidate și reabilitate
06/05/2024 18:56

Copertinele pentru protejarea călătorilor amenajate in statiile mijloacelor de transport in comun din municipiu vor fi consolidate si reabilitate in cadrul unei actiuni care vizează igienizarea punctelor de ...

500 de autovehicule vor dispărea, în acest an, de pe străzile Iașului
06/05/2024 18:55

* prima de casare anuntată in cadrul Programului „Rabla local” este de 3.000 de lei, jumătate din sumă urmand să fie suportată de la bugetul AFM, iar cealaltă de către primării * la editia d ...

Ieșenii cer ajutorul președintelui pentru transformarea Pădurii Bârnova-Repedea în Parc Natural
06/05/2024 18:54

Asociatia civică „Codrii Iasului” solicită demararea de urgentă a procedurilor pentru desemnarea sit-ului „Natura 2000 Pădurea Barnova-Repedea”, situat in imediata apropiere a muni ...

Poli Iași câștigă la Sibiu și reaprinde speranța salvării
06/05/2024 18:50

* FC Hermannstadt – FC Politehnica Iasi 0-1 * a marcat Bettaieb, minutul 74 Poli Iasi a reusit, ieri după-amiază, la Sibiu, imposibilul. Dacă ar fi să judecăm după forma sportivă arătată de ie ...

Mircea Geoană, după ce Macron a reluat ideea trimiterii trupelor NATO în Ucraina: „Nu există discuții în acest sens”
06/05/2024 14:31

NATO nu are nicio intentie să trimită soldati pe teritoriul ucrainean, a asigurat vineri secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană,după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilita ...

Trei case distruse de un incendiu la Vatra Moldoviței
06/05/2024 07:15

Patru case din localitatea Valea Moldovei au fost afectate, duminică, in prima zi de Paşte, de un puternic incendiu, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Potrivi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei