Ultimul an cu examen din manuale şcolare, la UMF

2umf1

Dimensiune font:

| 25-07-2022 08:00

Ziua de duminică a început cu emoţii mari pentru cei 2.207 absolvenţi de liceu care aspiră să devină medici, asistenţi medicali, tehnicieni dentari sau balneo-fizio terapeuţi. Cu toţii au candidat pe 820 locuri la buget şi 568 la taxă scoase la concurs, anul acesta, de Unviersitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa”.  

Din cauza emoțiilor, unii candidați au găsit cu greu sălile în care erau repartizați. A fost o tânără care nu găsea sala, apoi ne-a spus că nu s-a regăsit pe listă. Am descărcat lista şi am verificat împreună. De fapt, tânăra a descărcat lista de la o altă specializare. Ea trebuia să susţină examenul în altă clădire. Norocul ei a fost că era în apropiere”, a povestit unul dintre supraveghetori.

Un alt candidat a vrut să fie sigur că ajunge la timp în sala de examen, aşa că a venit până la facultate cu trotineta electrică. Pe tot timpul examenului, acesta şi-a lăsat vehiculul parcat pe esplanada din faţa Universităţii de Medicină. „Nu e singurul care a venit la examen cu acest mijloc de locomoţie. Au fost şi alţii, au povestit cei de la UMF.

Corectura grilelor, în faţa candidaţilor

Cei care au susţinut concursul de admitere organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, au trebuit să completeze, în interval de trei ore, un test grilă. Este un examen în adevăratul sens al cuvântului, cum era în urmă cu peste 30 de ani. Noutatea din acest an constă în faptul că nu se mai ţine cont deloc de media obţinută la Bacalaureat. În România sunt patru tipuri de bacalaureat şi, deoarece gradele de dificultate diferă foarte mult, s-a hotărât eliminarea completă a notei pentru calcularea mediei la admitere, a spus Viorel Scripcaru, rectorul UMF Iaşi.

Din cauza numărului mare de candidaţi, examenul a fost susţinut în 46 de săli și amfiteatre, 20 dintre ele de la UMF Iași, restul de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”. Cei de la specializarea Medicină au susţinut examenul de tip grilă în sălile de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, corpurile A şi B, iar cei de la Medicină Dentară dau examenul în sălile de la Unviersitatea de Științe ale Vieții, fosta Agronomie, din capătul Copoului. Ceilalți concurenți în sălile Universității de Medicină și Farmacie, a spus rectorul UMF Iași.  

O altă noutate a examenului de admitere la UMF Iaşi constă în faptul că, după susţinerea examenului, candidaţii au avut voie să părăsească sala pentru o pauză de 15 minute, timp în care grilele trebuiau păzite de şeful sălii, supraveghetori şi, prin rotaţie, trei candidaţi martori. După epuizarea celor 15 minute, candidaţii aveau obligaţia de a reintra în sală să îşi ocupă locurile de concurs.

După reaşezarea candidaţilor în sala de examen a început corectura grilelor în faţa acestora.

Testul grilă completat al fiecărui candidat a fost corectat în funcţie de „grila de 10” care a fost adusă în sală în plic sigilat la terminarea concursului.

Corectarea grilelor s-a făcut electronic, prin scanare în sala de concurs, în prezenţa autorului şi a încă doi candidați, cu calitate de martor, din sala respectivă.

Eventualele contestații cu privire la rezultatele concursului de admitere se depun online, în termen de 24 de ore de la afișarea rezultatelor prin completarea formularului tip postat pe site-ul UMF. Comisia de contestații a facultății va analiza și comunica răspunsurile corecte rămase definitive în termen de 24 ore, de la expirarea termenului de depunere a contestațiilor. Dacă în urma contestațiilor se constată că „grila de 10” are o întrebare (sau mai multe) cu răspuns eronat dat de comisia profesională, tuturor candidaților de la facultatea/specializarea respectivă, indiferent dacă au contestat sau nu, li se acordă punctajul corespunzător întrebării în cauză. În urma analizării contestațiilor și stabilirii grilei corecte rămasă definitivă, punctajele comunicate în săli pot suferi modificări.

Două specializări fără candidaţi

Anul acesta, la UMF Iaşi, cea mai mare concurență a fost la Facultatea de Asistență Medicală Generală, de 3.93/loc bugetat, iar cea mai mică la colegiul Asistență de Profilaxie Stomatologică. Pe facultăţi, la Medicină au fost cei mai mulţi candidaţi pe loc bugetat – 3.59. Și în acest an la Farmacie nu s-au ocupat locurile. Au fost câteva surprize. Sunt 9 specializări, la două dintre ele nefiind ocupate toate locurile. La specializarea Farmacie, doar 40% din locuri sunt ocupate, iar la Asistent profilaxie stoamtologică, doar 25%. Cea mai mare concurenţă este la Asistenţi medicină generală, de 3.93 candidaţi pe loc, pe locul II fiind specializarea Medicină – 3.59 candidaţi pe loc, apoi Medicină Dentară – 3.34 iar pe locul IV specializarea Nutriţie şi dietetică -3.29, a spus rectorul UMF.

Statistic vorbind, la Medicină au fost 1.166 de dosare finalizate (concurență de 3,59/loc bugetat), la Asistență Medicală Generală – 275 (concurență de 3.93/loc bugetat), la Nutriție și Dietetică – 46 (concurență de 3,29/loc bugetat), la Medicină Dentară – 344 (concurență de 3.34/loc bugetat), la Asistență de Profilaxie Stomatologică – 3 (concurență de 0.25/loc bugetat), Tehnică Dentară – 64 (concurență de 1.73 /loc bugetat), la Farmacie – 31 (concurență de 0.40/loc bugetat), la Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic – 38 (concurență de 1,52), la Bioinginerie – 119 (concurență de 1.53/loc bugetat), iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – 121 (concurență de 1.53/loc bugetat).

Anul acesta este ultimul an când candidaţii la admiterea la Medicină vor susţine examen din manuale şcolare. În urmă cu câteva luni, alianţa universităţilor de medicină din România a stabilit ca din anul universitar 2023-2024 candidaţii să susţină examenul de admitere din manualul „Barron's – Anatomie şi fiziologie umană pentru admitere la facultăţile de medicină”. Manualul va fi utilizat ca resursă bibliografică pentru examenul de admitere la proba de biologie la facultăţile de Medicină şi Medicină dentară. Alianţa G6 UMF, adică cele şase universităţi de medicină şi farmacie tradiţionale, au luat această decizie. Pot spune că nu am fost un susţinător fervent al acestei modificări dar cred că era momentul să facem această modificare. Aşa cum şi la Rezidenţiat a fost schimbată bibliografia, începând de anul trecut, tot aşa şi la Facultatea de Medicină a fost schimbată bibliografia introducât o carte care este folosită deja de mai mult timp de una din universităţile din ţară. Cred că este o privire un pic mai de ansamblu, mai modern, aş putea spune, a materialului pe care în aveau de pregătit pentru biologie”, a spus rectorul UMF Iaşi.

Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
bancul zilei

05:46

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Un șofer de la Ambulanță a făcut AVC în timp ce se afla la volan
29/04/2024 11:12

Un ambulantier in varstă de 57 de ani, de la substatia de ambulantă Rădăuti a SAJ Suceava, a făcut, sambătă, un accident vascular cerebral (AVC) in timp ce se afla la volan, in misiune de salvare, anunt ...

  Alege bunătățile de Paște, de la Mamma Mia!
29/04/2024 08:00

  Alege bunătătile de Paste, de la Mamma Mia! Sărbătorile Pascale sunt despre bunătate, familie, bucurie si bucate traditionale. Asa că adună-i pe cei dragi la masă si bucurati-vă de gustul ...

Spectacol plin de emoție la Opera Iași, în Joia Mare
29/04/2024 07:54

Prima reprezentatie a lunii mai programată de Opera Natională Romană din Iasi are loc joi. De la ora 18:30, in Sala Mare, publicul va putea urmări un spectacol incărcat de emotie, lucrarea vocal-simfonic ...

Iașul, dominat de violență. Poliția rezistă cu greu
29/04/2024 07:45

În realitate, cel puţin pe raza judeţului Iaşi, e, de departe, cea mai frecventă infracţiune. Lovire sau alte violenţe, articolul 193 din Noul Code Penal. Adică, pumni in cap, şuturi in figură, c ...

Liceul de Informatică are două echipe în finala celui mai important concurs de robotică din lume!
29/04/2024 07:45

Bucurie, preţuire şi admiraţie pentru echipele CyLiis & Peppers. Cele două echipe de la Liceul Teoretic de Inflormatică „Grigore Moisil” din Iaşi s-au calificat la MTI 2024, una dintre cel ...

  Serviciul de termoficare, concesionat pentru următorii 10 ani!
29/04/2024 07:30

Întruniti in sedintă ordinară, consilierii locali au aprobat, vineri, concesionarea serviciului public de termoficare, impreună cu regulamentul si caietul de sarcini pentru scoaterea la licitatie. Potr ...

Contrabandiștii au scăpat cu fuga, abandonând aproape 35.000 de pachete de țigări
29/04/2024 07:30

Politistii de frontieră din cadrul SPF Izvoarele Sucevei au descoperit abandonate, pe un drum forestier din localitatea Lupcina, 34.750 pachete de ţigări de provenienţă extracomunitară, in valoare de 406. ...

Evadare la Suceava. Un interlop periculos a fost dat în consemn la frontieră
29/04/2024 07:29

Cunoscut in lumea interlopă sub numele de Tonici, Mihai Pinzari fusese eliberat din arestul preventive joi, 25 aprilie, si trimis in arest la domiciliu, conform hotărarii magistratilor. Vineri dimineat ...

Inflație de specialiști în listele electorale
29/04/2024 07:27

Partidele politice s-au pozat in fata Biroului Electoral, cu ce au găsit mai bun prin bătătură, să vadă si electoratul cat de seriosi le sunt candidatii. Unii au mizat pe vechea gardă, altii au pus. Mai ...

Se caută bani pentru lărgirea unui drum important din oraș
29/04/2024 07:21

Printre prioritătile Consiliului Judetean vis-a-vis de infrastructura rutieră se numără lărgirea unui important drum care leagă partea de sud a municipiului cu soseaua de centură, precum si asigurarea un ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei