SUA au cerut Ucrainei să nu mai atace infrastructura energetică din Rusia pentru că preţul petrolului crește cu fiecare lovitură - Reacția Kievului

1

Dimensiune font:

| 23-03-2024 00:02

SUA au cerut Ucrainei să nu mai atace infrastructura energetică din Rusia pentru că preţul petrolului crește cu fiecare lovitură - Reacția Kievului

SUA au îndemnat Ucraina să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice ruseşti, avertizând că atacurile cu drone riscă să provoace o nouă escaladare şi să determine creşterea preţului global al petrolului, a relatat vineri Financial Times (FT), citând persoane familiare cu acest subiect, o informaţie pe care Preşedinţia de la Kiev s-a grăbit însă să o dezmintă.

Atât Rusia, cât şi Ucraina au folosit drone pentru a lovi infrastructuri critice, instalaţii militare şi concentrări de trupe în războiul lor de mai bine de doi ani, Kievul lovind rafinării şi instalaţii energetice ruseşti în ultimele luni.

Atacurile ucrainene au contribuit la scumpirea petrolului, al cărui preţ a crescut cu aproape 4% până în prezent începând din 12 martie, când Ucraina a început să vizeze pentru prima dată infrastructura energetică a Rusiei. O nouă creştere a preţurilor la benzină în Statele Unite ar slăbi ratingul preşedintelui Joe Biden şi i-ar submina şansele de realegere.

Reactia Ucrainei

Mihailo Podoliak, consilier al şefului Cancelariei prezidenţiale ucrainene, a negat însă că Washingtonul a cerut Ucrainei să oprească atacurile asupra infrastructurii petroliere ruseşti, scrie Ukrainskaia Pravda.

"Aceasta este o informaţie fictivă. După doi ani de război în toată regula, nimeni nu va dicta Ucrainei termenii acestui război. În cadrul dreptului internaţional, Ucraina poate "degreva" instrumentele de război ruseşti. Combustibilul este un instrument de bază al războiului. Ucraina va distruge infrastructura de combustibil", a declarat Podoliak pentru canalul rusesc Dojd, care funcţionează în străinătate, fiind interzis în Rusia.

Podoliak a mai spus că Rusia loveşte infrastructura critică a Ucrainei cu intenţii genocidare, în timp ce Ucraina distruge o infrastructură de război.

De asemenea, viceprim-ministrul pentru integrare europeană şi euroatlantică, Olha Ştefanişina, a declarat că rafinăriile de petrol din Rusia sunt ţinte legitime ale Ucrainei din punct de vedere militar, relatează Ukrainskaia Pravda.

"Înţelegem apelurile partenerilor noştri americani. În acelaşi timp, luptăm cu capacităţile, resursele şi practicile pe care le avem. Aş dori să le reamintesc colegilor mei care fac astfel de declaraţii că, în februarie 2022, am vorbit la sediul NATO pentru a face apel la ONU, deoarece ei pot să "închidă cerul" deasupra Ucrainei. Au spus: "Olha, tu nu înţelegi standardele NATO. În accepţiunea NATO, acest lucru înseamnă, în primul rând, distrugerea infrastructurii din Rusia care face posibilă bombardarea oraşelor ucrainene. Fabricile care produc rachete". Prin urmare, noi acţionăm în conformitate cu cele mai bune standarde NATO", a punctat Stefanişina la un forum de securitate organizat la Kiev. Comentând atacul de vineri al Rusiei, cel mai mare de la începutul războiului care a lovit infrastructura energetică a Ucrainei, vicepremierul a declarat că se aşteaptă ca partenerii Ucrainei să-i furnizeze Kievului în primul rând arme.

Consilierul lui Biden a fost miercuri la Kiev

Financial Times spune că a vorbit cu trei interlocutori sub rezerva anonimatului. Avertismentul Washingtonului ar fi fost transmis în mod repetat Kievului către înalţi oficiali ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi ai Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării (GUR), care supraveghează programele ucrainene de atacuri cu drone.

Casa Albă este "din ce în ce mai îngrijorată" de atacurile ucrainene asupra rafinăriilor de petrol, terminalelor şi altor infrastructuri energetice din vestul Rusiei, care au afectat producţia rusă din această zonă, a declarat una dintre surse Unul dintre motivele îngrijorării SUA este că o scădere a exporturilor ruseşti ar putea declanşa o creştere a preţurilor pe piaţa mondială, întrucât Rusia rămâne unul dintre cei mai mari exportatori, în ciuda sancţiunilor.

Washingtonul este, de asemenea, îngrijorat că pentru a răspunde la loviturile Ucrainei, Rusia ar putea viza în mod esenţial infrastructura energetică importantă pentru ţările occidentale, cum ar fi conducta CPC care pompează petrolul din Kazahstan prin Rusia, pentru a-l exporta pe pieţele globale. Companiile occidentale, printre care ExxonMobil şi Chevron, folosesc conducta, pe care Moscova a închis-o pentru pentru scurt timp în 2022.

Ca răspuns la solicitările de comentarii din partea Financial Times, Consiliul Naţional de Securitate de la Casa Albă a declarat că Statele Unite "nu încurajează şi nu permit" lovituri ucrainene asupra unor obiective din Rusia.

Pe de altă parte, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a fost chiar miercuri la Kiev. Ambasada SUA a declarat că Sullivan a venit la o reuniune a consilierilor de securitate naţională din întreaga lume, pentru a discuta despre "formula de pace" a preşedintelui Volodimir Zelenski. În timpul vizitei, Sullivan a dat asigurări că Statele Unite cred în victoria Ucrainei şi a cerut ucrainenilor să creadă în Statele Unite, dând asigurări că se fac eforturi pentru a fi votat în Congres un pachet esenţial de ajutor pentru Ucraina.

Ce urmareste Ucraina

Obiecţiile SUA la atacurile Kievului în Rusia vin în contextul în care preşedintele Biden are de dus o luptă grea cu Donald Trump pentru realegere, în condiţiile în care preţul benzinei este în creştere, ajungând la aproximativ 3,50 dolari pe galon. "Nimic nu îngrozeşte mai mult un preşedinte american în exerciţiu decât o creştere a preţurilor la pompă în timpul unui an electoral", a declarat Bob McNally, preşedintele companiei de consultanţă Rapidan Energy şi fost consilier pe probleme de energie la Casa Albă.

Ucraina a crescut constant numărul atacurilor cu drone pe măsură ce tehnologiile sale au avansat. Oficialii ucraineni susţin că au dezvoltat drone cu o rază de acţiune de peste 1.000 km şi încărcături utile capabile să provoace daune grave.

Săptămâna trecută, Kievul a lansat două dintre cele mai mari şi mai ample atacuri cu drone, operaţiunile GUR şi SBU vizând cu succes şapte instalaţii energetice ruseşti în câteva zile consecutive.

De asemenea, în ultimul an, dronele maritime ale GRU şi SBU au lovit porturile ruseşti, au distrus mai multe nave de război ruseşti în Marea Neagră şi au lovit podul din Crimeea, atât de apreciat de Moscova, care leagă Rusia de peninsula ucraineană ocupată.

Scopul "operaţiunilor speciale" este de a împiedica aprovizionarea cu combustibil a trupelor ruseşti şi de a reduce finanţarea efortului de război al Kremlinului, potrivit unui oficial ucrainean implicat în planificarea şi desfăşurarea atacurilor, citat de Financial Times.

De asemenea, Kievul doreşte să dea o lovitură simbolică, aducând războiul mai aproape de Moscova şi arătând că apărarea sa aeriană - inclusiv cea din jurul Kremlinului - poate fi penetrată.

Campania aeriană este, de asemenea, văzută de unii oficiali ca un mijloc de a stimula Washingtonul să aprobe pachetul de asistenţă militară în valoare de 60 de miliarde de dolari, blocat în Congres, care este esenţial pentru apărarea Ucrainei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
ECOPIATA S.A. IASI organizeaza licitatii publice cu strigare pentru inchirierea urmatoarelor terenuri si spatii comerciale: - terenul nr. 4 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.30; - terenul nr. 2 (20 mp) din Bazar, destinat amplasarii unei rulote pentru activitatea de fast food, pe 31.05.2024 - ora 9.45; - spatiul comercial S1 (5,87 mp) – Piata Independentei pe 31.05.2024 – ora 10.00; - spatiul comercial S3 (24 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 10.30; - spatiul comercial S4 (38 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.00; - spatiul comercial S5 (72,5 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 11.30; - spatiul comercial S9 (48,21 mp) - Piata Independentei pe 31.05.2024 - ora 12.00; - spatiul comercial S25 (30,00 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 - ora 12.30; - spatiu comercial S2 (28,65 mp) - Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 -ora 13.00; spatiul comercial S6 (28,65 mp) – Piata Hala Centrala pe 31.05.2024 – ora 13.30; - teren nr. 1 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul pe 31.05.2024 – ora 13.45; - teren nr. 2 (25 mp) din Piata Pacurari, destinat amplasarii unei rulote/ chiosc/ modul, pe 31.05.2024 – ora 14.00. Licitatiile vor avea loc la sediul firmei din Str. Anastasie Panu nr. 48. Caietele de sarcini se pot cumpara de la secretariatul societatii, unde se va depune documentatia pentru inscriere pana la data si ora de incepere a fiecarei licitatii. Informatii suplimentare la tel. 0232/267844.
Imaginile zilei vin din Iași. A adus mai multe vaci în fața primăriei, unde a demarat un protest
23/05/2024 18:28

Un iesean a oferit imaginile zilei, iar fotografiile făcute de cei care l-au văzut s-au viralizat rapid in mediul online. Acesta a organizat un protest inedit, care a atras toate privirile, chiar in fata prim ...

Cum au ajuns o casă dintr-un sat din Botoșani să „găzduiască” 7.000 de ucraineni. Autoritățile au anunțat Parchetul și DNA
23/05/2024 18:00

O situatie absolut incredibilă a fost inregistrată in comuna Varful Campului din judetul Botosani. Nu mai putin de 7.000 de ucraineni figurau cu domiciliul la o singură casă din comună. Acestia au plătit ...

Sinucidere înfiorătoare la Suceava. Un bărbat s-a stropit cu benzină și și-a dat foc în propria mașină
23/05/2024 17:52

Pompierii suceveni au intervenit pentru stingerea unui incendiu care a cuprins un autoturism aflat intr-o parcare din judeţul Suceava. Din interior a fost scos un bărbat decedat cu arsuri pe toată suprafaţa ...

Incident aviatic în Iași. O aeronavă de mici dimensiuni a aterizat de urgență pe o șosea de lângă Miroslava
23/05/2024 17:11

In cursul zilei de joi, 23 mai 2024, un incident aviatic care putea avea urmări grave a pus pe jar echipajele de salvare din Iasi. O aeronavă de mici dimensiuni a avut probleme in timpul zborului, iar pilotul ...

Orașul din România care va deveni un pol al învățământului profesional și dual. Ce avantaje au elevii
23/05/2024 16:50

Bacăul va deveni un centru al invătămantului dual din Moldova iar de pe băncile scolii si cu experienta acumulată intr-o meserie elevii se vor putea angaja mult mai usor. In Bacău se va construi un cam ...

Ce amendă a primit un român care a scos trei pui de pisică din portbagaj și i-a aruncat pe stradă
23/05/2024 16:06

Un bărbat din Suceava a fost amendat cu 3.000 de lei, după ce a abandonat trei pui de pisică pe stradă. Momentul a fost surpris in imagini, maşina şi ulterior proprietarul fiind identificaţi de poliţiş ...

Corupție pe lângă Justiție. Omul de afaceri, contrabandistul și „cumătrul” care „rezolvă” sentințe penale
23/05/2024 15:59

Un om de afaceri a rămas fără 15.000 de euro si a ajuns si la inchisoare pentru că a avut incredere intr-un contrabandist care i-a promis că „are o vorbă” cu o rudă care ar lucra in Justitie ca să p ...

Trei copii au ajuns la spital în comă alcoolică. Au băut rachiu până li s-a făcut rău. Doctor: „S-au mai trezit după perfuzii“
23/05/2024 15:50

Trei copii, fraţi gemeni in varstă de 7 ani şi un altul de 11 ani, au ajuns de urgenţă la spital in comă alcoolică. Copiii sunt din Harghita şi erau impreună cu părinţii in vizită la rude din Gura H ...

Cât de periculos este muntele de fosfogips radioactiv de la Bacău. Amenzile plătite de statul român
23/05/2024 15:24

Halda de fosfogips de la Bacău, rezultată din activitatea de procesare a minereurilor de fosfati pentru producerea de ingrăsăminte chimice, ar trebui să fie ecologizată pană in 2027. Nu mai putin de 75 ...

Tabără de creaţie la Vaslui,cu 100 de copii
23/05/2024 14:33

Peste 100 de elevi, profesori, mestesugari si artişti participă in acest weekend la o tabără de creaţie cu tradiţie in judeţul Vaslui, „Flori de mai”, a XII-a editie. Atelierele sunt diverse ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei