Un cutremur care dezmorţeşte autorităţile

default

Dimensiune font:

| 26-09-2016 15:00

Cutremurul din 24 octombrie i-a făcut pe responsabilii din Primăria Iaşi să anunţe primele măsuri * sub imperiul cutremurului, primarul Mihai Chirica a susţinut că peste câteva zile se va aproba construirea unor blocuri de locuinţe, necesare în cazul evacuărilor masive de chiriaşi din centrul Iaşului * municipiul deţine 60 de clădiri încadrate în grad de risc seismic I * în cazul unui cutremur cu o magnitudine mai mare cu un grad faţă de cea înregistrată în dimineaţa de 24 octombrie, acestea s-ar fi prăbuşit

 
Ora 2.11, lustrele încep să mişte haotic, mobilele trosnesc, paturile se leagănă împreună cu întreaga casă. Oamenii se trezesc speriaţi şi aleargă sub tocuri de uşi sau se aruncă sub birouri. Uită de cei dragi, de cei mici, se întorc, îi recuperează, se strâng în braţe, încă legănaţi de ceea ce pare a fi unul dintre cele mai terifiante cutremure din ultimii ani. Durează încă vreo 15-20 de minute, până ce oamenii respiră uşuraţi - au scăpat de povara unei replici a zgâlţâielii. Şovăielnici, deschis televizoarele. Niciun Breaking News, asemeni TVR-ului în cazul Colectiv, iar facebook-ul rămâne blocat în sute de voci care îşi strigă frica sau surprinderea “A fost cutremur!”. INFP-ul se mişcă greu şi neprofesionist. Avansează o magnitudine de 5,9 grade pe scara Richter, ca spre dimineaţă să domolească intensitatea printr-o rectificare de 5,3 grade. Oficialităţile din Iaşi încă dorm. Nicio reacţie, cu excepţia unei scurte informări telegrafice a prefectului Marian Grigoraş. “În urma cutremurului, ISU Iaşi a intervenit în câteva situaţii mai deosebite în Municipiul Iaşi (un tânăr a sărit pe geam de la parter, suferind o fractură; o femeie în vârstă s-a accidentat în locuinţă din cauza panicii; a fost securizată zona Palatului Braunstein, din Piaţa Unirii, în urma unor căderi de tencuială). Au fost şi în jur de alte 12 intervenţii ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, pe fondul unor atacuri de panică ale unor persoane, gestionate fără probleme”.
Evacurări multiple în centrul Iaşului
Palatul Braunstein, clădire emblematică a Iaşului, aflată în stare de abandon de mai bine de 10 ani, şi-a pierdut ornamentele de pe faţadă, iar o parte dintr-un balcon a căzut în stradă. Pe timp de zi ar fi făcut victime sigure. Orele amiezei prind Iaşul fără nicio comunicare oficială din partea Primăriei, sau măcar vreo informare despre zone care trebuiesc ocolite. Când vine vorba de o reacţie la nivel central, edilul Iaşului pare implicat şi pus pe schimbări fundamentale, declarându-se, chiar, profund nemulţumit de programul naţional de reducere a riscului seismic, pe care l-a catalogat ca fiind un eşec..“Avem câteva locuinţe vechi pe centrul istoric al Iaşului, de unde vom evacua unele imobile de chiriaşi, în condiţiile în care mare parte dintre clădirile afectate sunt ale noastre. Pe 29 octombrie, prin hotărâre de Consiliu Local, vom aproba construirea unor blocuri, pentru a duce la bun sfârşit procedura de evacuare a chiriaşilor, şi vom băga aceste clădiri în programul de consolidare. Cu siguranţă, un singur grad mai mult pe scara Richter ar fi produs de sute de ori mai multe consecinţe decât ce s-a înregistrat în dimineaţa de 24 octombrie”, a declarat Mihai Chirica. Revenind la nivel local, declaraţiile edilului sunt mai rezervate, chiar evazive. “La Palatul Braunstein nu a fost nicio pagubă, doar a căzut nişte moloz de pe faţadă. Probleme sunt în majoritatea clădirilor monumente istorice. Au mai înregistrate şi nişte căderi de tencuială de pe nişte clădiri de pe Vasile Lupu, iar parţial s-a mai degradat zugrăveala pe zona centrului istoric, acolo unde sunt tot felul de ornamente exterioare pe clădiri. Avem nişte studii făcute, dar nu mă pot pronunţa acum cam de câte clădiri este vorba în zona centrală, pe care le vom prinde în proiectare pentru consolidări, sau câţi chiriaşi vom evacua de acolo”, a declarat edilul. Practic, în cazul în care afirmaţiile edilului se vor dovedi a fi vorbe goale, administraţia ieşeană ratează încă un moment, poate cel mai prielnic, pentru a trece la conservarea patrimoniului din zona centrală a Iaşului, patrimoniu pe care este aplicată bulina roşie a pericolului şi imaginea ruinată a ignoranţei.
Harta roşie a cataclismului
Potrivit primarului Mihai Chirica, în municipiul Iaşi, din cele 500 de clădiri expertizate seismic, sunt inventariate în acest moment în jur de 60 de clădiri încadrate în grad de risc seismic I, mare majoritate dintre acestea fiind construite înainte de 1960. Harta de risc a Iaşului arată faptul că cele mai vulnerabile zone în care se găsesc imobile cu risc seismic sunt centrul Iaşului, (strada Cuza Vodă nr. 5, 7, 9-11 şi 39, Pasaj Cuza Vodă nr.1, str. 14 Decembrie, strada Vasile Alecsandri, bulevardul Ştefan cel Mare (blocul Gulliver), Cantemir – Podul Roş, Tărăraşi – str. Vasile Lupu şi Stejar, pe Splai Bahlui, Şos. Naţională, b-dul Socola, str. Republicii, b-dul Primăverii, str. Păcurari, str. Nicolina, str. Codrescu, str. Ciurchi, b-dul Tudor Vladmirescu, Aleea Rozelor, str. Decebal şi b-dul Carol. Potrivit listei imobilelor cu risc seismic, la ora actuală, în municipiul Iaşi sunt aproximativ 500 de imobile cu risc seismic, care au fost expertizate în anii 1992, 1993, 1994, 1995-1999, 2000, 2001, 2010, 2013 şi 2015. Din aceste imobile expertizate, nicunul nu a fost prins într-un program de consolidare.
Un seism de 7,2 grade Richter, ca cel din 1977, ar distruge 20.000 de locuinţe la nivelul Iaşului, cu atât mai mult cu cât numărul blocurilor cu bulină este în creştere, conform ultimei inventarieri. Potrivit unei situaţii întocmite de ISU Iaşi, un cutremur cu magnitudine mai mică de 7 grade Richter ar distruge 20.000 de locuinţe, din cele 240.000 de la nivelul judeţului, ceea ce înseamnă jumătate din cele cu grad seismic. Mai mult, acelaşi cutremur ar produce în timpul nopţii 3.400 de victime umane.
Panica generală a mobilizat Ambulanţa
În urma cutremurului din dimineaţa de 24 octombrie, de la ora 2.11, Serviciul de Ambulanţă Judeţean Iaşi a primit 12 apeluri. Solicitările au vizat atacuri de panică, urmate în unele cazuri şi de stare lipotimică. Din cele 12 solicitari, 11 au fost pentru persoane de sex feminin, cu vârste cuprinse între 19 şi 70 de ani, 10 dintre acestea au fost evaluate şi după asistenţa medicală acordată de catre echipajele Ambulanţei au rămas la domiciliu refuzand deplasarea la spital. “O femeie de 70 de ani s-a prezentat la sediul Ambulanţei cu atac de panică şi puseu de hipertensiune. A primit asistenţă medicală, refuzând deplasarea la spital. Un bărbat de 51 de ani a suferit un atac de panică urmat de o stare lipotimică şi după acordarea asistenţei medicale de urgenţă de către echipajul Ambulanţei a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţe “Sf.Spiridon”din Iaşi pentru investigaţii de specialitate“, a declarat Nicolai Pralea, purtătorul de cuvânt al SAJ Iaşi. În ce priveşte situaţia înregistrată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, după cutremur, au primit îngrijiri medicale încă 10 ieşeni. „Şapte persoane au ajuns în UPU cu atacuri de panică, au fost evaluate şi apoi au mers la domiciliu. În dispecer au fost şi trei apeluri pentru traumatisme prin cădere, dintre care un bărbat de 25 de ani cu fractură deschisă de gleznă stângă, după ce a sărit de la un parter înalt. Pacientul a fost internat în Clinica de Ortopedie a spitalului”, a declarat Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD Iaşi. Nelu PĂUNESCU

“Pe 29 octombrie, prin hotărâre de Consiliu Local, vom aproba construirea unor blocuri, pentru a duce la bun sfârşit procedura de evacuare a chiriaşilor, şi vom băga aceste clădiri în programul de consolidare”, primarul Mihai Chirica.

“Cu siguranţă, un singur grad mai mult pe scara Richter ar fi produs de sute de ori mai multe consecinţe decât ce s-a înregistrat în dimineaţa de 24 octombrie”, primarul Mihai Chirica.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei