« Inapoi

Statuie reabilitată în regim de urgenţă

Statuie reabilitată în regim de urgenţă#1
Statuie reabilitată în regim de urgenţă#1Statuie reabilitată în regim de urgenţă#2
Mărime font - +

 

Obiectul care îl reprezintă pe domnitorul Ştefan cel Mare este într-o avansată stare de degradare * „Acesta este şi foarte periculos în măsura în care oamenii se apropie de el”, a spus primarul Ion Lungu

 

 

Platforma şi soclul monumentului ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare din Dealul Cetăţii de Scaun a Sucevei vor intra, în regim de urgenţă, în lucrări de reabilitare. Primarul Ion Lungu spune că execuţia va fi scoasă la licitaţie în perioada următoare, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic fiind deja întocmite. A fost declanşată procedura pentru eliberare a autorizaţiei de construire, Lungu exprimându-şi speranţa că mare parte a intervenţiilor se vor face în acest an. „Legea ne permite şi vom scoate autorizaţie de urgenţă, apoi vom trece la reabilitarea cestuia monument deosebit de important. Acesta este şi foarte periculos în măsura în care oamenii se apropie de el. Vorbim despre acele bucăţi de basorelief de pe soclu care se pot desprinde oricând”, a spus edilul-şef.

Conform lui Ion Lungu, în cazul grupului cal-călăreţ reabilitarea urmează calea impusă pin actele normative în vigoarea, documentaţia pentru aprobarea lucrărilor specifice aflându-se, de mai mult timp, în curs de analizare şi avizare la Direcţia de specialitate de pe lângă Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Cum s-a ajuns în situaţia actuală

Reamintim că, în luna iulie 2009, Primăria Suceava a recepţionat un prim studiu de fezabilitate privind reabilitarea monumentului ecvestru al domnitorului Ştefan cel Mare, acesta fiind reactualizat la începutul lui 2016. Pentru reabilitare, Consiliul Local a aprobat un total de 263.432 de euro, durata de realizare a lucrărilor fiind estimată la 12 luni. Noul proiect cuprindea refacerea cu plăci de travertin a placajului soclului, reabilitarea basoreliefului din bronz de pe faţada de est, montarea sistemului de iluminat arhitectural şi ambiental, realizarea unor bănci din beton armat, amenajarea de jardiniere din beton, precum şi de rampe pentru persoane cu dizabilităţi. Acesta a nu a fost însă agreat de Ministerul Culturii, pe motiv că nu includea şi intervenţii la grupul statuar cal-călăreţ. Pe de altă parte, Primăria Sucevei, prin intermediul Ambasadei SUA în Bucureşti, a încercat să acceseze o finanţare peste ocean, lansată pentru susţinerea intervenţiilor de conservare a obiectivelor culturale din România.

Monumentul statuar din Dealul Cetăţii de Scaun a fost dezvelit la 16 septembrie 1977, înscriindu-se într-un program de dezvoltare a artei monumentale din judeţul Suceava. De-a lungul timpului, sub acţiunea factorilor naturali, şi ca urmare a lipsei lucrărilor de întreţinere, monumentul s-a deteriorat, aflându-se într-o evidentă stare de degradare.

Lidia DIACONU

 

263.432 de euro

Aceasta este valoarea totală a investiţiei.

Data publicarii: 20/04/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > MOLDOVA > SUCEAVA

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

 

 

 

editia online din 27.06.2017 - 3:06

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange