Stresul examenelor îi îmbolnăvește pe tineri

examene-IS

Dimensiune font:

| 18-07-2023 20:15

 Îlumea în care trăim, stresul este o realitate cu care se confruntă o mare parte a populaţiei, iar elevii nu fac excepţie * de la presiunea examenelor și a regulilor noi, până la confuzia generației în educație, emoțiile intense, așteptările părinților, ședințele de meditație, interacțiunile cu profesorii, admiterea la liceu și facultate, toate pot contribui la crearea unei presiuni constante asupra tinerilor * ca urmare, cazurile de depresie sunt tot mai numeroase în rândul tinerilor

În ultimii ani, examenele s-au transformat într-o sursă majoră de stres pentru elevi fiindcă nu numai că solicită un efort intelectual considerabil, dar necesită și pregătire intensă, concentrare și gestionarea eficientă a timpului. În plus, multe examene sunt concepute astfel încât să testeze abilitățile cognitive ale elevilor la maximum, ceea ce poate duce la o presiune ridicată.

Regulile noi, în continuă schimbare, pot provoca, de asemenea, un stres semnificativ pentru elevii care încearcă să se adapteze la aceste schimbări. Schimbările în sistemul educațional operate de guvernanți, modificările în modul de evaluare, schimbările de curriculă sau introducerea de noi discipline de studiu pot fi copleșitoare, la fel și haosul organizatoric. Necesitatea de a face față unor situații neprevăzute, precum schimbări de program sau schimbarea profesorilor în timpul anului școlar, poate genera anxietate și poate îngreuna procesul de învățare. „Când a început pandemia eram în clasa a VI-a și de la formatul fizic, am trecut brusc la sistemul online. A mers cum a mers, mai mult cu probleme, dar a trecut și pandemia. Asta nu înseamnă că lipsurile în pregătire s-au eliminat, ci că a trebuit să muncesc enorm pentru a acoperi lacunele. În acest an am avut admitere la liceu și a fost un stres maxim, accentuat și de greva profesorilor. Pregătirea e dificilă, apoi trebuie să ții pasul cu tot felul de modificări în curriculă, ca să nu mai amintesc și de timpii mari de așteptare a rezultatelor, care te epuizează. Eu am ales un liceu vocațional și am scăpat mai repede de tensiuni, dar colegii mei au avut mult de tras”, am aflat de la Alexandru Marin, un elev din Iași.  

Epuizarea emoțională duce la performanța scăzută în învățare

Emoțiile intense pot proveni din multiple surse, precum presiunea de a avea rezultate bune, frica de eșec sau temerile legate de acceptarae socială. Aceste emoții pot amplifica stresul, ducând la epuizare emoțională și la o performanță scăzută în învățare. Așteptările părinților constituie o altă sursă de stres pentru elevi. Presiunea de a îndeplini așteptările ridicate, împreună cu dorința de a nu dezamăgi, poate fi copleșitoare și poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a elevului. Ședințele de meditație, deși concepute pentru a îmbunătăți învățarea, pot deveni, de asemenea, o sursă de stres, în special atunci când elevii se simt copleșiți de numărul mare de ore de curs și de sarcinile suplimentare, a atras atenția psiholologul Letiția Popa.

Interacțiunile cu profesorii pot fi, de asemenea, stresante. Fie că este vorba de relații tensionate sau de presiunea de a face față cerințelor acestora, aceste interacțiuni pot provoca anxietate.

Examenele pentru viitoarea carieră, un alt hop

Admiterea la liceu și facultate aduce cu sine propriile provocări și stresuri. Competiția intensă, incertitudinea rezultatelor, teama de a nu reuși să intri la instituția dorită, toate acestea pot contribui la stresul psihologic al elevilor.  Presiunea de a alege o direcție de studiu și de a obține un loc la instituția dorită poate genera un nivel ridicat de stres și anxietate.  „Eu aș dori să urmez o carieră în IT și am ales să dau admitere la Informatică. Nu a fost deloc ușor cu anii de meditație, de pregătire, eforturi enorme și cu Bacalaureatul. Ca să fiu sigur de reușită am dat admitere la trei facultăți - la Universitatea București, apoi la Iași, la Facultatea de Automatizări și Calculatoare, apoi din nou la București, la același profil. Dincolo de efortul de pregătire, a fost și cel fizic că nu este deloc ușor să alergi între cele două orașe, plus Focșaniul, de unde vin eu”, am aflat de la Robert Ioanid, un tânăr aspirant la studenție.  

Părinții și profesorii pot juca, de asemenea, un rol semnificativ în stresul elevilor. Așteptările nerealiste, presiunea pentru performanță sau lipsa de înțelegere pot crea un mediu stresant pentru elev. „Nici pentru noi nu este ușor. Pe lângă presiunea financiară generată de costul meditațiilor, fiindcă doar cursurile de la școală nu sunt suficiente, mai este și grija pentru viitorul copiilor, dar și presiunea socială. Lumea te judecă, te pune la colț la cel mai mic eșec. Știu că nu trebuie să aplecăm urechea, dar asta este lumea în care trăim, iar tinerii trebuie să învețe să trăiască într-o cultură tot mai toxică, a clătinat din cap Elena Dorin, mama unei adolescente pentru care bucuria reușiteu la liceu nu a reușit să alunge coșmarul nopților în care gândul la un eventual eșec era coplșitor.

În concluzie, stresul elevilor este un fenomen complex, care implică o serie de factori interconectați. Este esențial ca părinții, profesorii și instituțiile de învățământ să recunoască aceste surse de stres și să lucreze împreună pentru a le atenua. Învățarea și ar trebui să fie o experiență plăcută, nu una care generează anxietate și stres, detaliu la care ar fi bine să se gândească și cei care modifică regulile în fiecare școlar. Astfel, poate psihologii nu ar mai vorbi despre numărul tot mai mare al tinerilor afectați de anxietate și depresie.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
Ce amendă a primit un român care a scos trei pui de pisică din portbagaj și i-a aruncat pe stradă
23/05/2024 16:06

Un bărbat din Suceava a fost amendat cu 3.000 de lei, după ce a abandonat trei pui de pisică pe stradă. Momentul a fost surpris in imagini, maşina şi ulterior proprietarul fiind identificaţi de poliţiş ...

Corupție pe lângă Justiție. Omul de afaceri, contrabandistul și „cumătrul” care „rezolvă” sentințe penale
23/05/2024 15:59

Un om de afaceri a rămas fără 15.000 de euro si a ajuns si la inchisoare pentru că a avut incredere intr-un contrabandist care i-a promis că „are o vorbă” cu o rudă care ar lucra in Justitie ca să p ...

Trei copii au ajuns la spital în comă alcoolică. Au băut rachiu până li s-a făcut rău. Doctor: „S-au mai trezit după perfuzii“
23/05/2024 15:50

Trei copii, fraţi gemeni in varstă de 7 ani şi un altul de 11 ani, au ajuns de urgenţă la spital in comă alcoolică. Copiii sunt din Harghita şi erau impreună cu părinţii in vizită la rude din Gura H ...

Cât de periculos este muntele de fosfogips radioactiv de la Bacău. Amenzile plătite de statul român
23/05/2024 15:24

Halda de fosfogips de la Bacău, rezultată din activitatea de procesare a minereurilor de fosfati pentru producerea de ingrăsăminte chimice, ar trebui să fie ecologizată pană in 2027. Nu mai putin de 75 ...

Tabără de creaţie la Vaslui,cu 100 de copii
23/05/2024 14:33

Peste 100 de elevi, profesori, mestesugari si artişti participă in acest weekend la o tabără de creaţie cu tradiţie in judeţul Vaslui, „Flori de mai”, a XII-a editie. Atelierele sunt diverse ...

Tot mai mulți străini din spaţiul extracomunitar muncesc în judeţul Vaslui
23/05/2024 13:45

Tot mai multi străini din spaţiul extracomunitar muncesc in judeţul Vaslui, arată datele Biroului local pentru Imigrări. Pană in urmă cu caţiva ani, majoritatea străinilor care veneau să lucreze in j ...

Zeci de localități au acces la Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă
23/05/2024 13:30

De astăzi, se emit acte de stare civilă in sistem integrat si in municipiile resedintă de judet din Neamt, Vaslui si Vrancea. Alte zeci de localităti au, de ieri, acces la Sistemul Informatic Integrat pent ...

Eveniment de prestigiu - a 60-a Reuniune Anuala a Oftalmologilor
23/05/2024 12:45

 Eveniment de prestigiu - a 60-a Reuniune Anuala a Oftalmologilor. Detalii pe www.rao-iasi.ro

  Patru băcăuani care căutați de autoritățile belgiene, prinși la Onești
23/05/2024 12:20

Poliţişti din Bacău şi Argeş au efectuat 11 percheziţii domiciliare in Oneşti, in cadrul unui dosar penal de furt calificat pe teritoriul Belgiei, a informat, miercuri, Inspectoratul General al Poliţiei ...

Ateneul din Iași redeschide Pârtia de Cultură
23/05/2024 10:59

Sambătă, 25 mai, incepand cu ora 11.00, Ateneul National din Iasi asteaptă publicul la cea de-a V-a editie a campaniei Partia de Cultură, eveniment ce va avea loc la partia de schi din Copou si este organiz ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei