Povestea brăduţilor crescuţi la Salcea
Dimensiune font:
Decorarea bradului de Crăciun este un moment foarte mult aşteptat * copilaşii ştiu că vor găsi daruri sub pomul pe care oamenii mari au grijă să-l procure din timp * unii preferă pomii artificiali, alţii pe cei din pieţe şi nu puţini sunt cei care aleg să-i cumpere direct din pepiniere, aşa cum este cea de la Salcea
De mai bine de 50 de ani, pepiniera de la Salcea oferă brazi. „A fost înfiinţată în 1962 cu scopul de a produce puieţi forestieri pentru Direcţia Silvică. Producem brazi de Crăciun din 1982. Atunci vindeam câte 1.000 de bucăţi/an, acum vindem 3.000”, a spus inginerul silvic Andi Butnaru, şeful pepinierei Salcea.
Creşte în 20 de ani şi ajunge la gunoi într-o lună
Andi Butnaru lucrează în pepiniera de la Salcea de 11 ani, timp în care a văzut cum se îndrăgostesc sucevenii de brazii aduşi din Danemarca. Aşa că pe lângă soiurile de pe la noi, a început să aducă şi să crească în pepinieră puieţi din străinătate. Chiar şi aşa, crede că tot brazii autohtoni sunt mai frumoşi. „Brazii importaţi nu se dezvoltă la fel de bine la noi, pentru că avem o climă diferită. Totuşi au o serie de avantaje, rezistă mai mult şi au crengile mai dese. Apoi, soiul Duglas nici nu miroase a răşină, ci a lămâie crudă”, a precizat silvicultorul.
Indiferent de miros şi aspect, brăduţul de Crăciun se dezvoltă greu, chiar dacă este îngrijit ca la carte. Sunt soiuri care ating doi metri în 15 sau chiar 20 de ani. De altfel, în sera pepinierei, puieţii de brad plantaţi în urmă cu doi ani abia ajung la o înălţime de cinci centimetri. „E nevoie chiar şi de un deceniu ca să producem un pom de un metru”, a afirmat Andi Butnaru. Din păcate, deşi au nevoie de foarte mult timp ca să se dezvolte, cei mai mulţi dintre brazii de Crăciun ajung la gunoi, după o lună de la tăiere. Ca să le prelungească viaţa, silvicultorii de la Salcea au decis să-i vândă cu tot cu rădăcină, în ghivece, în aşa fel încât după sărbătorile de iarnă, să poată fi replantaţi.
„Clienţii noştri, indiferent dacă vorbim despre persoane fizice sau juridice, merg în pepinieră să-şi aleagă brazii. Noi îi punem în ghivece cu tot cu rădăcină, ca să poată fi replantaţi”, a mai spus Andi Butnaru. Silvicultorii le oferă şi consultanţă celor interesanţi ca să aibă grijă de brăduţi. „Pe cei care nu se pricep, îi ajutăm noi. Le oferim toate informaţiile de care au nevoie ca să prelungească viaţa bradului”, a spus inginerul silvic. Îi învaţă cum să-i replanteze în aşa fel încât să se dezvolte sau să-şi păstreze dimensiunile, dar să nu se usuce.
Oana ŞLEMCO
Citeşte şi: Dotări speciale la Spitalul Judeţean
„Este uşor, oricine se pricepe la flori poate avea grijă şi de brazi” – Andi Butnaru, şeful pepinierei Salcea
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau