Ruptură în Consiliul Local

default

Dimensiune font:

| 05-05-2018 04:30

Primarul a rămas fără susţinerea consilierilor social-democraţi * ieri, cei 13 aleşi locali au boicotat şedinţa ordinară a CLM Iaşi, preferând să stea ascunşi în sediul PSD * în condiţiile în care a lipsit, motivat, şi Vintilă Iordan (ALDE), sedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum *edilul-şef a luat foc, etichetând conducerea PSD Iaşi drept o clică de oameni mărunţi cu interesete personale şi care şantajează şi sechestrează consilieri locali * mai mult, Mihai Chirica le-a cerut consilierilor PNL, ALDE şi PMP să ia în calcul variante unor alegeri anticipate pentru Consiliul Local Iaşi, scenariu ce poate deveni realitate în situaţia în care trei şedinţe sunt suspendate din lipsă de cvorum * de partea cealaltă, preşedintele PSD Iaşi, Maricel Popa, a spus că absenţa consilierilor partidului de la şedinţa se datorează faptului că două proiecte cerute de aceştia (drumul de acces către Aeroport şi SRU) nu au fost introduse pe ordinea de zi a şedinţei * şi consilierii locali au oferit o explicaţie referitoare la absenţa lor de ieri, susţinând că nu ştiu nimic de programul FIE!

Ruptura dintre primarul Mihai Chirica şi tabăra social-democrată din Consiliul Local a devenit, probabil, definitivă. Aceasta, după ce cei 13 consilieri social-democraţi au boicotat şedinţa de CLM de ieri, care, în cele din urmă, a trebuit suspendată din lipsă de cvorum (a lipsit motivat şi Vintilă Iordan, de la ALDE). Pus în faţa unei situaţii fără precedent, primarul Mihai Chirica a luat foc, acuzând conducerea PSD Iaşi de faptul că a interzis propriilor consilieri locali să participe la şedinţa de Consiliu Local. „Aceste structuri de tip mafiot din PSD înţeleg că democraţia lansată acum 28 de ani poate fi furată în continuare. Ei nu au decât interese personale şi, nefiind la butoiul cu miere pe care să-l gestioneze, ca în celelalte administraţii ale PSD din acest judeţ, consideră că cineva nu mai respectă principiile democratice. Au făcut-o doar pentru a încerca să boicoteze proiectele Iaşului”, a declarat ieri Mihai Chirica, anunţând că reprezentanţii PSD s-au pus într-un mare pericol. Primarul susţine că, în cazul în care nu va avea loc nici şedinţa următoare, se vor putea organiza alegeri anticipate. „Este foarte grav că se petrece sub acoperişul unui partid politic coordonat de domnul Dragnea, un cetăţean ţintit de un tir de procese penale, care a aruncat România în haos, care a distrus orice iniţiativă europeană, care a furat de la gura poporului român 7 miliarde de euro şi ne-a adus în cea mai tragică situaţie economică în care a fost România de la Revoluţie încoace şi care continuă să pună presiune pe toate organizaţiile politice, prin lacheii dumnealui”, a declarat primarul Mihai Chirica.

A cerut alegeri anticipate

Primarul a mulţumit consilierilor locali ALDE, PMP şi PNL „care, deşi sunt în opoziţie, au înţeles că totuşi ieşenii au nevoie de acţiunea tuturor forţelor politice pentru a le fi îndeplinite dorinţele”, însă le-a cerut celor din urmă să decidă dacă pun urmărul la schimbarea componenţei CL Iaşi prin declanşarea alegerilor anticipate. ”Mingea este în curtea PNL. De voi depinde dacă şedinţa viitoare intrăm în alegeri”, a mai spus edilul-şef.

Pe de altă parte, liderul consilierilor liberali, Eduard Boz, i-a reproşat lui Mihai Chirica faptul că a contribuit la această criză politică. ”PNL a respectat instituţiile democratice ale acestei ţări, a avut o atitudine constructivă şi cred că ne-am făcut datoria cu cinste şi demnitate. Este o ruşine că procedează de o asemenea manieră şi nu înţeleg ce mesaj doresc să transmită. Însă, domnule primar, să ştiţi o parte din vină o purtaţi şi dvs. pentru că le-aţi permis să ajungă în acest punct. Poate că trebuia să fiţi mult mai atent când v-aţi ales colaboratorii, trebuie să stiţi de ce la început cu cine aveaţi de-a face. Dar şi în cel de-al 12-lea ceas e bine că ne lămurim...”, a afirmat acesta.

Şi-a pus cenuşă în cap

Interesant a fost faptul că primarul a acceptat  aceste reproşuri. ”Da, am crezut în oameni. Eu sunt cel care am întocmit listele de parlamentari pentru Iaşi, eu sunt cel care i-am pus... unii dintre ei nu ar fi ajuns senatori sau deputaţi nici dacă ar fi trăit zece vieţi. Eu sunt cel care am făcut listele pentru Consiliul Local, eu sunt cel care am vrut să schim faţa social-democraţiei în România, eu sunt cel care am ieşit primul împotriva lui Dragnea, eu sunt cel care am renunţat la toate funcţiile politice pentru a-i arăta că nu asta contează în România dacă îţi iubeşti ţara şi comunitatea. Da,  recunosc, am fost în fruntea acestei oşti pe care am considerat că nu mă mai reprezintă şi care nu a reuşit să mă ţină aproape de ei”, a tirat primarul.

Profesorul Marcel Istrate a demisionat din PSD. Îi va lua locul „un cetăţean îmbrăcat în trening”!

Primarul a comentat şi anunţul social-democratului Marcel Istrate, care a demisionat din funcţia de consilier local. Edilul a mai anticipat că valul demisiilor din această structură va continua. „Deja valul de demisii a început să curgă. Şi-a dat demisia Andreea Bitir, o colegă de-a noastră care este doctor în ştiinţe inginereşti şi asistent universitar la Universitatea Tehnică. Şi domnul consilier Marcel Istrate, prorector al Universităţii Tehnice, care a fost unul dintre cei mai buni consilieri, a renunţat la funcţiile politice din PSD. Aproape că îmi vine să îi mulţumesc pentru asta, cu toate că ştiu că a făcut-o cu regret”, a comentat primarul Mihai Chirica.

Acesta s-a referit şi la faptul că următorul pe listele PSD este Mihai Liviu Gavril, cel care a condus comisia de etică ce a decis excluderea din partid a lui Gabriel Harabagiu şi Sorin Iacoban. „Ştiţi foarte bine că pe clasamentul listei PSD va veni un cetăţean îmbrăcvat în trening. E păcat că trebuie să spun lucrul acesta, probabil că la momentul acesta îşi dă comandă de un costum. Dar asta nu schimbă cu nimic ceea ce este sub costum”, a spus, cu ironie, primarul Chirica.

Explicaţiile lui Popa

Comentând cele întâmplate ieri, preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, liderul PSD Iaşi, a afirmat că absenţa de la şedinţa de ieri a consilierilor locali social-democraţi are la bază două motive. Unul ar fi amânarea fără explicaţii a şedinţei din data de 26 aprilie. „Consilierii locali PSD nu s-au prezentat la şediţă din două motive. Nu înţeleg de ce pe 26 aprilie nu s-a ţinut şedinţa. Domnul primar, prima oară i-a convocat, apoi a amânat şedinţa, şi nu am înţeles de ce, pentru că toţi consilierii erau în Iaşi şi vroiau să fie prezenţi pentru susţinerea proiectelor Iaşului, chiar dacă s-a afirmat de nu ştiu cine că s-ar fi pregătit de mini-vacanţă”, a afirmat  Maricel Popa, şeful PSD Iaşi.

Un alt motiv penntru care consilierii locali social-democraţi ar fi absentat este ignorarea a două proiecte majore ale Iaşului, unul privitor la drumul de acces căre Aeroport, iar altul care vizează Spitalul Regional de Urgenţe. De un an de zile se insistă pentru două obiective, proiecte  majore a Iaşului. Este vorba de accesul la Aeroport. Domnul primar are pe masă, din luna februarie, o adresă pentru drumul de la Aeroport, cel de la unitatea militară. Şi atunci, a spus că o să-l prindem într-un PUZ, nu ştiu când, deşi este necesar pentru dotarea Aeroportului, pentru că în două luni de zile Aerostarul va începe să construiască hala de mentenanţă şi nu pot merge cu maşinile mari pe la Ciric. Totodată, dacă este un accident în zona respectivă, de la Ciric până la Aeroport accesul va fi blocat, trebuie să avem o altă cale de acces. Al doilea proiect major, care nu s-a regăsit pe ordinea de zi, deşi de şase luni am tot insistat, ţine de construcţia Spitalului Regional. Şedinţa de astăzi (n.r. – ieri) va fi reprogramată pentru o altă dată şi se doreşte ca domnul primar să treacă pe ordinea de zi cele două proiecte majore”, a adăugat Maricel Popa.

Social-democraţii, supăraţi pentru că nu ştiu nimic de programul FIE

În acelaşi context, şeful CJ a făcut referire şi la hotărârile CL cu privire la programul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) şi Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT), programe care, după cum susţine Maricel Popa, nu sunt cunoscute de către aleşii locali. Pe ordinea de zi era astăzi trecută partea financiară, de două milioane de lei, dar nu ştim pentru ce vor fi alocaţi. Sunt răspunzători pentru asta. Nu vor să le bată cineva la uşa peste câţiva ani, aşa cum s-a întâmplat cu FILIT în 2010”, a mai spus şeful PSD Iaşi.

La rândul lor, acuzându-l pe fostul coleg de partid de ipocrizie, consilierii locali social-democraţi susţin că primarul Mihai Chirica a abandonat proiecte majore ale Iaşului în favoarea luptelor politice în care ar fi implicat. „Blamaţi PSD-ul, dar aţi contestat decizia de excludere din partid. Cât de duplicitar puteţi fi, domnule primar Chirică? Dacă facem doar o statistică sumară, 75% dintre proiectele de pe ordinea de zi a şedinţelor din ultimele 3 luni au vizat domeniul imobiliar, unul atât de drag dumneavoastră. Degeaba ameninţaţi cu alegerile anticipate. Nu sunteţi justiţiar, sunteţi administrator al unui oraş pentru care nu aţi început şi terminat niciun proiect în 3 ani de când conduceţi Iaşul”, se mai arată într-un comunicat al aleşilor PSD. Ana POP, Tudor DAMASCHIN

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei