Vasluiul are o băutură recunoscută de UE
Dimensiune font:
De câteva zile, Vasluiul are o băutură spirtoasă recunoscută de Comisia Europeană şi protejată de imitaţii şi indicaţii false printr-un nou regulament european * din păcate, societatea producătoare, Vascovin SA, nu a mai „apucat“ fericitul eveniment
La momentul aderării la UE, România a avansat Comisiei Europene, pe baza unei estimări, un număr de 19 produse, băuturi spirtoase, care să fie protejate pe piaţa comunitară. Printre acestea şi „Vinars de Vaslui” produs de societatea vasluiană Vascovin SA, care însă s-a desfiinţat între timp, nu înainte de a înainta Comisiei documentaţia necesară recunoaşterii europene.
Aşa se face că recent „Vinars de Vaslui” a fost trecut printre cele nouă mărci de băuturi spirtoase cu denumire şi origine protejate din România, chiar dacă societatea producătoare practic nu mai există. „Îmi amintesc de coniacul Vasconi. Eram student când am primit o sticlă din crama firmei. Ce să spun, era bun, dar uite că economia de piaţă a fost mai tare decât gradele...”, şi-a exprimat regretul Dan Dima.
Menţiunea apare în Regulamentul 1067/2016 de modificare a Anexei III la Regulamentul CE 110/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea şi protecţia indicaţiilor geografice ale băuturilor spirtoase publicat recent de Comisia Europeană.
Indicaţia geografică identifică o băutură spirtoasă ca avându-şi originea pe teritoriul unei ţări, într-o regiune ori o localitate de pe teritoriul respectiv şi protejează produsul împotriva oricărei utilizări comerciale directe sau indirecte în măsura în care această utilizare afectează reputaţia, a oricărei imitaţii şi indicaţii false sau înşelătoare privind provenienţa, precum şi a oricărei alte practici care poate induce în eroare consumatorul în privinţa originii reale a produsului.
Vinarsul, la egalitate cu coniacul
Vinarsul este o băutură alcoolică realizată exclusiv prin distilarea vinului sau redistilarea unui distilat de vin, până la concentraţia alcoolică de maximum 86% volume, urmată de învechirea distilatului în vase de lemn de stejar, pe o durată de cel puţin un an, sau cel puţin şase luni, atunci când capacitatea vaselor este mai mică de 1000 l şi care prezintă un conţinut de substanţe volatile egal sau mai mare de 125 g/hl alcool etilic absolute, un conţinut de alcool metilic de max. 200 g/hl de alcool etilic absolute şi o concentraţie alcoolică de cel puţin 36% volume. Vinarsurile de înaltă calitate, obţinute din soiuri nobile autorizate, cultivate în areale viticole delimitate şi produse prin aplicarea unei tehnologii speciale, pot beneficia de dreptul la denumire de origine. În esenţă, vinarsul românesc poate rivaliza cu nobilul şi vechiul coniac. Se produce în prezent la Vascovin Vaslui, Vincon Vrancea, Vie Vin Murfatlar şi Jidvei.
Vascovin SA a fost o firmă foarte cunoscută, specializată în fabricarea băuturilor alcoolice distilate. Înfiinţată în 1991, şi-a început activitatea un am mai târziu, iar în 2014 a ajuns în faliment.
Ovidiu IANCU
Conform anexei publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, mărcile cu denumire şi origine protejate din România sunt: Vinars de Târnave, Vinars de Vaslui, Vinars de Murfatlar, Vinars de Vrancea, Vinars de Segarcea, Pălincă, Ţuică Zetea de Medieşu Aurit, Ţuică de Argeş şi Horincă de Cămârzana.
Citeşte anunţuri pe Ziarul Evenimentul
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau