Ziua Unirii, sărbătorită la Tăutești ca pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza

1tautesti

Dimensiune font:

| 19-01-2023 12:46

 

Centrul Cultural „Sfânta Lidia din Filipi” din satul Tăutești, comuna Rediu, organizează o serie de manifestări dedicate Zilei Unirii. „În urmă cu aproape 100 de ani, în locul în care ne vom aduna, se desfășurau activităţi culturale diverse prin întâlniri deosebite ale demnitarilor şi diplomaților vremii, în momente ca atunci când, în anul 1844, a fost săvârşită biserica cea mare şi frumoasă ca o mănăstire, prin strădania şi evlavia lui Dimitrie Cantacuzino-Paşcanu, sau în toamna anului 1892, când a fost inaugurat Orfelinatul Procopie Florescu ori după Sfintele Liturghii săvârşite de câte vreun preot călugăr de la Mănăstirea Copou Atanasie şi Chiril, fiindcă preoţii de mir erau puţini dintre cei care să se nevoiască la Tăuteşti, a spus preotul Vlad Andrei Chiriac.

În anul 1927, Comuna Tăutești îşi strămuta sediul în satul Rediu-Tătar, iar satul Tăutești rămânea un sat izolat, care s-a micşorat de la o generaţie la alta, fiindcă promisiunile administrative, locale şi județene, nu s-au împlinit niciodată. În zilele noastre, mulți dintre cei care sperau ca soarta satului lor să revină la lumină şi să-şi revadă fiii întorşi acasă sunt trecuți la cele veșnice, alăturându-se în Împărăția lui Dumnezeu, ctitorilor, binefăcătorilor şi preoţilor slujitori din vechime în aceasta greu încercată, dar binecuvântată parohie.

„Vom celebra Unirea Principatelor Române de la 1859, eveniment la  care si ultimii ctitori ai Parohiei Tăutești (Dumitru Cantacuzino Paşcanu, împreună cu soţia sa, Pulheria, apoi Procopie Florescu, împreună cu soția sa, Eufrosina) au fost nu doar contemporani cu domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, dar l-au şi cunoscut pe acesta. Ctitorii vechi de la Tăuteşti, chiar dacă nu au împărtăşit întru totul viziunea lui Alexandru Ioan Cuza despre calea pe care țara o avea de urmat, s-au asemănat în ceea ce era cu adevărat important, anume prin grija pentru semenii lor mai umili, pentru ţăranii care trudeau de veacuri muncind pământul şi pentru creşterea şi educaţia copiilor lor”, a mai spus preotul Chiriac. De Ziua Unirii, fiii satului și susținătorii lor  se vor reuni la Centrul Cultural Tăutești pentru a susține educașia românească prin tradițiile ei, prin oamenii ei, dar mai ales pentru a susţine ceea ce, şi în urmă cu aproape 100 de ani, tăuteştenii îşi doreau, și anume 3 km de drum bun care să le deschidă calea către viitor.

Biserica din satul Tăutești, alături de ctitorul Adrian Gabriel Eţcu, soția, Cristina, şi fiul lor, Dacian, împreună cu Asociația „Rediu lui Tătar”, reprezentată de Marius Chelcu, vă invită la un spectacol de muzică şi dans românesc ce se va încheia cu un festin culinar boieresc, cu bucate aidoma celor din vremea Unirii, la o adunare într-o zi mare, în amintirea înaintaşilor noştri şi cu gândul la viitorul copiilor noştri.

Întâlnirea are şi un al doilea scop caritabil, invitații fiind rugați să sprijine inițiativa Centrului Cultural Tăutești, în parteneriat cu Asociația „Rediu lui Tătar”, pentru strângerea sumei de 20.000 lei ce vor fi folosiți la achiziționarea/confecţionarea a 20 de costume populare românești, autentice, din comuna Rediu. Costumele vor fi destinate nou-înfiinţatului Ansamblu Folcloric „Rediu lui Tătar”, format din copii din comună. La evenimentul dedicat Zilei Unirii vor participa, alături de reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, și ai administraţiei judeţene şi locale, cvintetul „Tradiții Rediu”, format din 5 instrumentişti profesionişti, solişti ai Filarmonicii de Stat „Moldova” Iaşi, copiii soliști din Ansamblul „Rediu lui Tătar”, interpreții de muzică populară Beatrice Duca și Ștefan Deaconiţa și eleva Lorena Bulei.

În același cadru va fi amenajată o expoziţie de costume populare, specifice zonei folclorice Iaşi, organizată de dna Marinela Scutaru, la care se adaugă piesa de rezistență, anume un costum popular de femeie care s-a purtat la Rediu în urmă cu 70 de ani, păstrat de dna Rodica Molociniuc şi preluat de la mama ei, Măndiţa Ilenescu (născută în anul 1909), care a cusut acest costum. La final, invitații sunt așteptați la un festin boieresc, pentru care bucătarii vor așterne pe mese borş de cocoş, fasole la ceaun, turte la ceaun, hulubi la ceaun, toate însoțite de vin fiert. „Bucatele pe care le vom gusta sunt luate cu meşteşug de cei doi maeștri bucătari dintr-o carte scrisă de doi fruntaşi ai înfăptuirii UNIRII, Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi, intitulată 200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti. Aceasta a fost publicată prima dată la Iaşi, în anul 1841, adică în urmă cu 182 de ani, tocmai anul în care Dimitrie Cantacuzino-Paşcanu ridica la Tăuteşti biserica mare ca o mănăstire, ale cărei ultime cărămizi le mai vedem, și astăzi, în curtea bisericii, a spus istoricul Marius Chelcu, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol" al Academiei Române.

Maura ANGHEL 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:10

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Primarul Botoşaniului, trimis în judecată după ce ar fi dat unei candidate subiectele la un concurs pentru funcţia de consilier
08/05/2024 15:08

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a fost trimis in judecată, miercuri, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al DNA pentru săvarşirea infracţiunii de folosire, in orice mod, direct sau ...

Student la Medicină, mort la un mare spital din Iași. A căzut de la etajul al treilea
08/05/2024 14:59

Un student la Medicină din Iasi, in varstă de 20 de ani, a căzut de la etajul al treilea al Spitalului „Sfantul Spiridon” din Iasi, unde era internat. Tanărul suferise o interventie chirurgical ...

Caz incredibil în Iași: Un preot a fugit cu amanta și cheile de la biserică. Enoriașii fac acuzații grave
08/05/2024 14:16

Telenovelă in Iasi unde un preot a fugit cu cheile de la biserică si cu presupusa amantă, după ce sătenii s-au plans de el. Caz incredibil in localitatea Hăbăsesti, judeţul Iaşi! Săteni nu mai au lin ...

 Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv și așteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iași, zeci de designeri, talk-uri și expoziții
08/05/2024 13:30

Romanian Fashion Week 2024: cel mai longeviv si asteptat catwalk al anului va găzdui, la Palas Iasi, zeci de designeri, talk-uri si expozitii  Irina Schrotter: „Ne-am intors să ne reconsolidăm pe ...

„O istorie a balului cuprinsă în ordinele de dans”, expoziție la Palatul Culturii
08/05/2024 13:30

Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi - Muzeul de Istorie a Moldovei - Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, in parteneriat cu Muzeul National Brukenthal Sibiu, organizează in peri ...

Comunele hi-tech din nordul Moldovei. Cum se dezvoltă unele localități făcând economie datorită sistemelor IT
08/05/2024 12:48

In judetul Botosani, cateva comune incep să se bazeze pe tehnologii industriale moderne pentru a dezvolta comunitătile, dar si pentru a face economie la buget. Printre altele, au iluminat stradal cu telegesti ...

Sinucidere înfiorătoare în Neamț. Un ieşean s-a aruncat de pe un pod în faţa unui tren care trecea în viteză
08/05/2024 11:59

In judeţul Neamţ, cateva cazuri de sinucidere petrecute in acest an au frapat prin modul in care victimele au ales să-şi pună capăt zilelor. In unele situaţii, motivul gestului extrem va rămane un miste ...

Joia Verde sau Paștile țigănești
08/05/2024 11:36

Joia Verde, numită si „Joia rea” in folclorul romanesc, este considerată o zi cu mare putere, ea aflandu-se la mijlocul Săptămanii Luminate. Credintele populare o descriu ca fiind o zi nefast ...

Casă distrusă de foc la Bacău
08/05/2024 11:21

O gospodărie din localitatea Sănduleni a fost distrusă de un incendiu care a izbucnit, miercuri dimineaţă, din cauza coşului de fum, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bacău. L ...

  Țara Fagilor, Catedrala de lemn a Bucovinei
08/05/2024 10:44

Gigantii verzi, martori ai secolelor, domină peisajul,turistii fiind incantati de molizi care se inaltă pană la 60 de metri, brazii maiestuosi de peste 50 de metri si fagii robusti, care cresc la altitudini ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei