Candidaţii cu probleme penale, în preferinţele electoratului EXCLUSIV

default

Dimensiune font:

| 04-05-2016 05:15

Deşi au grave probleme cu legea, tot mai mulţi aleşi locali aleg să intre în cursa electorală pentru un nou mandat. Printre aceştia se numără fostul primar al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, arestat în 2014 pentru şantaj şi corupţie, Ilie Gherman, primarul comunei Slatina, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, şi Vasile Andriciuc, cercetat pentru abuz în serviciu

Încurcate sunt căile electoratului din România! Spunem asta deoarece imediat după Revoluţie, votanţii au început să urle în gura mare sau să şoşotească pe la colţuri, după caz, că aleşii neamului sunt corupţi şi că justiţia nu-şi face treaba. În unele situaţii, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) le-a dat dreptate, având în vedere că în ultimii trei ani procurorii au încătuşat zeci de primari, preşedinţi de consilii judeţene sau consilieri locali din toată Moldova, dovedind că aceştia au băgat, cu nesaţ, mâna în banul public. Şi ce face electoratul acum? Ei bine, sondajele partidelor politice arată că parte dintre aleşii certaţi cu legea au şanse să câştige noi mandate. Un exemplu în acest sens este fostul primar al municipiului Rădăuți, Aurel Olărean, arestat în 2014 pentru comiterea unor presupuse fapte de şantaj şi corupţie. Edilul a fost săltat chiar în sediul Primăriei, fiind acuzat că a şantajat un fost consilier local să voteze un proiect privind majorarea onorariului unui avocat, stabilit iniţial la 65.000 de euro, şi să se înscrie în partidul din care edilul face parte, în baza OUG 55/2014. Fostul consilier este Traian Andronache, actualmente candidat la şefia oraşului. Atunci, Olărean l-ar fi ameninţat pe colegul său de Plen că-i va lăsa soţia fără serviciu, aceasta din urmă fiind directoare a bibliotecii din oraş, instituţie aflată în subordinea municipalităţii. Aşadar, Olărean a fost săltat de procurori şi a stat în arest preventiv timp de mai bine de jumătate de an, fiind ulterior pus sub control judiciar. În perioada în care primarul a stat după gratii, Consiliul Local a fost dizolvat de Curtea de Apel, pentru că nu s-a întrunit în trei şedinţe consecutive, iar mandatul secretarului interimar expirase. Mai mult, anul trecut, majoritatea străzilor s-au transformat în şantiere pentru că s-au început lucrările de înlocuirea a conductelor de apă şi canal. Constructorul şi-a făcut treaba într-o mare bătaie de joc, iar gropile au început să le dea bătaie de cap localnicilor. Toamna trecută, Guvernul a modificat Legea Administraţiei Publice Locale, iar la Rădăuți a fost format un Consiliu Local din rezerve, la cârma oraşului există un viceprimar cu atribuţii de edil, în persoana lui Bogdan Loghin. Problema este că tânărul primar este depăşit de situaţie şi nu a reuşit să repare străzile, o problemă stringentă pentru comunitate. Aşa se face că localnicii au început să-l regrete pe penalul Aurel Olărean, iar acest aspect se vede în sondajele de opinie realizate de partidele politice. Surse din PNL ne-au spus că fostul edil „este susţinut de cel puţin 20% din votanţi”. Alţii susţin că ar avea 30%, adică suficient cât să câştige primăria, dacă alegerile ar fi dintr-un singur tur. Asta în condiţiile în care în cursa pentru obţinerea mandatului de primar la alegerile din vară s-au înscris 13 candidaţi!
Problema este că Aurel Olărean nu a reuşit să convingă nici măcar un partid să-i susţină candidatura la primărie. Totuşi, fostul primar a anunţat că se va întoarce în viaţa publică în calitate de candidat la Consiliul Local din partea PMP. „Candidez pentru că foarte mulţi rădăuţeni mi-au solicitat acest lucru. Foarte mulţi oameni din Rădăuţi, dar şi reprezentanţii cultelor mi-au cerut să candidez, chiar pentru funcţia de primar, iar în cele din urmă am decis să candidez pentru Consiliul Local”, a declarat Olărean.

Citeşte şi Alina Gorghiu: „Competiţia electorală se dă numai între PNL şi PSD”


Candidat la CJ, acuzat de dare de mită
Şi cel care ocupă primul loc pe lista de candidaţi a PMP la Consiliul Judeţean, Bogdan Codreanu, este cercetat de DNA pentru dare de mită. Actualmente primar al comunei Pojorâta, alesul local este cercetat de DNA în stare de libertate pentru că „în perioada 2014-2015 le-a remis unor funcţionari publici din cadrul MADR şi CRFIR Iaşi foloase materiale în schimbul oferirii sprijinului pentru promovarea şi depunerea unor proiecte cu finanţare din bugetul UE, în numele GAL Bucovina de Munte, precum şi pentru acceptarea la plată a unor cereri, deşi nu erau îndeplinite cerinţele PNDR”, se arată în comunicarea procurorilor.
Surse neoficiale din rândul anchetatorilor ne-au transmis că mita a constat în mare parte în produse alimentare. Este vorba despre peste 50 de cobze de peşte şi carne de porc, dar şi asigurarea cazării la o pensiune de Revelion.


Ilie Gherman, trimis în judecată
Primarul comunei Slatina, Ilie Gherman, candidează pentru un nou mandat din partea PNL. Gherman a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, după ce, în 2013, a refuzat să semneze statele de plată ale profesorilor care predau la şcoala din satul Herla. În plus, alesul local are probleme şi cu ANI. În februarie 2016, inspectorii de integritate au descoperit că primarul Gherman are o avere nejustificată în valoare de peste 30.000 de euro. Conform ANI, în cazul primarului Gherman, inspectorii instituţiei au constatat existenţa unei diferenţe nejustificate în cuantum de 129.521, 39 de lei între averea dobândită şi veniturile realizate în intervalul 17 iunie 2008-30 decembrie 2012. De aceea, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curţii de Apel Suceava, pentru a începe o anchetă. Ilie Gherman a depus un punct de vedere la dosarul de evaluare. El este primarul comunei Slatina din 1996, iar de-a lungul timpului a fost implicat în mai multe scandaluri. Aceste aspecte nu-l împiedică pe primar că candideze din nou, ba chiar sondajele arată că ar avea şanse de reuşită.

Citeşte şi Social-democraţii vor capul lui Chitic


Primarul Andriciuc, cercetat pentru abuz în serviciu
Cu mari şanse să obţină un nou mandat este cotat şi primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc. El va candida din partea PNL, deşi este cercetat de DNA pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu, în dosarul schimburilor de terenuri de la şoseaua de centură a Sucevei. Anchetatorii susţin că Andriciuc şi alţi angajaţi din Primăria şcheia i-ar fi ajutat pe samsarii imobiliari să pună mâna pe terenurile din zona tronsonului de drum, pentru a obţine despăgubirile de la stat. Afacerea ar fi depăşit un milion de euro. Trebuie spus că Vasile Andriciuc este cercetat a doua oară în acest dosar. Prima dată, procurorii au închis dosarul din lipsă de probe.
În aceste condiţii, primarul oraşului Broşteni, Nicolae Chiriac, pare un mic copil, alesul local fiind prins de poliţişti la volanul unui autoturism cu toate că rămăsese fără permis de conducere. Oana ŞLEMCO

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Unde sunt banii Securitatii si cum scapa marii vinovati. Nu exista mare privatizare in Romania fara un securist in poveste
29/12/2019 05:53

 Dupa un scurt moment de recul in 1990, Securitatea s-a repliat si s-a salvat pe toate caile posibile: nu exista mare privatizare in Romania care sa nu aiba undeva in povestea ei o figura importanta din Se ...

VIDEO Au apărut imaginile cu momentul în care Klaus Iohannis e apostrofat, când depune o coroană, la Arcul de Triumf, de Ziua Națională: Nu vă mai bateți joc
03/12/2019 12:10

 Klaus Iohannis a fost tinta unor atacuri verbale, de Ziua Natională, la parada militară de la Arcul de Triumf din Bucuresti! În timp ce depunea o coroană in memoria eroilor, un bărbat a pro ...

Rezultate finale la alegerile prezidentiale: Iohannis - 66,09 %, Dancila - 33,91%
28/11/2019 14:32

 Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preotescu, a anuntat, joi la amiaza, rezultatul final al alegerilor prezidentiale. Astfel, Klaus Iohannis a obtinut 66,09 % din numarul ...

Peste 770.000 de ieşeni, aşteptaţi la vot
23/11/2019 00:00

  * peste 18 milioane de romani cu drept de vot sunt aşteptaţi, maine, la vot, la turul al doilea al alegerilor prezidenţiale * romanii au de ales intre Klaus Iohanis, actualul preşedinte al Romaniei, ...

Dan Lungu: „Voi vota împotriva reciclării analfabetei de tristă amintire”
09/11/2019 00:00

  Alianţa 2020 USR-PLUS locală a semnalat, printr-un eveniment electoral desfăşurat la Iaşi, importanţa participării comunităţii la vot, duminică. Membrii celor două filiale ieşene menţioneaz ...

Hai la vot!
09/11/2019 00:00

  * romanii merg duminică la vot, la alegeri prezidenţiale * in cazul in care niciunul dintre candidaţi nu adună jumătate plus 1 din voturi, raportat la totalul listelor, pe 24 noiembrie 2019 se va o ...

Şi deţinuţii se înghesuie să voteze
09/11/2019 00:00

  * 621 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi şi-au exprimat intenţia de a participa la vot, maine Astfel, duminică, in ziua votării, incepand cu ora 8, cate o echipă formată din cel puţin 2 membr ...

Păcatele candidaţilor la Preşedinţie
08/11/2019 00:00

  * după ce a fost analizată integritatea candidaţilor propuşi de principalele partide pentru alegerile prezidenţiale, s-a constatat că 7 dintre aceştia sunt in zona roşie * sunt prezentate inform ...

  Campania „candidaţilor laşi” /  Iohannis – Dăncilă, finala aşteptată de toată lumea!
07/11/2019 00:00

  * şeful statului se bucură de 38,9% din intenţiile de vot, fiind urmat de Viorica Dăncilă (PSD) - 22,6%, şi de candidatul USR-PLUS, Dan Barna, cu 19,1% Peste 18 milioane de romani sunt aşteptaţ ...

Maricel Popa: „Parlamentarii au trădat voinţa poporului”
06/11/2019 00:00

  * liderul social-democraţilor ieşeni consideră că, „pentru liberali, depesedizarea Romaniei inseamnă concedieri masive in intreg sistemul bugetar, in urma cărora sute de mii de romani şi-ar ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei