„La vot se vede duplicitatea şi demagogia aleşilor locali”

default

Dimensiune font:

| 08-08-2014 06:00

Preşedintele filialei ieşene PMP, deputatul Petru Movilă, vorbeşte despre nevoile Iaşului şi despre duplicitatea unor politicieni locali, precum şi despre oamenii care fug de responsabilităţi şi iau decizii în funcţie de interesele personale

- Ideea unui referendum la Iaşi este binevenită?
- Din punct de vedere al democraţiei şi al legislaţiei în vigoare este posibil. Important este să fie definit foarte bine scopul unui referendum şi câştigul ieşenilor din toată acestă chestiune. Dacă acesta este o manifestare al unor orgolii sau răfuieli politice nu va face bine nimănui, nici măcar celor care iniţiază acest lucru. Sigur că din perspectiva Iaşului sunt argumente care ar putea, cu limită, să genereze ideea unui referendum.
- Ce poate determina succesul unui referendum?
- Succesul acestui referendum poate fi dat de o coaliţie de dreapta serioasă, iar ideea unui referendum trebuie enunţată de liderii formaţiunilor politice din Iaşi, PMP, PNL şi PDL. Altfel, afirmaţii pentru remarcare personală şi evadări din pluton nu sunt binevenite.
- Modul în care s-a făcut publică ideea acestui referendum a fost bine gândit?
- Asemenea lucru este interesant, însă cred că era mai bine dacă liderii partidelor de dreapta s-ar fi reunit într-o conferinţă de presă şi ar fi anunţat că sprijină această idee. Practic, trebuia prezentat ce presupune acest proiect, care este scopul şi care sunt mijloacele prin care se va acţiona. Simpla suspendare a lui Nichita nu este suficientă. Cred că la referendum oamenii trebuiau să voteze în primul rând suspendarea şi în al doilea rând trebuiau să fie întrebaţi dacă sunt de acord ca acesta să mai aibă dreptul de a candida. Cred că există posibilitatea să îl fi suspendat pe Nichita, iar după trei luni de zile acesta să vină iar, ca un erou, şi să candideze din nou.
Oamenii ar fi trebui să ştie ce presupune acest referendum, care sunt consecinţele acestuia atât pentru Consiliul Local (CL), cât şi pentru municipiu.
Cred că problema reală se punea abia la cea de-a doua întrebare, aceea care prevede dreptul lui Nichita de a mai candida. În alte moduri, consider că acest referendum nu ar fi decât o risipă de bani şi o altă ocazie pentru Iaşi de a se face de râs.
- La ultima şedinţă de Consiliu Local au fost consilieri care au susţinut că proiectul bulevardului Ştefan cel Mare nu a fost dezbătut sau prezentat aşa cum se cuvine. Ce părere aveţi despre aceasta?
- Este anapoda să ai un proiect pentru dezvoltarea arterelor rutiere şi să începi prin a închide o stradă principală din Iaşi. De asemenea, l-am întrebat personal pe primarul Gheorghe Nichita dacă proiectul cuprindea schimbarea teilor de pe Ştefan cel Mare sau nu. Trebuie precizat aici că nici consilierii locali, în doi ani de zile, nu au avut nicio poziţie în interiorul sau în afara CL pe această temă şi dintr-o dată foarte mulţi au declarat că sunt în favoarea replantării teilor, dar la vot s-a văzut duplicitatea şi demagogia lor.
- Nu se feresc consilierii locali de responsabilitate atunci când vine vorba de povestea teilor?
- Pentru cei care vor să muncească cu adevărat este recomandat să fie clari şi consecvenţi în decizii. Am avut situaţii de consilieri care înainte de şedinţă au zis că susţin proiectul şi când a fost supus la vot unii au cerut pauză de consultări pentru a suna şeful de partid. Această politică Balcanică nu este în regulă, iar plantarea teilor este o temă de moralitate.
- Cum vi se pare politica de Bahlui, în acest moment?
- În politică este bine să ai idei foarte clare, transparente şi pe care să le enunţi astfel încât să respecţi întotdeauna adversarul şi să araţi că ai cei şapte ani de acasă. În ultimii ani am văzut în politica naţională şi politica ieşeană tot felul de alianţe. În 2005 - 2006 a fost PNL – PDL, după care a fost PSD – PNL, în 2012 a fost PSD – PNL, iar acum sunt iar alianţe. Lucrul acesta arată foarte clar că trebuie să ai măsură şi să îţi asumi lucrurile, comportându-te civilizat. De exemplu, acum PNL cu PDL s-au iertat între ei, dar românii ţin minte cum se jigneau Blaga cu Antonescu şi cu Ponta.
- Într-un astfel de traseism politic se mai poate respecta direcţia partidului?
- Mai multe alianţe au fost contra naturii, ca de exemplu alianţa PSD – PNL în 2007 – 2008. Putem face referire la pomenile electorale de atunci care au fost atât de mari încât deficitul României la sfârşitul anului 2008 a fost în jur de şapte – opt la sută. Ca o alianţă să ţină şi să fie respectată direcţia partidului trebuie că partidele care se adune, să fie de aceeaşi parte politică.
- Ce numiţi pomeni electorale?
- Când spun pomeni electorale mă gândesc la scutiri de plăţi pentru cei care au avut datorii la stat, la întreţinere şi nu şi-au onorat obligaţiunile şi care sunt iertaţi, în detrimentul celorlalţi oameni care au cotizat aşa cum au putut. Cred că poţi face lucruri foarte bune dând soluţii pentru oamenii de afaceri, nu iertând rău-platnicii. Cred că în acest moment prin pomeni electorale se arată o desconsiderare faţă de oamenii care merg şi muncesc. Astăzi oamenii harnici nu au motivaţii. Tragic este că pomenile electorale sunt plătite de toată lumea, iar banii irosiţi ar avea efect mult mai mare dacă ar ajunge la o şcoală, dacă s-ar termina investiţiile făcute.
- De ce treceţi pasajul de la Fundaţie pe lista lucrurilor realizate într-un mod ineficient la Iaşi?
- Pot spune mai degrabă de ce este bun pasajul de la Fundaţie şi anume pentru că se face şi pentru că este nevoie de el. La lucruri greşite trebuie avute în vedere dimensionarea pasajului şi faptul că nu s-a respectat termenul de construcţie. Pe lângă acestea, Primăria nu a anunţat niciodată public care este nivelul plăţii pentru etapele de realizare a niciunui proiect. Ştim că muncitorii de la pasajul din Fundaţie au făcut grevă la începutul primăverii. Muncitorii au spus că nu au primit salariile, firma că nu a primit banii. Mai mult, la Fundaţie, Primăria şi RATP-ul, ca nişte copii care erau la furat, s-au dus să verifice dacă într-adevăr acolo încap două mijloace de transport în comun de dimensiuni mari. Este la fel de hilar ca acele momente în care se construiau blocuri şi se uitau în interiorul lor macaralele. Cam aşa a fost! În astfel de lucrări Primăria trebuie să îşi asume responsabilitatea, iar acestă încercare de noapte a arătat slăbiciunea sau laşitatea celor care care au coordonat acele investiţii.

Cum se mişcă PMP
- Ce modificări vor apărea la filiala ieşeană a PMP?
- PMP are un candidat serios, cu o imagine bună şi curată. Faptul că vorbim despre un fost ministru de Externe şi al Justiţiei este recomandarea clară pentru această funcţie. Cunoaşte bine instituţiile şi problemele acestora, este aproape de oameni şi cred că va avea şanse mari să intre în turul doi. La nivelul filialei ieşene, PMP este într-un proces de sedimentare şi completare a structurilor şi se pregăteşte pentru campania electorală.
- Cu ce program politic vine PMP în campanie electorală?
- Cele mai importante proiecte pentru Iaşi cred că sunt cele de infrastructură. Iaşul trebuie poziţionat ca un centru din perspectivă geopolitică. Pe lângă aceasta, susţinem dezvoltarea culturală a Iaşului prin alocări corecte de la Bugetul de stat. Nu vom uita Palatul Culturii, Filarmonica, mai avem încă multe case memoriale pe care nu le-a băgat nimeni în seamă. Sunt multe aspecte pe care un guvern serios le poate susţine la Iaşi.
Anca BURNICHE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei