Unirea Principatelor, între îndemnuri unioniste şi huiduieli

default

Dimensiune font:

| 25-01-2018 05:45

Peste 2.500 de ieşeni au înfruntat un ger năprasnic pentru a fi prezenţi în Piaţa Unirii la sărbătorirea a 159 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească. Cifra este mai mică în comparaţie cu alţi ani, unul dintre motive constituiindu-l, dincolo de temperaturile coborâte (minus 19 grade în momentul în care a debutat programul artistic din centrul Iaşului) absenţa liderilor marcanţi ai scenei politice româneşti. Nici preşedintele Klaus Iohannis, nici şefii celor două camere parlamentare nu au binevoit să dea curs invitaţiei formulate de municipalitatea ieşeană, lista invitaţilor din afara Iaşului fiind una extrem de redusă. În ceea ce priveşte manifestările, ieşenii au avut parte de tradiţionalele discursuri plictisitoare, pe care, însă, le-au ”pigmentat” cu huiduielşi şi fluierături. Apoi, Hora Unirii în care s-au prins, laolaltă, autorităţile locale şi oamenii de rând, a fost lipsită de consistenţă şi de emoţii, părând a fi cel mult un moment ce trebuia bifat dintr-o anostă înşiruire de evenimente. Doar parada militară a părut a stârni interesul asistenţei, la fel ca şi împărţirea unor plăcinte, ce-i drept, mai puţin îngheţate decât ieşenii ajunşi ieri în Piaţa Unirii.

Seria manifestărilor desfăşurate ieri, la Iaşi, a debutat în cursul dimineţii la Palatul Roznovanu, întrucât, exceptând Unirea Principatelor Române, 24 ianuarie 2008 marchează data la care Iaşul s-a înfrăţit cu Chişinăul. Oaspeţi de dincolo de Prut, în frunte cu primarul-interimar Silvia Radu, cu ministrul Culturii, Mona Babuc, şi cu ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea, au ţinut să puncteze împlinirea unui deceniu de colaborări între cele două administraţii, exprimându-şi, totodată, speranţa, că următorii zece ani vor fi şi mai bogaţi în acţiuni comune. „Sunt sigură că vor fi ani frumoşi de colaborare între oraşele noastre. Am discutat deja cu primarul Iaşului despre colaborări în diverse domenii, cum ar fi cultura, ştiinţa şi învăţământul, însă ne dorim să dezvoltăm şi parteneriate referitoare la infrastructură, ceea ce ne va uni şi mai mult”, a spus Silvia Radu. La rândul său, primarul Mihai Chirica a declarat că prezentul oferă garanţia că parteneriatul Iaşi-Chşinău traversează o perioadă fastă comparativ cu pewrioada de dinainte de 2008. „Nu punctăm, o perioadă, pentru că Iaşul şi Chişinăul nu au nevoie de un număr de ani pentru a-şi demonstra valenţele comune. Este loc şi de mai bine. Istoria recentă a celor două ţări, n-a fost favorabilă unor comunicări legate în ccea ce priveşte programele comune. Însă, lucrurile pot creşte ca amploare. Pentru mine, relaţia cu Chişinăul este una de suflet, aceasta  şi dintr-o notă de patriotism, şi dintr-o notă de ţine de istorie. Probabil că aceleaşi lucruri se simt şi pe partea cealaltă a Prutului”,  a spus edilul-şef al Iaşului.
Întâlnirea, a cărei pretext l-a constituit lansarea unei emisiuni filatelice menite a marca trecerea celor zece ani de la înfrăţirea capitalelor moldave, s-a încheiat cu propunerea primarului din Chişinău ca turiştii din Basarabia să dispună de gratuităţi la vizitarea muzeelor din Iaşi, urmând ca măsura să fie aplicată şi ieşenilor ce vizitează capitala Republicii Moldova.

Puţini politicieni veniţi de la Bucureşti
Începând cu ora 11, centrul de interes s-a mutat, aşa cum era şi firesc, în Piaţa Unirii. Primii ajunşi la kilometrul zero al Iaşului au fost liberalii, avându-l în frunte pe şeful partidului, Ludovic Orban purtând o banderolă cu inscripţia „Autostrada Iaşi - Tg Mureş”. Încet-încet au ajuns în Piaţa Unirii şi reprezentanţii celorlalte partide, cea mai numraoasă fiind delegaţia social-democraţilor, avându-i în prim-plan pe primarul Mihai Chirica şi pe preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa. Conform protocolului, ultimii ajunşi în Piaţa Unirii au fost prefectul Iaşului, Marian Şerbescu şi reprezentantul preşedintelui Klaus Iohannis, consilierul Andrei Muraru, care, de altfel, a trecut în revistă garda de onoare. Printre cei prezenţi s-au aflat parlamentari ieşeni (Camelia Gavrilă, Vasile Câtea, Petru Movilă, Costel Alexe, Vasile Toma, Marius Bodea, Iulia Scântei, Varujan Vosganian), dar şi foştii premieri Victor Ponta şi Sorin Câmpeanu. Ceva mai discretă a fost prezenţa fostului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, ascuns în mulţime, în vreme ce Guvernul României a fost reprezentat doar de un secretar de stat, social-democratul Ionuţ Câmpeanu, de la Ministerul Mediului.

Hora din tren
Trenul Unirii a ajuns ieri, la Iaşi, în jurul orei 12.20, conectând capitala de judeţul Iaşi. Garnitura CFR a plecat din Bucureşti la ora 5.48, având locomotiva vopsită în culorile Tricolorului, urmând traseul Ploieşti Sud (6.30), Buzău (7.40), Focşani (8.50), Tecuci (9.30), Bârlad (10.25), Vaslui (11.15), Bârnova (11.55) şi Iaşi (12.20), dar şi retur. Trei din cele cinci vagoane au fost destinate călătorilor, iar alte două au fost rezervate grupurilor de pasionaţi feroviari şi cicloturişti. În toate opririle au fost organizate momente artistice pentru marcarea Unirii de la 1959, iar la Iaşi Ziua Unirii a fost marcată cu o horă.
Chirica: „Trebuie să ne trezim”
Dacă Maricel Popa i-a îndemnat ieşenii pe ieşeni să înveţe din exemplul lui Mihail Kogălniceanu, Ion C. Brătianu, Alexandru Ioan Cuza, din înţelepciunea lor, „din voinţa lor de a pune deoparte interesele personale, atunci când obiectivele naţiunii au cerut să acţioneze împreună”, primarul Mihai Chirica, a făcut apel la unitate. Edilul a tras un semnal de alarmă şi a cerut politicienilor, unde s-a inclus şi pe el, să nu se mai joace cu destinul oamenilor. „Cum vom lăsa această ţară pentru cei care vin după noi? Avem o mare responsabilitate.(...) sunt foarte multe lucruri care ne pot dezbina, orgolii, interese care nu înseamnă nimic. Trag un semnal de alarmă tututor politicienilor, unde mă includ şi pe mine - nu mai avem timp să ne jucăm cu destinul românilor. Trebuie să ne trezim. Trebuie să fim din nou uniţi”, a spus primarul Iaşului. 
Şeful CJ şi consilierul prezidenţial, huiduiţi la scenă deschisă
Manifestările din Piaţa Unirii nu au fost lipsite de incidente. Astfel, o parte dintre ieşenii prezenţi în centrul oraşului au huiduit în timpul discursului preşedintelui Consiliului Judeţean, Maricel Popa, lider al PSD Iaşi, aceleaşi reacţii fiind înregistrate şi în timp ce consilierul prezidenţial Andrei Muraru prezenta mesajul şefului statului. În timpul discursului lui Maricel Popa s-au auzit huiduieli, fluierături şi s-a scandat „PSD ciuma roşie!”. De asemenea, unii dintre cei adunaţi în mulţimea de oameni care au asistat la manifestări au afişat bannere cu mesaje referitoare la autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş. „Cerem autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş. Echitate pentru Moldova”, „Cerem autostrada Marii Uniri”, se putea citi pe bannerele respective.

Totodată, oamenilor le-au fost împărţite şi fluturaşi intitulate „Proclamaţia de la Iaşi”, datată 24 ianuarie 2018, un text în 10 puncte prin care se solicită autostrada menţionată, alte investiţii pentru Iaşi şi regiunea Moldovei, un referendum privind modificarea legilor justiţiei, interzicerea accesului în funcţii a persoanelor condamnate penal, o diminuare a numărului de parlamentari şi depolitizarea administraţiei centrale şi locale.
Dintr-o altă zonă a Pieţei Unirii s-au auzit scandări prin care oamenii solicitau unirea României cu Republica Moldova, scandări care s-au amplificat odată cu venirea la microfon a ministrului Culturii din Republica Moldova, Mona Babuc.
Popa a „dansat” cu primarul!
După discursuri şi depunerea de coroane, cei prezenţi au format o imensă Horă a Unirii în jurul statuii domnitorului Alexandru Ioan  Cuza. Momentul a fost completat de desfăşurarea unui drapel de 100 de metri adus cu Trenul Unirii de o delegaţie de 300 de oameni veniţi din Republica Moldova, însă chiar şi aşa, nu se putea citi entuziasm pe faţa politicienilor veniţi în piaţă. Oarecum neaşteptat, însă, a fost gestul preşedintelui CJ Iaşi de a-l lua de mână pe primarul Mihai Chirica, ştiută fiind relaţia tensionată dintre cei doi.

La finalul acţiunii, ieşenii s-a aşezat cuminţi la rând pentru a primi una dintre cele 5.000 de plăcinte moldoveneşti pregătite de municipalitatea ieşeană. S-a servit şi ceai şi vin fier, singura nemulţumire, exprimată vocal, constituiind-o formarea unui singur rând.
Primarul Iaşului n-a zăbovit prea mult în horă, grăbindu-se să ajungă la Mănăstirea „Trei Ierarhi” pentru slujba şi depunerea de coroane la mormântul domnitorului Al. I. Cuza. Tudor DAMASCHIN
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei