Terifiant! Mâncaţi de ploşniţe în blocurile Primăriei

default

Dimensiune font:

| 19-11-2016 06:00

Apartamentele chiriaşilor Primăriei Iaşi, din blocurile sociale şi ANL din Grădinari, sunt invadate de ploşniţe * de disperare, oamenii şi-au aruncat la gunoi parte din mobilă şi alte lucruri, dar nu au putut scăpa de aceste insecte care au apucat să bage în spital mai mulţi chiriaşi * cei care nu au ploşniţe în lucrurile casnice au gândaci în pereţi * inspectorii de zonă ai DAPPP şi Termoservice cunosc această situaţie încă din primăvară, dar conducerea celor două instituţii s-a declarat surprinsă la auzul veştii

Sute de familii de chiriaşi ai Primăriei Iaşi, care locuiesc în apartamentele sociale şi ANL din zona Grădinari întâmpină de jumătate de an o situaţie care pare fără ieşire. Ploşniţele le-au invadat mobila, hainele, jucăriile copiilor şi lenjeriile, iar o soluţie pentru a scăpa de invazia acestor insecte nu s-a găsit nici acum. „Ploşniţele astea au fost depistate prima oară în paturi, în mobilă. Problema, la noi în cartier, este de astă vară, dar de abia acum două săptămâni au venit cei de la Termoservice. Doamna Milica Dobre, responsabila de sector de la Termoservice, ştia de astă vară de această situaţie. Când am fost joia trecută (10 noiembrie, n.r.), au spus că vineri au şedinţă în cadrul Termoservice şi o să se pună în discuţie şi problema noastră. Miercuri (16 noiembrie, n.r.), când am fost să achit, am întrebat-o pe contabilă dacă este vreo veste pentru noi, dacă s-a luat vreo decizie, dacă deratizează sau nu, şi nu am primit nicun răspuns. Cei de la DAPPP şi Termoservice îşi aruncă responsabilitatea de la unul la altul”, a declarat Nicoleta Ivaşcu, una dintre chiriaşele din blocurile contaminate din Grădinari.
„Dacă era vreo invazie sau chiar s-ar fi, nu văd de ce nu am fi acţionat şi reacţionat”
Pentru a exprima cât se poate de fidel ignoranţa şi nepăsarea conducerii societăţii de administrare a imobilelor din municipiul Iaşi, în data de 15 noiembrie, imediat după şedinţa de Consiliu Local la care au participat directorii Termoservice, reporterii „Evenimentul regional al Moldovei” i-au întrebat pe aceştia ce măsuri au stabilit pentru stârpirea invaziei din blocurile pe care le administrează în Grădinari care, paradoxal, sunt dispuse peste stradă de sediul central al societăţii. „Acele blocuri sunt administrate de noi, dar nu am niciun semnal... Poate are Alin (n.r. Alin Aivănoaie, directorul adjunct al Termoservice)... Ai auzit de vreo invazie de ploşniţe la ANL-urile din Grădinari? Poate ştii tu, că eu nu ştiu nimica”, l-a întrebat Ciprian Chiriţa, directorul executiv al Termoservice, pe subalternul său care, la rândul său, a încercat la fel de stângaci să iasă din situaţie. „Acum, în sezonul ăsta rece s-a întâmplat? Dacă era vreo invazie sau chiar s-ar fi, nu văd de ce nu am fi acţionat şi reacţionat”, a declarat, profund academic, Alin Aivănoaie. Simţind că au dat-o amândoi cu bâta în baltă, Ciprian Chiriţa a încercat să se lege măcar de un fir cauzal, aruncând, în cel mai mioritic mod, pisica pe umerii Letiţiei Palaga, responsabila cu patrimoniul Iaşului, căruia îi sunt subsumate şi aceste blocuri din Grădinari. „DAPPP nu se ocupă de dezinfecţie, dar în momentul în care eu solicit, eu ca locatar solicit proprietarului, eu dacă stau în chirie, solicit - dom proprietar am o problemă!, proprietarul face comandă când vrea... Nu ştiu nimic, nu ştiu nimic, doar dacă...”, a răspuns, într-o bâlbăială de zile mari, şeful Termoservice.
Şefi de instituţii, ţinuţi în ignoranţă de către proprii subalterni
Deoarece, razant de fuga de responsabilitate a şefilor Termoservice, tocmai trecea directoarea DAPPP, reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei” i-au adresat aceeaşi întrebare răscolitoare - „Este sau nu vreo invazie de ploşniţe în blocurile din Grădinari? „Staţi să întreb, da eu nu am văzut, că toată corespondenţa trece pe la mine. Dacă o fi fost vreo sesizare telefonică, doar, să fi fost, ştiţi, dar eu nu ştiu...”, a fost introul şefei DAPPP. După ce şi-a contactat şefa de serviciu, Letiţia Palaga a revenit asupra subiectului la fel de dezinformată. „Poate că la Termoservice ştiu ceva, că ei se ocupă de dezinsecţii, deratizare şi altele... Ei au calitatea de administratori şi pot contracta firme de dezinsecţie. Dacă era înregistrat ceva oficial la noi, ştiam şi eu”, a declarat Letiţia Palaga. Practic, ori aceşti şefi ai unor instituţii cheie pentru funcţionarea Iaşului sunt ţinuţi în ignoranţă de către proprii subalterni, ori încearcă să ascundă sub preş unele probleme foarte grave cu care se confruntă cei pe care trebuie să-i reprezinte. Potrivit locatarilor din Grădinari, pentru a scăpa de aceste ploşniţe ar trebui ca toată suflarea din blocurile Primăriei să se poată muta câteva zile în alte părţi, timp în care apartamentele şi spaţiile tehnice ale blocurilor să fie dezinfectate în masă.

Aceste blocuri de locuinţe au fost date în folosinţă în vara anului 2010

Oameni internaţi în spitale din cauza focarului de infecţie
Potrivit lui Bogdan Pitaru, preşedintele unei asociaţii de nevăzători din Iaşi, locatar la rândul său într-unul din aceste blocuri, la apartamentul 8 din blocul nr. 8 locuieşte o familie cu un copil cu dizabilităţi, pe care în vara acestui an a fost nevoită să-l interneze în spital, din cauza acestor insecte. „Aceste ploşniţe sunt mici, precum puricii, dar foarte periculoase. Eu am aflat cu stupoare de la Termoservice că ei au luat la cunoştinţă de situaţia asta, încă din mai-iunie, şi au mers închis, s-o spun pe româneşte. Nu au avertizat locatarii care nu aveau ploşniţe, ca să-şi ia măsuri de prevedere, să fi pus afişe la blocuri...”, a spus Bogdan Pitaru.
Şi-au aruncat mobila la gunoi, ca să scape de „creaturile vampirice”
Din cauza focarului de ploşniţe de care nu mai scăpa, ajuns la exasperare, un locatar din blocul nr. 9, şi-a aruncat canapeaua la gunoi deoarece nu mai putea scoate ploşniţele din ea. „A făcut deratizare de câteva ori şi tot nu a scăpat de ploşniţe, aşa că omul şi-a aruncat canapeaua la gunoi. La fel a procedat o familie din Braşov, care a aruncat absolut tot din casă, în afară de un ursuleţ al fetiţei. Două luni de zile au stat cu chirie, cât s-a făcut deratizarea apartamentului, au cumpărat altă mobilă şi la două săptămâni după ce s-au mutat din nou în casă, toate canapelele şi hainele erau pline de ploşniţe, de la ursuleţul acela. Nu vom scăpa nici noi uşor de astea, dar măcar să vină cineva să ne ajute, dacă tot suntem administraţi de o societate care mai ia şi bani”, a spus Bogdan Pitaru. Potrivit acestuia, la blocurile 9 şi 12 a fost focar de infecţie în mai toate apartamentele. ?n lipsa unei reacţii a autorităţilor, oamenii au trecut la verificări pe cont propriu şi la contractarea unor firme de dezinsecţie, dar în aceeaşi măsură în care nu au reuşit identificarea cauzei, nu au reuşit nici să scape de aceste insecte. „Vecina de deasupra mea este o doamnă în vârstă de care, credeţi-mă, îmi este milă, cât îi este de rău de la toxicul ăla pe care i l-au dat în casă. A chemat două firme de deratizare şi este foarte toxică soluţia aia. A plecat două săptămâni de acasă pentru că nu poate dormi cu capul pe buretele ăla care e îmbibat... Am vrea şi noi să vină cineva dintre administratorii blocurilor şi să ne spună măcar care e sursa acestui focar, pentru că la oameni în case este curat. Nu ştim de unde au ajuns aceste ploşniţe în casele noastre”, a mai spus Nicoleta Ivaşcu.
„Ca să scăpăm de gândaci, trebuie să demolăm pereţii”
Ca şi cum aceste ploşniţe nu ar fi fost de ajuns pentru coşmarul de zi şi noapte al acestor oameni, în alte apartamente din scările blocurilor ANL din Grădinari, pereţii sunt „blindaţi” de gândaci. „Noi nu avem ploşniţe, cum am auzit că sunt la vecini, dar avem gândaci, de mai mulţi ani. Nu cred că o să scăpăm vreodată de ei, pentru că sunt cu miile între pereţii portanţi şi cei falşi. Între aceşti pereţi există despărţituri în care aceşti gândaci se reproduc şi nu o să scăpăm niciodată de ei decât dacă dărmăm pereţii”, a declarat un locatar de la blocul nr. 9 din Grădinari. Potrivit oamenilor, aceste insecte eclozează între pereţi, acolo unde există furnicare de gândaci, iar la adăpostul întunericului se răspândesc prin locuinţele oamenilor, spre spaima acestora. Pendulând între „horror” locativ şi „error” administrativ, este de mirare că aceşti oameni nu au fost invadaţi până acum şi de alte lighioane, dat fiind lipsa totală de preocupare a Primăriei pentru ce drame se petrec în propriile locuinţe. Nelu PĂUNESCU

O ploşniţă - femelă depune zilnic între unul şi 12 ouă. Pe parcursul vieţii, femela depune 200-300 de ouă. Acestea sunt prinse şi lipite în locul de clocire (crăpături, pe haine, draperii sau în spatele tablourilor) printr-o secreţie solubilă în apă. Ploşniţele de pat trec prin cinci stadii larvare. După fiecare năpârlire, larvele trebuie să se hrănească cu sânge. În acest sens, ele preferă sângele de om, negăsind din prima un vas de sânge, ceea ce duce la încercări repetate, care lasă o serie de urme de înţepături pe piele. Persoanele sensibile fac, în urma înţepăturilor, un fel de urticarie şi au o senzaţie intensă de mâncărime în acele zone. Aceste simptome sunt cauzate de o secreţie anticoagulantă, pe care ploşniţa o injectează când înţeapă. Prin scărpinat, locul înţepăturii se poate infecta. Ploşniţa de pat poate transmite, de asemenea, şi hepatita B. Pe lângă aceasta, s-a mai constatat la ploşniţe şi prezenţa altor viruşi, printre care şi hepatita C.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei