Tradiţii de Moş Nicolae, bătrânul care aduce iarna

default

Dimensiune font:

| 05-12-2015 05:45

În această noapte, copiii de toate vârstele îl aşteaptă pe Moş Nicolae * potrivit tradiţiei, bătrânul cu barba albă le va aduce daruri celor care au fost cuminţi şi nuieluşe celor care au făcut năzbâtii * Moş Nicolae este un simbol al dărniciei în spiritul dreptăţii, care deschide seria cadourilor din această perioadă  

Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an pe 6 decembrie, această dată amintind de ziua când în anul 342 trupul Sfântului a fost depus în biserica Mitropoliei Myrei. El este recunoscut mai ales pentru minunile pe care le-a înfăptuit în timpul vieţii şi pentru bunătatea pe care a arătat-o faţă de oamenii săraci. Obiceiul de a oferi daruri în ajunul sărbătorii sale porneşte de la legenda salvării celor trei fete ale unui bătrân sărac de la căderea în păcat, Sfântul Nicolae dăruindu-le acestora pe ascuns punguţe cu galbeni.

Legende fel de fel  

Moşul care aduce daruri este, de fapt, o poveste occidentală. Se spune că sfântul ar fi înviat nişte copii care ar fi fost ucişi, de atunci a devenit şi protectorul copiilor şi de aici ideea că le aduce daruri. „Ştim cu toţii şi povestea cu cele trei fete de împărat sărace. În spaţiul nostru a pătruns această idee începând cu mediul urban la începutul secolului al XX-lea, iar asocierea moşului care aduce daruri cu cel care ne pedepseşte porneşte de la faptul că sfântul îi pedepsea cu o nuieluşă peste mână pe cei care nu erau credincioşi. Aşezarea darurilor în şosete sau ghete semnifică ideea de a merge mai departe cu bucurie. Este perioada când trecem dintr-un an în altul şi trebuie să trecem cu bine mai departe”, a explicat Florentina Buzenschi, muzeograf la Muzeul de Etnografie din Piatra Neamţ.
În vechime, Moş Nicolae era adevăratul Moş Crăciun, care aducea daruri şi era cunoscut şi în tradiţia Bisericii. Astăzi Moş Nicolae este cunoscut mai ales ca bătrânul care aduce cadouri în noaptea dinaintea sărbătorii sale, însă în tradiţia populară ipostazele în care apare Sfântul sunt numeroase. El era înfăţişat ca un bătrân cu barba albă ce trebuia să aducă musai zăpada de ziua lui, fiind considerat un fel de patron al iernii. Se credea ca dacă ninge pe 6 decembrie iarna va fi scurtă, dacă nu, va fi lungă şi cu geruri năpraznice. O altă ipostază este aceea de patron al celor care călătoresc pe ape. Se spune că sfântul ar fi fost corăbier, pescar şi negustor de peşte. În multe imagini este înfăţişat ajutând corăbii pline cu creştini.
„În tradiţia populară avem într-adevăr un Moş Neculai, cel care aduce iarna şi merge pe un cal alb, deci tot simbol al zăpezii, cel care îngheaţă Bistriţa dacă n-o găseşte îngheţată, dar Moş Nicolae aşa cum îl ştim noi avea mai multe valenţe. Era pe de o parte cel care era protectorul corăbierilor, pescarilor, podarilor, se spune că a înviat chiar nişte pescari care se înecaseră, pe de altă parte Moş Neculai este cel care îi ajută pe cei săraci”, a mai spus Florentina Buzenschi
Despre Sfântul Nicolae se mai spune în popor că stă la poarta de Apus a cerului, având ca sarcină alături de Sfântul Toader, aflat la poarta de Răsărit să nu lase Soarele să fugă de pe cer. La originea acestei legende stă credinţa populară că într-o zi Soarele va fugi de pe cer ca să nu mai vadă răutatea oamenilor de pe Pământ.

Alina FERENŢ, Maura ANGHEL

Citeşte şi: Elevii de la Colegiul de Informatică au fost "Moș Nicolae" pentru 24 de copii

Despre Sfântul Nicolae se spune că a ajutat trei surori, fără zestre, să se mărite. Aflând că erau în nevoie, tatăl lor fiind un nobil sărac, Sfântul Nicolae s-a hotărât să le dăruiască fetelor, în secret, trei saci cu aur, ca să se poată mărita. Văzând ca fata cea mai mare era bună de măritiş, dar fără peţitori, Nicolae, pe atunci episcop, a decis s-o ajute. S-a urcat pe acoperişul casei ei şi i-a aruncat un săculeţ cu aur. Mai apoi, când fetei mijlocii i-a venit vremea, Sfântul Nicolae a luat iar un sac cu aur, a urcat pe casă şi i-a dat drumul. Când i-a venit vremea de măritiş mezinei, i-a dăruit la fel, un săculeţ plin cu aur pentru ca şi ea să poată primi peţitori. De această dată, tatăl fetelor, hotărât să afle cine este atât de generos, a pândit noaptea şi mare i-a fost mirarea să vadă că Episcopul Nicolae îi ajutase copilele. El se urca pe acoperişul casei, de unde arunca sacul cu aur, care aluneca pe coş într-o şosetă pusă la uscat. De aici vine şi obiceiul de a pune şosete sau săculeţi deasupra şemineului, de Crăciun. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei