Teodor Corban a urcat pe scena îngerilor

teodor-corban-2

Dimensiune font:

| 17-01-2023 19:54

 * „A fost un mare actor care a marcat teatrul din Iaşi, teatrul contemporan. E o pierdere uriaşă pentru filmul şi teatrul românesc”, a transmis Cristian Hadji Culea, directorul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Nu regret anumite roluri, ci doar paleta de personaje pe care mi-ar fi plăcut să o am”, spunea Teodor Corban într-un interviu oferit Ziarului Evenimentul Regional al Moldovei cu prilejul împlinirii a 30 de ani de carieră actoricească

O veste tristă a cutremurat Iașul astăzi. S-a stins actorul Teodor Corban, de la Teatrul Național, „cel pe care-l știe toată lumea din filmul Aferim, unde juca rolul principal, zapciul Costandin, după cum a scris pe contul ei de Facebook teatrologul Oltița Cîntec. „Un film în care a strălucit în toată splendoarea lui interpretativă, o producție laureată cu Ursul de Aur la Berlin și cu multe Premii Gopo, unul dintre ele chiar pentru prestația lui Teo, cum i se adresau apropiații, a continuat teatrologul.

O viață dedicată scenei

Teodor Corban a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1985 la clasa prof. Dem Rădulescu - Dragoș Galgoțiu.

Între 1985 și 1988 a fost actor pe scena Teatrului „V. I. Popa” din Bârlad, apoi a jucat la Teatrul Dramatic din Constanța. Din 1989 a slujit Teatrul Național „Vasile Alecsandri din Iași. „Pentru teatrul nostru e o pierdere inexprimabilă. E un mare actor care a marcat teatrul din Iaşi, teatrul contemporan. E o pierdere uriaşă pentru filmul şi teatrul românesc”, a spus Cristian Hadji Culea, directorul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”. 

Moartea lui Teodor Corban este deplânsă şi oficialii Ministerului Culturii, care consideră plecarea actorului mult prea devreme” de pe „marea scenă a lumii”. „Ne-a lăsat moştenire arta şi creaţia sa. Moştenire sunt şi personajele pe care le-a construit într-un mod autentic”, afirmă reprezentanţii ministerului.

Andrei Apreotesei, managerul Ateneului Naţional Iaşi, spune despre Teo Corban că a reprezentat şi reprezintă în continuare un simbol de muncă, seriozitate şi profesionalism: „Fără doar şi poate este una dintre cele mai triste veşti ale acestui an. Este o pierdere imensă nu doar Naţionalul ieşean ci pentru întreaga cultură românească, unul dintre cei mai talentaţi, unul dintre cei mai smeriţi şi iubiţi actori ai României. Astăzi a plecat să joace pe marea scenă a veşniciei. Pentru noi a fost o adevărată încântare să-l avem în trupa Ateneului. Ultima premieră a fost pe scena Ateneului alături de bunul său prieten Ticu Puşcaşu. Cu siguranţă noi îi vom păstra o memorie vie şi o amintire frumoasă”.

Prima piesă jucată la Iași a fost „Scadența, de Elias Canetti, în regia lui Ovidiu Lazăr. „Veneam de la Teatrul Victor Ion Popa din Bârlad, nu eram începător, dar aveam emoții pentru că mă alăturam unor actori cu care am crescut în Iași și pe care îi consideram a fi niște monumente. Să fie alături de ei pe scenă era un privilegiu – Sergiu Tudose, Emil Coșeru, Adina Popa. Era o distribuție importantă, era aproape tot teatrul pe scenă și eram și eu! Îi priveam de când eram copil, apoi liceean și brusc m-am alăturat ca și coleg. Emoțional, a fost un moment mare, spunea regretatul actor într-un interviu oferit Ziarului Evenimentul Regional al Moldovei la împlinirea a 30 de ani de carieră.

Pe scena Naționalului ieșean a jucat în sute de spectacole (la unele semnând și regia), a avut zeci de roluri memorabile.

Nu regret anumite roluri, ci doar paleta de personaje pe care mi-ar fi plăcut să o am

În cinematografie, şi-a făcut apariţia cu rolul primarului din Călătorie la oraş' (2003), în regia lui Corneliu Porumboiu. Regizorul l-a cooptat şi câţiva ani mai târziu pentru rolul Virgil Jderescu, patronul unui post de televiziune local, din A fost sau n-a fost? (2006), producţie recompensată la Festivalul de la Cannes cu premiile Camera d'Or şi Label Europa Cinema”. Pentru acest rol, actorul a primit premiul special la Festivalul de Film Cottbus, împărţit cu Mircea Andreescu şi Ion Sapdaru, şi a fost nominalizat la Premiile Gopo la categoria Cel mai bun actor în rol principal. Palmaresul său cinematografic mai include roluri în California Dreamin' (nesfârşit) (2007), 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile (2007), Francesca, (2009), Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa! şi Amintiri din Epoca de Aur 2 - Dragoste în timpul liber (2009), Portretul luptătorului la tinereţe (2010), De azi înainte (2011), Bora Bora (2011), După dealuri (2012), Poziţia copilului (2013), O vară foarte instabilă (2013), Betoniera (2013), Un etaj mai jos (2015), Aferim! (2015), Câini (2016), 6,9 pe scara Richter (2016), Cărturan (2019), Urma (2020), Copacul dorinţelor: Amintiri din copilărie (2021), Boss (2022).
Pentru rolul Sandu Pătraşcu din pelicula Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul European de Film de la Sevilla, în 2015, iar pentru interpretarea lui Costandin din Aferim!, în regia lui Radu Jude, a primit premiul Gopo pentru rol principal într-un film de lungmetraj ficţiune, în 2016. În 2021, a mai primit o nominalizare la Premiile Gopo pentru rolul Mihnea din filmul Urma.

Între teatru și film a iubit mereu „scândura. Teatrul înseamnă un timp de manifestare pe viu, în direct cu spectatorii, față de film. Tot prin comparație cu filmul, se mai și creează acel transfer de energie, care nu este o vorbă-n vânt, ceea ce la film tehnic este imposibil. Tu filmezi azi, iar filmul se difuzează peste un an și poate în moment ești în altă parte decât proiecția. Este posibil și un transfer de energie între ecran și public, dar cel direct pe care îl simte actorul de pe scenă și publicul din sală este ca o relație mamă-făt. Este greu de exprimat în cuvinte, dar se întâmplă, este aproape magic. Se simte!, spunea Teodor Corban. Cât despre regrete, marele actor mărturisea că sunt cele pe care le are orice actor cu bun simț și cu toată țigla pe casă. Nu regret anumite roluri, ci doar paleta de personaje pe care mi-ar fi plăcut să o am. Regret că nu am jucat suficient la vârsta mijlocie, atât cât puteam să joc. Între 35-45-50 ani cred că erau roluri pe care aș fi putut să le fac foarte bine, dar așa a fost. Este un regret pe care îl au toți actorii, și mai ales actrițele, ca să bag zâzanie (râde). 

Pentru o ultimă clipă, Teodor Corban va fi alături de publicul pe care l-a iubit şi pentru care a creat. Trupul său va fi depus joi, 19 ianuarie, ora 9,00, în foaierul Teatrului Naţional Vasile Alecsandri”.

Maura ANGHEL, Laura RADU

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:10

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Comunele hi-tech din nordul Moldovei. Cum se dezvoltă unele localități făcând economie datorită sistemelor IT
08/05/2024 12:48

In judetul Botosani, cateva comune incep să se bazeze pe tehnologii industriale moderne pentru a dezvolta comunitătile, dar si pentru a face economie la buget. Printre altele, au iluminat stradal cu telegesti ...

Sinucidere înfiorătoare în Neamț. Un ieşean s-a aruncat de pe un pod în faţa unui tren care trecea în viteză
08/05/2024 11:59

In judeţul Neamţ, cateva cazuri de sinucidere petrecute in acest an au frapat prin modul in care victimele au ales să-şi pună capăt zilelor. In unele situaţii, motivul gestului extrem va rămane un miste ...

Joia Verde sau Paștile țigănești
08/05/2024 11:36

Joia Verde, numită si „Joia rea” in folclorul romanesc, este considerată o zi cu mare putere, ea aflandu-se la mijlocul Săptămanii Luminate. Credintele populare o descriu ca fiind o zi nefast ...

Casă distrusă de foc la Bacău
08/05/2024 11:21

O gospodărie din localitatea Sănduleni a fost distrusă de un incendiu care a izbucnit, miercuri dimineaţă, din cauza coşului de fum, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. L ...

  Țara Fagilor, Catedrala de lemn a Bucovinei
08/05/2024 10:44

Gigantii verzi, martori ai secolelor, domină peisajul,turistii fiind incantati de molizi care se inaltă pană la 60 de metri, brazii maiestuosi de peste 50 de metri si fagii robusti, care cresc la altitudini ...

CTP repune în circulaţie cursele speciale pentru elevi şi studenţi
08/05/2024 09:07

Începand de miercuri, 8 mai, odată cu reluarea cursurilor după vacanţa de Paşte, Compania de Transport Public (CTP) reintroduce in circulaţie cursele speciale pentru transportul elevilor şi studenţ ...

Miroslava va avea piaţă agroalimentară
08/05/2024 09:02

* aceasta va fi amenajată in apropierea căminului cultural, valoarea estimată a investiţiei ridicandu-e la 1.258.226,07 lei Întruniţi in şedinţă extraordinară de indată, consilierii locali ai c ...

Opăriți cu borș
08/05/2024 09:00

Doi fraţi din Botoşani au fost la un pas de tragedie, după ce s-au opărit cu ciorbă fierbinte, in timp ce se jucau prin casă. Unul dintre băieţii de 2 si 3 ani s-a ales cu mai multe arsuri de gradul I, ...

Tabloul „Ecce Homo” va fi expus joi, pentru prima dată, la Muzeul Municipal din Iaşi
08/05/2024 08:45

Expoziţia aduce in premieră la Iaşi una dintre cele mai importante capodopere ale artei europene din Romania, fiind cea mai valoroasă lucrare expusă vreodată in capitala Moldovei. Lucrarea „Ecce Hom ...

Palatul Culturii ar putea fi desemnat, pentru al doilea an consecutiv, „Destinația anului în România”
08/05/2024 08:45

* cel mai bine clasat obiectiv al Iasului in competitie este Palatul Culturii, la categoria „Atractii Cultural-Educative”, monumentul-simbol al capitalei Moldovei situandu-se, după numărarea celor ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei